Jodal

— vrijdag 8 oktober 2021, 10:05 | 0 reacties, praat mee

Tunesische autoriteiten arresteren televisiepresentator

Een lege studio van Zaytouna TV, nadat de autoriteiten alle apparatuur hebben geconfisceerd. - © Fethi Belaid / AFP

De Tunesische politie heeft op 3 oktober televisiepresentator Amer Ayad gearresteerd, schrijft het Committee to Protect Journalists (CPJ). Daarnaast is de politie drie dagen later het kantoor van Zaytouna TV binnengevallen, de omroep waar Ayad voor werkte. Laatste wijziging: 8 oktober 2021, 11:38

De militaire krijgsraad van Tunesië had Ayad beschuldigd van samenzwering, wat leidde tot zijn arrestatie. Dit gebeurde naar aanleiding van een uitzending van het programma ‘Hassad 24’. Daarin stelde Ayad zich kritisch op tegen Kais Saied, de president van Tunesië. Hij droeg Ayad onder andere een gedicht voor dat ging over anti-dictatuur.

Naast de arrestatie van Ayad werd de apparatuur van Zaytouna TV in beslag genomen. Volgens mediawaakhond HAICA zendt de omroep al jarenlang zonder licentie uit. Zaytouna TV is gelieerd aan de politieke partij Ennahda, oppositie van de huidige president.

“De Tunesische autoriteiten moeten Amer Ayad direct en onvoorwaardelijk vrijlaten, alle aanklachten laten vallen en ook de apparatuur teruggeven aan Zaytouna TV”, stelt Sherif Mansour, CPJ-coördinator in het Midden-Oosten en Noord-Afrika. “Ayad’s arrestatie is niet alleen een aanval op de persvrijheid in Tunesië, maar ook op de gehele democratie van het land.”

Op dezelfde dag van Ayads arrestatie, werd ook parlementslid Aloui Abdellatif gearresteerd. Hij liet zich eveneens op ‘Hassad 24’ kritisch tegen de president uit. Twee dagen later werd hij weer vrijgelaten.

Bekijk meer van

Tunesië Amer Ayad

Praat mee

Colofon

Villamedia is een uitgave van Villamedia Uitgeverij BV

Uitgever

Dolf Rogmans

Postadres

Villamedia Uitgeverij BV
Postbus 75997
1070 AZ Amsterdam

Bezoekadres

Johannes Vermeerstraat 22
1071 DR Amsterdam

Factuurgegevens

Villamedia Uitgeverij BV
Johannes Vermeerstraat 22
1071 DR Amsterdam

Contact

redactie@villamedia.nl

Redactie (tips?)

Chris Helt, hoofdredacteur

Marjolein Slats, adjunct-hoofdredacteur

Linda Nab, redacteur

Lars Pasveer, redacteur

Trudy Brandenburg-Van de Ven, redacteur

Sales

Sofia van Wijk

Jenny Fritschy

Webontwikkeling

Marc Willemsen

Vacatures & advertenties

redactie@villamedia.nl

Bereik

Villamedia trekt maandelijks gemiddeld 120.000 unieke bezoekers. De bezoekers genereren momenteel zo’n 800.000 pageviews.

Rechten

Villamedia heeft zich ingespannen om alle rechthebbenden van beelden en teksten te achterhalen. Meen je rechten te kunnen doen gelden, dan kun je je bij ons melden.