training eu starters

— vrijdag 14 mei 2021, 09:52 | 0 reacties, praat mee

Turkije beschuldigt Deniz Yücel van vernederen van de natie

Deniz Yücel - © AFP / Marlene Gawrisch

Autoriteiten in Turkije slepen de Duits-Turkse journalist Deniz Yücel voor de rechter voor het ‘publiekelijk vernederen van de natie’. Als de in Duitsland wonende Yücel wordt veroordeeld, kan hem dat maximaal twee jaar gevangenisstraf opleveren.

De rechtszaak dient op 1 juli in Istanboel. Inzet van de zaak zijn twee artikelen die Yücel in 2016 schreef. Hij was toen Turkije-correspondent voor de Duitse krant Die Welt. Het is niet de eerste keer dat Turkije Yücel op de korrel heeft. In februari 2017 werd hij in Turkije opgepakt op verdenking van het bedrijven van propaganda.

Pas een jaar later kwam hij vrij, nadat de Duitse bondskanselier Angela Merkel een gesprek voerde met de Turkse minister-president Binali Yilderim. Yücel vluchtte vervolgens naar Duitsland en werd bij verstek vrijgesproken. Hij werd daarna echter wel tot twee jaar en negen maanden cel veroordeeld voor het verspreiden van propaganda.

De Turkse president Recep Tayyip Erdogan heeft Yücel er publiekelijk van beticht lid te zijn van de verboden Koerdische Arbeiderspartij, de PKK. Het Committee to Protect Journalists eist dat Turkije ophoudt met het intimideren van Yücel.

Bekijk meer van

Turkije Deniz Yücel

Tip de redactie

Wil je Villamedia tippen, maar is dat te gevoelig voor een gewone mail? Villamedia is aangesloten bij Publeaks, het platform waarmee je veilig en volledig anoniem materiaal met de redactie kunt delen: publeaks.nl/villamedia

Praat mee

Colofon

Villamedia is een uitgave van Villamedia Uitgeverij BV

Uitgever

Dolf Rogmans

Postadres

Villamedia Uitgeverij BV
Postbus 75997
1070 AZ Amsterdam

Bezoekadres

Johannes Vermeerstraat 22
1071 DR Amsterdam

Factuurgegevens

Villamedia Uitgeverij BV
Johannes Vermeerstraat 22
1071 DR Amsterdam

Contact

redactie@villamedia.nl

Redactie (tips?)

Chris Helt, hoofdredacteur

Marjolein Slats, adjunct-hoofdredacteur

Linda Nab, redacteur

Lars Pasveer, redacteur

Trudy Brandenburg-Van de Ven, redacteur

Rutger de Quay, redacteur

Nick Kivits, redacteur

Sales

Sofia van Wijk

Emiel Smit

Loes Smit

Webbeheer

Marc Willemsen

Vacatures & advertenties

vacatures@villamedia.nl

Bereik

Villamedia trekt maandelijks gemiddeld 120.000 unieke bezoekers. De bezoekers genereren momenteel zo’n 800.000 pageviews.

Rechten

Villamedia heeft zich ingespannen om alle rechthebbenden van beelden en teksten te achterhalen. Meen je rechten te kunnen doen gelden, dan kun je je bij ons melden.