Trouw en De Groene doen mee aan internationaal project klimaatverandering

Meer dan 170 nieuwsmedia uit de hele wereld doen mee aan het project Covering Climate Now met als doel meer aandacht te schenken aan klimaatverandering. In Nederland hebben weekblad De Groene en dagblad Trouw zich aangesloten. Het initiatief is genomen door Colombia Journalism Review, dagblad The Guardian en opiniemagazine The Nation.
De deelnemende media bereiken samen honderden miljoenen mensen. Het voornemen is om in de aanloop naar de VN-klimaattop in New York op 23 september een week lang extra aandacht aan klimaatverandering te besteden.
Deelnemende media kunnen daarbij samenwerken en producties van elkaar overnemen, hoewel dat geen verplichting is.
Martijn Roessingh van Trouw: ‘Klimaatverandering is al jaren een heel belangrijk onderwerp waarover we heel veel publiceren. Het was dan ook niet verrassend dat we zijn gevraagd om hieraan mee te doen. Hoe we het precies gaan invullen, zijn we nog over aan het nadenken, maar we zullen de andere media zeker op de hoogte houden van onze plannen. Of dat tot samenwerking leidt gaan we zien, het kan hele leuke samenwerking opleveren, maar dat weten we nog niet zeker’.
‘Voor ons is dat trouwens niet een doel op zich, wij willen vooral onze lezers zo goed mogelijk informeren over de klimaatverandering en de gevolgen daarvan, en de aanloop naar de top in New York is daarvoor een uitstekend gelegenheid. We zijn ook aanwezig in New York om te berichten over wat de verschillende lidstaten precies voorstaan, en waar de problemen maar ook de mogelijkheden zijn’.
Evert de Vos van De Groene: ‘Ons nummer bevat die week een aantal verhalen over klimaatverandering en milieubeleid. Onder meer over het failliet van het Nederlandse overlegmodel om klimaatproblemen aan te pakken. Ook herpubliceren we op de site elke dag een verhaal over klimaatverandering. We kijken nog of we verhalen laten vertalen uit bijvoorbeeld The Guardian’.
De Vos pleit voor een actievere houding van journalisten als het om klimaatverandering gaat. ‘Er is meer journalistiek onderzoek nodig. Er is nog zo veel bekend over de oorzaken en gevolgen van klimaatverandering waar wij niet over geschreven hebben. Ik ben bijvoorbeeld in de stikstofuitstoot in Nederland gedoken. Dan verbaas ik mij er over wat er in rapporten allemaal is opgeschreven maar geen enkele rol speelt in de discussies. Dan moeten wij als journalisten beter ons werk doen.
Praat mee