Jodal

— woensdag 12 januari 2022, 08:43 | 0 reacties, praat mee

‘Verbod op politieke partijen bij Tunesische staatszender’

Januari 2022: president Saied zit een vergadering van zijn regering voor. Critici zeggen dat hij hard op weg is een klassieke dictator te worden. | Anadolu Agency

Politieke partijen zijn in Tunesië niet langer welkom bij staatstelevisie. Het is politici zelfs verboden nog langer gebouwen van de staatszender al-Wataniya te betreden, meldt Al Jazeera. Laatste wijziging: 12 januari 2022, 08:49

Algemeen-secretaris Mehdi Jlassi van de journalistenvereniging Syndicat National des Journalistes Tunisiens noemt het verbod een serieuze stap terug voor de persvrijheid in het land. Sinds de machtsovername van president Kais Saied afgelopen zomer is de persvrijheid in Tunesië sterk verslechterd.

Eind oktober werd een nieuwzender uit de lucht gehaald, vanwege vermeende problemen met de licentie. In diezelfde maand arresteerde de politie een televisiejournalist die zich kritisch had uitgelaten over de Tunesische president.

In mei vorig jaar werd een regeringsgezinde hoofdredacteur aangesteld bij staatspersbureau Tunis Afrique Presse en in juli werd een inval gedaan bij de kantoren van nieuwszender Al Jazeera.

Volgens directeur Aouatef Sagrouni van al-Wataniya is er helemaal geen sprake van een verbod en worden politieke onderwerpen en partijen in nieuwsuitzendingen gewoon besproken. Ook komen demonstraties tegen president Saied gewoon aan bod, aldus Sagrouni.

Volegens Jlassi is er sinds vorig jaar juli geen vertegenwoordiger van een politieke partij meer te gast geweest bij de staatszender.

President Saied zegt dat hij gedwongen was in te grijpen na jaren van corruptie bij politieke partijen, terwijl binnenlandse problemen blijven liggen. Hij zweert geen dictator te zullen worden en zegt vooral aan een grondwetherziening te werken. Meer bij Al Jazeera.

Bekijk meer van

Tunesië

Praat mee

Colofon

Villamedia is een uitgave van Villamedia Uitgeverij BV

Uitgever

Dolf Rogmans

Postadres

Villamedia Uitgeverij BV
Postbus 75997
1070 AZ Amsterdam

Bezoekadres

Johannes Vermeerstraat 22
1071 DR Amsterdam

Factuurgegevens

Villamedia Uitgeverij BV
Johannes Vermeerstraat 22
1071 DR Amsterdam

Contact

redactie@villamedia.nl

Redactie (tips?)

Chris Helt, hoofdredacteur

Marjolein Slats, adjunct-hoofdredacteur

Linda Nab, redacteur

Lars Pasveer, redacteur

Trudy Brandenburg-Van de Ven, redacteur

Sales

Sofia van Wijk

Jenny Fritschy

Webontwikkeling

Marc Willemsen

Vacatures & advertenties

redactie@villamedia.nl

Bereik

Villamedia trekt maandelijks gemiddeld 120.000 unieke bezoekers. De bezoekers genereren momenteel zo’n 800.000 pageviews.

Rechten

Villamedia heeft zich ingespannen om alle rechthebbenden van beelden en teksten te achterhalen. Meen je rechten te kunnen doen gelden, dan kun je je bij ons melden.