Duits-Turkse correspondent Die Welt gearresteerd

In Turkije is afgelopen vrijdag Deniz Yücel, correspondent van het Duitse dagblad Die Welt, gearresteerd in verband met berichtgeving over een hack van mailaccount van de Turkse minister van Energie. Yücel meldde zich vrijwillig voor verhoor, maar kan nu maximaal 14 dagen zonder tussenkomst van een rechter worden vastgezet.
Yücels appartement werd in zijn afwezigheid doorzocht.De energieminister is een schoonzoon van president Erdogan. De journalist met dubbele nationaliteit had (net als collega’s bij andere media) geschreven over de hack van het mailaccount, waarvan de inhoud sinds eind vorig jaar via WikiLeaks is te lezen.
Yücel wordt nu beschuldigd van lidmaatschap van een terreurorganisatie, datamisbruik en het voeren van terroristische propaganda. Welt-hoofdredacteur Ulf Poschardt prijst zijn journalist. Het feit dat hij zich vrijwillig meldde moet meewegen in de beslissing of hij vrijkomt.
Een collega-correspondent Michael Martens (Frankfurter Allgemeine Zeitung) stelt dat de arrestatie de vraag opwerpt of kranten nog wel correspondenten met Turkse nationaliteit moeten sturen.
“Kunnen werkelijk alleen journalisten met Turkse wortels over Turkije schrijven”, schrijft Martens over wat hij Herkunftsgettoisierung noemt - de al dan niet bewuste keuze om journalisten met een achtergrond in het land óver het land te laten berichten.
“Waarom reduceren Duitse uitgeverijen kinderen of kleinkinderen van Turkse gastarbeiders zo vaak tot ‘Turkije-uitlegger’?”, aldus Martens. “Alleen omdat ze Turks spreken? Hopelijk niet, want het barst van de mensen die de taal van een land prima beheersen en het land desondanks of juist daarom vloeiend verkeerd begrijpen”, schrijft hij.
Martens noemt het te extreem als mensen met een Turkse achtergrond niet meer over Turkije mogen schrijven: “Ook de ervaring waarmee je door het leven stapt is waardevol. Maar migrantenkinderen die alleen over migratie schrijven? Gaap!”
Er is een petitie gestart om Yücel vrij te krijgen, nog slechts enkele honderden handtekeningen verwijderd van het einddoel.
Praat mee