banner festival 23

— dinsdag 19 oktober 2021, 11:54 | 0 reacties, praat mee

Trump wil via de rechter vrijgave documenten uit Nationaal Archief voorkomen

Oud-president Trump wil voorkomen dat de Nationale Archieven documenten beschikbaar stelt aan de onderzoekscommissie die de Capitool-bestorming onderzoekt. | EPA

Een parlementaire commissie die de bestorming van het Amerikaanse Capitool onderzoekt vindt oud-president Trump tegenover zich. Trump wil via de rechter voorkomen dat de commisie Witte Huis-documenten in handen krijgt. De voormalige president meent dat de documenten onder een presidentieel geheimhoudingsprivilege vallen en de commissie sowieso te breed naar informatie hengelt. Laatste wijziging: 19 oktober 2021, 11:56

President Biden had vrijgave van de documenten vanuit de Nationale Archieven goedgekeurd, omdat de bestorming op 6 januari volgens hem een uitzonderlijk en buitengewone gebeurtenis betreft. Eerder deze maand schreef Witte Huis-advocaat Dana Remus dat de commissie “een aanval op onze Grondwet en democratische instellingen onderzoekt, uitgelokt en aangejaagd door precies hen die hadden beloofd ze te zullen beschermen.”

Trump klaagt ook de Amerikaanse Nationale Archieven aan. Alle documenten rond zijn presidentschap worden daar bewaard.

De onderzoekscommissie wil onder meer inzage in kalenders, dagschema’s en logboeken waarin is beschreven waar Trump op welk moment was en met wij hij overleg voerde. Verder wil de commissie inzage in documenten rond Trumps contacten met mensen die aanstuurden op het ondermijnen en diskwalificeren van de verkiezingen en de latere uitslag.

Trump vindt dit mandaat veel te breed en zegt dat de commissie partijdig zoekt naar informatie, als onderdeel van een politiek opzetje. Hij adviseerde mensen die door de commissie werden gedaagd niet mee te werken. Onder meer oud-adviseur Steve Bannon negeerde een dagvaarding; er is gerede kans dat wegens minachting van het hof een strafzaak tegen Bannon wordt gestart.

Bannon stelt dat hij eerst de rechterlijke uitspraak in deze zaak wil afwachten, voor hij getuigt.

Bekijk meer van

Verenigde Staten Trump Biden

Tip de redactie

Wil je Villamedia tippen, maar is dat te gevoelig voor een gewone mail? Villamedia is aangesloten bij Publeaks, het platform waarmee je veilig en volledig anoniem materiaal met de redactie kunt delen: publeaks.nl/villamedia

Praat mee

Colofon

Villamedia is een uitgave van Villamedia Uitgeverij BV

Uitgever

Dolf Rogmans

Postadres

Villamedia Uitgeverij BV
Postbus 75997
1070 AZ Amsterdam

Bezoekadres

Johannes Vermeerstraat 22
1071 DR Amsterdam

Factuurgegevens

Villamedia Uitgeverij BV
Johannes Vermeerstraat 22
1071 DR Amsterdam

Contact

redactie@villamedia.nl

Redactie (tips?)

Chris Helt, hoofdredacteur

Marjolein Slats, adjunct-hoofdredacteur

Linda Nab, redacteur

Lars Pasveer, redacteur

Trudy Brandenburg-Van de Ven, redacteur

Rutger de Quay, redacteur

Nick Kivits, redacteur

Sales

Sofia van Wijk

Emiel Smit

Loes Smit

Webontwikkeling

Marc Willemsen

Vacatures & advertenties

redactie@villamedia.nl

Bereik

Villamedia trekt maandelijks gemiddeld 120.000 unieke bezoekers. De bezoekers genereren momenteel zo’n 800.000 pageviews.

Rechten

Villamedia heeft zich ingespannen om alle rechthebbenden van beelden en teksten te achterhalen. Meen je rechten te kunnen doen gelden, dan kun je je bij ons melden.