website over journalistiek

x

Villamedia heeft een app

 

Trump verleent pardon aan veroordeelde krantenmagnaat Conrad Black

Lars Pasveer — Geplaatst op donderdag 16 mei 2019, 08:50

Voormalig krantenmagnaat Conrad Black in 2012 | Mark Blinch / Reuters

Voormalig krantenmagnaat Conrad Black in 2012 | Mark Blinch / Reuters

Nieuws President Trump heeft een volledig pardon verleend aan voormalig mediatycoon Conrad Black, die in 2007 werd veroordeeld voor fraude en belemmering van de rechtsgang. Black, die een dagbladimperium runde met klinkende titels als de Chicago Sun-Times, de Daily Telegraph en de Jerusalem Post, zat 3,5 jaar in de gevangenis.

Conrad Black is een in Canada geboren Brit en werd na zijn vrijlating in 2012 uit de Verenigde Staten gedeporteerd. Hij werd twaalf jaar geleden schuldig bevonden aan het wegsluizen van miljoenen rond de verkoop van dagbladen van uitgeverij Hollinger, waar hij toen bestuursvoorzitter was.

Black bracht vorig jaar een lovend boek uit onder de titel Donald J. Trump: A President Like No Other..

Het jongste boek werd in de toelichting op Trumps pardon niet genoemd, wel de biografieën die hij eerder schreef over andere presidenten. Ook Blacks verdiensten voor het bedrijfsleven en het feit dat hij gedurende zijn gevangenschap als mentor voor andere gevangenen zou hebben opgetreden zouden meetellen in het “volstrekt verdiende pardon”.

Canada ontnam Black in 2014 een hoge ereprijs; de Amerikaanse toezichthouder rond beurzen en bedrijven verbood Black het jaar ervoor nog langer binnen Amerikaanse bedrijven actief te zijn. Hij moest ook ruim vier miljoen dollar schadevergoeding betalen.

Black heeft de National Post een lange ingezonden brief gestuurd over de ervaring een presidentieel pardon te ontvangen. “Mijn eerste vraag was of het grap was”, aldus Black. De aanvaringen met de Amerikaanse justitie waren volgens Black vooral “een aaneenschakeling van ongelukkige omstandigheden”. Washington Post / The Guardian / National Post

Nog geen reacties

Om te reageren moet je een Villamedia Account hebben en moet je eerst ingelogd zijn.

Villamedia Sluiten

Inloggen

Registreren

Vul onderstaande gegevens in voor exclusieve toegang voor NVJ-leden.