training eu starters

— woensdag 1 augustus 2012, 09:37 | 0 reacties, praat mee

Twitter deblokkeert account journalist

De journalist Guy Adams van de Britse kwaliteitskrant The Independent heeft zijn Twitter-account weer in handen. De online berichtendienst sloot Adams' account na een klacht van zender NBC over de wijze waarop hij over hun Olympische verslaggeving had geklaagd. Adams had volgens NBC privé-informatie gepubliceerd (het werkmailadres van een topman) en zou daarmee de Twitter-gedragsregels hebben overtreden. Adams stelde dat het adres niet geheim was, maar in een halve minuut via Google is te vinden. So far, so good, tot uitlekte dat Twitter zélf aan NBC had verteld dat Adams in overtreding was. De dienst legde daarna ook uit hoe NBC een klacht kon indienen die tot opschorting van het account leidde. Na dat nieuws stak een storm van protest op: waarom geeft Twitter eigen gebruikers aan? En waarom controleert het wat mensen zeggen? In een stuk dat verscheen nadat Adams zijn account weer terug had, haalt hij meerdere - vaak schokkender - voorbeelden aan van situaties waarin privé-informatie op Twitter belandde, waarna geen maatregelen volgden. Laatste wijziging: 1 augustus 2012, 11:39

Twitter is nu tot inkeer gekomen en trekt in een blogpost het boetekleed aan, vooral om de knauw die het vertrouwen in Twitter heeft gekregen, enigszins te herstellen. Bedrijfsjurist Alex Macgillivray stelt dat er niet actief wordt meegekeken met gebruikers. Ook wordt materiaal niet verwijderd, ongeacht de persoon of instantie die het vraagt.

Wel had “het team dat nauw met NBC samenwerkt gedurende de Olympische Spelen” niet op eigen houtje een tweet moeten opsporen en melden. Het onderdeel van Twitter dat klachten behandelt kende de bron van de klacht niet, en behandelde de zaak zoals elke andere, aldus Macgillivray. 

Adams zegt dat hij nog niet echt gerustgesteld is, omdat de deblokkering vooral een gevolg was van het intrekken van de originele klacht, niet vanwege een wijziging van inzicht. Twitter zegt wijzigingen in te voeren om herhaling te voorkomen.

Bekijk meer van

Twitter

Tip de redactie

Wil je Villamedia tippen, maar is dat te gevoelig voor een gewone mail? Villamedia is aangesloten bij Publeaks, het platform waarmee je veilig en volledig anoniem materiaal met de redactie kunt delen: publeaks.nl/villamedia

Praat mee

Colofon

Villamedia is een uitgave van Villamedia Uitgeverij BV

Uitgever

Dolf Rogmans

Postadres

Villamedia Uitgeverij BV
Postbus 75997
1070 AZ Amsterdam

Bezoekadres

Johannes Vermeerstraat 22
1071 DR Amsterdam

Factuurgegevens

Villamedia Uitgeverij BV
Johannes Vermeerstraat 22
1071 DR Amsterdam

Contact

redactie@villamedia.nl

Redactie (tips?)

Chris Helt, hoofdredacteur

Marjolein Slats, adjunct-hoofdredacteur

Linda Nab, redacteur

Lars Pasveer, redacteur

Trudy Brandenburg-Van de Ven, redacteur

Rutger de Quay, redacteur

Nick Kivits, redacteur

Sales

Sofia van Wijk

Emiel Smit

Loes Smit

Webbeheer

Marc Willemsen

Vacatures & advertenties

vacatures@villamedia.nl

Bereik

Villamedia trekt maandelijks gemiddeld 120.000 unieke bezoekers. De bezoekers genereren momenteel zo’n 800.000 pageviews.

Rechten

Villamedia heeft zich ingespannen om alle rechthebbenden van beelden en teksten te achterhalen. Meen je rechten te kunnen doen gelden, dan kun je je bij ons melden.