— vrijdag 22 september 2023, 07:03 | 0 reacties, praat mee

Tunesische cartoonist aangehouden om spotprent premier

© ANP / FL

Een Tunesische cartoonist die bekendstaat om zijn spotprenten van president Kais Saied, is donderdag aangehouden vanwege een tekening van de premier van Tunesië. Volgens de advocaat van Tawfiq Omrane is de tekenaar vastgezet en urenlang ondervraagd zonder dat daar een advocaat bij aanwezig was. Laatste wijziging: 22 september 2023, 07:12

Omrane wordt volgens zijn advocaat verdacht van belediging op sociale media. Hij zou daar een gevangenisstraf van een jaar voor kunnen krijgen. Het Tunesische ministerie van Binnenlandse Zaken weigerde te reageren op vragen over de zaak van persbureau Reuters.

Veel Tunesiërs zien vrijheid van meningsuiting als een van de belangrijkste hervormingen die zijn doorgevoerd na de revolutie van 2011. Maar activisten, journalisten en politici waarschuwen al langer dat deze vrijheid in het geding is. Een woordvoerder van de Tunesische journalistenbond noemt de arrestatie van Omrane “bewijs van de inspanningen van de autoriteiten om kritische geluiden over de president te onderdrukken.”

Saied greep twee jaar geleden de macht in Tunesië, in wat de oppositie bestempelde als een coup. Dit jaar zijn meer dan twintig critici en politieke tegenstanders gearresteerd, onder wie oppositieleider Rached Ghannouchi en de eigenaar van een populair radiostation.

Bekijk meer van

Tunesië spotprent

Tip de redactie

Wil je Villamedia tippen, maar is dat te gevoelig voor een gewone mail? Villamedia is aangesloten bij Publeaks, het platform waarmee je veilig en volledig anoniem materiaal met de redactie kunt delen: publeaks.nl/villamedia

Praat mee

Colofon

Villamedia is een uitgave van Villamedia Uitgeverij BV

Uitgever

Dolf Rogmans

Postadres

Villamedia Uitgeverij BV
Postbus 75997
1070 AZ Amsterdam

Bezoekadres

Johannes Vermeerstraat 22
1071 DR Amsterdam

Factuurgegevens

Villamedia Uitgeverij BV
Johannes Vermeerstraat 22
1071 DR Amsterdam

Contact

redactie@villamedia.nl

Redactie (tips?)

Chris Helt, hoofdredacteur

Marjolein Slats, adjunct-hoofdredacteur

Linda Nab, redacteur

Lars Pasveer, redacteur

Trudy Brandenburg-Van de Ven, redacteur

Rutger de Quay, redacteur

Nick Kivits, redacteur

Sales

Sofia van Wijk

Emiel Smit

Loes Smit

Webbeheer

Marc Willemsen

Vacatures & advertenties

vacatures@villamedia.nl

Bereik

Villamedia trekt maandelijks gemiddeld 120.000 unieke bezoekers. De bezoekers genereren momenteel zo’n 800.000 pageviews.

Rechten

Villamedia heeft zich ingespannen om alle rechthebbenden van beelden en teksten te achterhalen. Meen je rechten te kunnen doen gelden, dan kun je je bij ons melden.