PersVeilig

— woensdag 15 maart 2017, 08:57 | 0 reacties, praat mee

Witte Huis dreigt MSNBC na onthullen Trump-belastingaangifte

Sean Reyford / AFP

Het Witte Huis heeft een boze verklaring uitgegeven naar aanleiding van een reportage van nieuwszender MSNBC. In de show van Rachel Maddow werden twee pagina's belastingaangifte van president Trump uit 2005 besproken. Trump weigerde - als eerste president in veertig jaar - om inzage te geven in zijn belastingverleden. Laatste wijziging: 15 maart 2017, 12:35

Het Witte Huis sneerde dat je kunt aflezen hoe wanhopig je naar kijkers hengelt als je bereid bent daarvoor de wet te overtreden. Volgens de verklaring is het totally illegal om dat materiaal te onthullen. Maddow stelt dat de onthulling valt onder de vrijheid van meningsuiting en nieuwsgaring.

Collega’s van CNN noemen het klungelig dat Maddow het bezit van de pagina’s al ruim van tevoren via Twitter onthulde en vervolgens een aanloop van een uur nodig had om de pagina’s daadwerkelijk in haar programma te bespreken. Toen had het Witte Huis al actie ondernomen en zelf cijfers gepubliceerd, waarmee de scoop rechts werd ingehaald.

Dat gaf zenders als Fox News en rechtse presentatoren de kans om Maddows verhaal te diskwalificeren als ‘oud nieuws’. Het feit dat uit het materiaal blijkt dat Trump in 2005 zo’n 38 miljoen dollar aan belasting betaalde over een inkomen van 150 miljoen, haalde ook het idee onderuit dat Trump vooral belasting ontduikt.

Overigens heeft Trump aangekondigd exact die specifieke belastingwet waar hij in 2005 onder viel te zullen schrappen.

Het Witte Huis heeft het uitlekken dus als crimineel beoordeeld, maar lijkt gezien de fallout van het verhaal geen juridische vervolgstappen tegen MSNBC te zullen zetten. In principe staat op het ongeoorloofd publiceren van belastingaangiften in de Verenigde Staten vijf jaar gevangenisstraf.

Bekijk meer van

Praat mee

Colofon

Villamedia is een uitgave van Villamedia Uitgeverij BV

Uitgever

Dolf Rogmans

Postadres

Villamedia Uitgeverij BV
Postbus 75997
1070 AZ Amsterdam

Bezoekadres

Johannes Vermeerstraat 22
1071 DR Amsterdam

Factuurgegevens

Villamedia Uitgeverij BV
Johannes Vermeerstraat 22
1071 DR Amsterdam

Contact

redactie@villamedia.nl

Redactie (tips?)

Chris Helt, hoofdredacteur

Marjolein Slats, adjunct-hoofdredacteur

Linda Nab, redacteur

Lars Pasveer, redacteur

Trudy Brandenburg-Van de Ven, redacteur

Sales

Sofia van Wijk

Jenny Fritschy

Webontwikkeling

Marc Willemsen

Vacatures & advertenties

redactie@villamedia.nl

Bereik

Villamedia trekt maandelijks gemiddeld 120.000 unieke bezoekers. De bezoekers genereren momenteel zo’n 800.000 pageviews.

Rechten

Villamedia heeft zich ingespannen om alle rechthebbenden van beelden en teksten te achterhalen. Meen je rechten te kunnen doen gelden, dan kun je je bij ons melden.