Smartocto userneeds

— woensdag 3 augustus 2022, 08:53 | 0 reacties, praat mee

Trumps Twitter-kloon Truth Social ‘onderdrukt vrijheid van meningsuiting’

Een wervende introtekst van Truth Social, dat overigens officieel niet in Nederland te gebruiken is.

Truth Social, oud-president Trumps alternatieve sociale mediaplatform en zelfverklaard bastion van vrijheid blijkt routinematig meningen te onderdrukken. Het activistische platform Public Citizen deed onderzoek wat gebeurt met controversiële gespreksonderwerpen als toegang tot abortus en wapenwetgeving. Laatste wijziging: 3 augustus 2022, 08:59

Onderzoeker Cheyenne Hunt-Majer concludeert dat Truth Social geregeld aan shadowbanning doet, een praktijk waarbij berichten van een gebruiker niet aan anderen worden getoond. De gebruiker ziet de eigen posts wel, dus is veelal onwetend over het beperkte bereik.

In kader van het onderzoek, waarvan resultaten gisteren werd gepubliceerd, werden met opzet in conservatieve kringen omstreden onderwerpen besproken, zoals wettelijke beperkingen op privaat bezit van vuurwapens. Ook commentaar op lopend onderzoek naar de bestorming van het Capitool wordt op Truth Social geblokkeerd.

Er zijn tijdens het onderzoek ook berichten geblokkeerd waarin kritiek werd geleverd op de Oekraïense president Zelensky. Ook een post waarin countryzanger Blake Sheldon het recht op wapenbezit prijst werd onderdrukt. Onderzoekers van Public Citizen noemen het moderatiebeleid ondoorzichtig en inconsequent.

Truth Social stelt dat het voor het beheer van de site deels leunt op kunstmatige intelligentie. Het erkent dat het proces niet altijd foutloos verloopt. Bij lancering eerder dit jaar werd hoog opgegeven dat Truth Social op geen enkele wijze meningen zou onderdrukken.

Hunt-Majer zegt het onderzoek te zijn begonnen nadat gebruikers klaagden van het platform te zijn gegooid na het uiten van kritiek op oud-president Trump of het uiten van progressieve denkbeelden. Public Citizen: Truth Can’t Handle the Truth

Tip de redactie

Wil je Villamedia tippen, maar is dat te gevoelig voor een gewone mail? Villamedia is aangesloten bij Publeaks, het platform waarmee je veilig en volledig anoniem materiaal met de redactie kunt delen: publeaks.nl/villamedia

Praat mee

Colofon

Villamedia is een uitgave van Villamedia Uitgeverij BV

Uitgever

Dolf Rogmans

Postadres

Villamedia Uitgeverij BV
Postbus 75997
1070 AZ Amsterdam

Bezoekadres

Johannes Vermeerstraat 22
1071 DR Amsterdam

Factuurgegevens

Villamedia Uitgeverij BV
Johannes Vermeerstraat 22
1071 DR Amsterdam

Contact

redactie@villamedia.nl

Redactie (tips?)

Chris Helt, hoofdredacteur

Marjolein Slats, adjunct-hoofdredacteur

Linda Nab, redacteur

Lars Pasveer, redacteur

Trudy Brandenburg-Van de Ven, redacteur

Rutger de Quay, redacteur

Sales

Sofia van Wijk

Jenny Fritschy

Webontwikkeling

Marc Willemsen

Vacatures & advertenties

redactie@villamedia.nl

Bereik

Villamedia trekt maandelijks gemiddeld 120.000 unieke bezoekers. De bezoekers genereren momenteel zo’n 800.000 pageviews.

Rechten

Villamedia heeft zich ingespannen om alle rechthebbenden van beelden en teksten te achterhalen. Meen je rechten te kunnen doen gelden, dan kun je je bij ons melden.