training eu starters

— maandag 20 februari 2017, 16:44 | 0 reacties, praat mee

Duits-Turkse correspondent Die Welt gearresteerd

Een demonstrant in Berlijn tijdens een demonstratie voor Yücels vrijlating | Clemens Bilan / EPA

In Turkije is afgelopen vrijdag Deniz Yücel, correspondent van het Duitse dagblad Die Welt, gearresteerd in verband met berichtgeving over een hack van mailaccount van de Turkse minister van Energie. Yücel meldde zich vrijwillig voor verhoor, maar kan nu maximaal 14 dagen zonder tussenkomst van een rechter worden vastgezet. Laatste wijziging: 16 februari 2018, 10:21

Yücels appartement werd in zijn afwezigheid doorzocht.De energieminister is een schoonzoon van president Erdogan. De journalist met dubbele nationaliteit had (net als collega’s bij andere media) geschreven over de hack van het mailaccount, waarvan de inhoud sinds eind vorig jaar via WikiLeaks is te lezen.

Yücel wordt nu beschuldigd van lidmaatschap van een terreurorganisatie, datamisbruik en het voeren van terroristische propaganda. Welt-hoofdredacteur Ulf Poschardt prijst zijn journalist. Het feit dat hij zich vrijwillig meldde moet meewegen in de beslissing of hij vrijkomt.

Een collega-correspondent Michael Martens (Frankfurter Allgemeine Zeitung) stelt dat de arrestatie de vraag opwerpt of kranten nog wel correspondenten met Turkse nationaliteit moeten sturen.

“Kunnen werkelijk alleen journalisten met Turkse wortels over Turkije schrijven”, schrijft Martens over wat hij Herkunftsgettoisierung noemt - de al dan niet bewuste keuze om journalisten met een achtergrond in het land óver het land te laten berichten.

“Waarom reduceren Duitse uitgeverijen kinderen of kleinkinderen van Turkse gastarbeiders zo vaak tot ‘Turkije-uitlegger’?”, aldus Martens. “Alleen omdat ze Turks spreken? Hopelijk niet, want het barst van de mensen die de taal van een land prima beheersen en het land desondanks of juist daarom vloeiend verkeerd begrijpen”, schrijft hij.

Martens noemt het te extreem als mensen met een Turkse achtergrond niet meer over Turkije mogen schrijven: “Ook de ervaring waarmee je door het leven stapt is waardevol. Maar migrantenkinderen die alleen over migratie schrijven? Gaap!”

Er is een petitie gestart om Yücel vrij te krijgen, nog slechts enkele honderden handtekeningen verwijderd van het einddoel.

Bekijk meer van

Turkije Die Welt Deniz Yücel

Tip de redactie

Wil je Villamedia tippen, maar is dat te gevoelig voor een gewone mail? Villamedia is aangesloten bij Publeaks, het platform waarmee je veilig en volledig anoniem materiaal met de redactie kunt delen: publeaks.nl/villamedia

Praat mee

Colofon

Villamedia is een uitgave van Villamedia Uitgeverij BV

Uitgever

Dolf Rogmans

Postadres

Villamedia Uitgeverij BV
Postbus 75997
1070 AZ Amsterdam

Bezoekadres

Johannes Vermeerstraat 22
1071 DR Amsterdam

Factuurgegevens

Villamedia Uitgeverij BV
Johannes Vermeerstraat 22
1071 DR Amsterdam

Contact

redactie@villamedia.nl

Redactie (tips?)

Chris Helt, hoofdredacteur

Marjolein Slats, adjunct-hoofdredacteur

Linda Nab, redacteur

Lars Pasveer, redacteur

Trudy Brandenburg-Van de Ven, redacteur

Rutger de Quay, redacteur

Nick Kivits, redacteur

Sales

Sofia van Wijk

Emiel Smit

Loes Smit

Webbeheer

Marc Willemsen

Vacatures & advertenties

vacatures@villamedia.nl

Bereik

Villamedia trekt maandelijks gemiddeld 120.000 unieke bezoekers. De bezoekers genereren momenteel zo’n 800.000 pageviews.

Rechten

Villamedia heeft zich ingespannen om alle rechthebbenden van beelden en teksten te achterhalen. Meen je rechten te kunnen doen gelden, dan kun je je bij ons melden.