banner festival 23

— woensdag 22 september 2021, 13:37 | 0 reacties, praat mee

Trump klaagt New York Times aan om reportages over zijn belastingverleden

Een man loopt langs een kraam met Trump-merchandise, dat onder meer een voorschot neemt op de verkiezingen van 2024. | ANP

Voormalig president Trump heeft een rechtszaak aangekondigd tegen drie journalisten en zijn nicht Mary Trump vanwege onthullingen over zijn belastingdocumenten. De krant won in 2019 een Pulitzer voor de reportages. In de aanklacht wordt gesteld dat Mary Trump de New York Times de bewuste documenten heeft toegespeeld. Trump wil 'minstens' 100 miljoen dollar aan schadevergoeding. Laatste wijziging: 23 september 2021, 09:47

De aanklacht noemt naast zijn nicht ook de drie journalisten bij naam die over Trumps belastingverleden schreven. Een van hen werkt inmiddels niet meer voor de krant. Het drietal won in 2019 een Pulitzer-prijs voor hun reportages.

Uit de belastingaangiften kwam een patroon van belastingontwijking en inzet van complexe constructies naar voren, dat al met Trumps vader Fred begon. Uit de nalatenschap van zijn vader haalde Trump honderden miljoen dollars zonder daarover noemenswaardig belasting te betalen. Bij leven doneerde Fred Trump via trucs al miljoenen aan zijn kinderen tegen minimale schenkbelastingen: vijf procent versus 55 procent onder normale omstandigheden.

Oud-president Trump stelt dat de berichtgeving alleen op basis van gestolen materiaal kan zijn gemaakt”. Mary Trump zou bovendien een eerdere geheimhoudingsplicht hebben geschonden, stelt de rechtszaak.

De New York Times, haar verslaggevers en zijn nicht zouden verder worden gedreven door een persoonlijke vete en de wens om beroemdheid, beruchtheid, bijval en financieel voordeel te verwerven, aldus de aanklacht. Een van Trumps advocaten noemt de berichtgeving in de Times “buitengewoon onjuist”.

Advocaat Charles Harder stelt verder dat deze belastingkwesties al ruim een decennium geleden zijn afgesloten. Bovendien vertrouwde president Trump op de kennis van “gelicenceerde professionals” om zijn belastingaangifte te doen. Elke suggestie dat Trump persoonlijk deelnam in de fraude of belastingontduiking is smadelijk, aldus Harder.

De New York Times stelt volledig achter de berichtgeving en de journalisten te staan. De berichtgeving was in het overweldigend publiek belang, aldus een korte verklaring: “Deze rechtszaak is een poging om onafhankelijke nieuwsorganisaties het zwijgen op te leggen. We zijn van plan ons daar voortvarend tegen te verweren.”

Mary Trump noemt de gang naar de rechter een pure wanhoopspoging. “Hij komt steeds verder klem te zitten en dus probeert hij van alles, om te zien of iets blijft plakken. Zoals altijd met Donald probeert hij het gespreksonderwerp te veranderen.”

In 2017 dreigde Trump nieuwszender MSNBC ook met een rechtszaak over onthullingen rondom zijn belastingaangifte. Dat bleek uiteindelijk een loos dreigement.

Bekijk meer van

Trump New York Times

Tip de redactie

Wil je Villamedia tippen, maar is dat te gevoelig voor een gewone mail? Villamedia is aangesloten bij Publeaks, het platform waarmee je veilig en volledig anoniem materiaal met de redactie kunt delen: publeaks.nl/villamedia

Praat mee

Colofon

Villamedia is een uitgave van Villamedia Uitgeverij BV

Uitgever

Dolf Rogmans

Postadres

Villamedia Uitgeverij BV
Postbus 75997
1070 AZ Amsterdam

Bezoekadres

Johannes Vermeerstraat 22
1071 DR Amsterdam

Factuurgegevens

Villamedia Uitgeverij BV
Johannes Vermeerstraat 22
1071 DR Amsterdam

Contact

redactie@villamedia.nl

Redactie (tips?)

Chris Helt, hoofdredacteur

Marjolein Slats, adjunct-hoofdredacteur

Linda Nab, redacteur

Lars Pasveer, redacteur

Trudy Brandenburg-Van de Ven, redacteur

Rutger de Quay, redacteur

Nick Kivits, redacteur

Sales

Sofia van Wijk

Emiel Smit

Loes Smit

Webontwikkeling

Marc Willemsen

Vacatures & advertenties

redactie@villamedia.nl

Bereik

Villamedia trekt maandelijks gemiddeld 120.000 unieke bezoekers. De bezoekers genereren momenteel zo’n 800.000 pageviews.

Rechten

Villamedia heeft zich ingespannen om alle rechthebbenden van beelden en teksten te achterhalen. Meen je rechten te kunnen doen gelden, dan kun je je bij ons melden.