mgm nvj maart

— maandag 11 juli 2022, 08:13 | 1 reactie, praat mee

‘Uber Files’ onthullen geheime lobby van Neelie Kroes voor Uber

‘Uber Files’ onthullen geheime lobby van Neelie Kroes voor Uber
Voormalig Europees Commissaris, minister en staatssecretaris Neelie Kroes (VVD) speelt een rol in de 'Uber Files'. - © Edwin Janssen/ANP

Verschillende internationale media zijn vanaf zondagavond begonnen met het publiceren van de zogeheten 'Uber Files', een datalek van meer dan 120.000 documenten van Uber. Ook verschillende Nederlandse media spelen een rol in dit internationale onderzoek, net zoals verschillende Nederlandse politici. Laatste wijziging: 11 juli 2022, 10:47

Zondagavond brachten Trouw, Het Financieele Dagblad en platform Investico het verhaal dat Neelie Kroes, voormalig minister en staatssecretaris voor de VVD en Europees Commissaris voor Digitale Agenda van 2010 tot 2014, in het geheim lobbyde voor Uber, terwijl dit haar door de Europese Commissie verboden was. Uit een tweet blijkt dat deze onthulling slechts een begin was: in de loop van de komende dagen zullen er meer publicaties volgen.

Tegenover het Financieele Dagblad ontkent Kroes, ondanks verschillende e-mails en andere documenten, haar betrokkenheid: ‘Als gezant werd ik geacht interactie te hebben met een breed scala aan bedrijven, gouvernementele en non-gouvernementele organisaties, om een bedrijfsvriendelijk eco-systeem te promoten. Ik had tot mei 2016 noch een formele noch informele rol bij Uber.’ Volgens The Guardian zou Kroes onder andere bij premier Rutte gelobbyd hebben voor Uber. Ook zou Kroes, nadat de politie het Nederlandse kantoor van Uber binnenviel, aan minister Henk Kamp hebben gevraagd om de politie ‘op afstand’ te houden.

In Nederland werd het onderzoek uitgevoerd door Dirk Waterval en Martijn Roessingh (Trouw), Gaby de Groot en Johan Leupen (Het Financieele Dagblad) en Romy van der Burgh, Linda van der Pol en Karlijn Kuijpers (Platform Investico).

Meer dan 124.000 bestanden, waarvan 83.000 e-mails, notities en andere interne documenten, werden gelekt aan The Guardian, dat ze deelde met het International Consortium of Investigative Journalists. 180 journalisten uit 29 verschillende landen deden vier maanden onderzoek om te onthullen hoe Uber zich met brute kracht toegang verschafte tot de taximarkt in steden wereldwijd.

Tip de redactie

Logo Publeaks Wil je Villamedia tippen, maar is dat te gevoelig voor een gewone mail? Villamedia is aangesloten bij Publeaks, het platform waarmee je veilig en volledig anoniem materiaal met de redactie kunt delen: publeaks.nl/villamedia

Praat mee

1 reactie

Wim Theunisse, 11 juli 2022, 21:32

Als Villamedia publiceert over Uber is volledigheid gepast. Zie onderstaande tekst.
Belastingdienst lekte vertrouwelijke informatie aan Uber

De Belastingdienst lekte informatie over een internationale belastingcontrole aan Uber. Daarnaast “traineerde en vertraagde” de fiscus het onderzoek van andere EU-lidstaten, concludeert het Internationaal Consortium van Onderzoeksjournalisten (ICIJ) op basis van interne documenten van het techbedrijf.

De Belastingdienst ontkent tegen de NOS dat de geheimhoudingsplicht is geschonden of dat er onderzoek is vertraagd. In een reactie laat de dienst weten dat de procedures “correct zijn doorlopen - met in achtneming van de geldende tijdspaden”.

Mark MacGann is vandaag naar voren gestapt als de bron van de 124.000 gelekte documenten die inzicht geven in de agressieve manier waarop Uber een plek op de Europese markt probeerde te veroveren.
“Ik ben zelf medeverantwoordelijk”, zegt de top-lobbyist die jarenlang aan het hoofd stond van de afdeling die regeringen in Europa moest bespelen.

“Ik was degene die sprak met de overheden”, zegt hij in een interview met The Guardian.
“Ik was degene die mensen vertelde dat ze de regels moeten aanpassen omdat chauffeurs zouden gaan profiteren.
We verkochten een leugen.”
Hij noemt het gemak waarop hij toegang kreeg tot de hoogste echelons van de macht bedwelmend, maar ook hoogst oneerlijk en antidemocratisch.

“Ik heb spijt dat ik onderdeel was van een groep mensen die de feiten masseerde om het vertrouwen van chauffeurs, consumenten en politieke elites te winnen”, zegt MacGann over zijn keuze klokkenluider te worden.

In 2014 startten verschillende Europese lidstaten met belastingonderzoek naar Uber.
Ze dienden daarvoor informatieverzoeken in bij de Nederlandse Belastingdienst. Ze hoopten via Nederland chauffeursinformatie te krijgen omdat het Europese hoofdkantoor in Amsterdam staat.

Uber zag het delen van die gegevens niet zitten en hoopte op de Nederlandse fiscus als beschermmuur tegen de andere Europese belastingdiensten.
‘We kunnen ze gebruiken om het onderzoek te vertragen’, schreef Ubers hoofd van de juridische afdeling in Europa in een interne mail.

In andere mails bleek dat het bedrijf een “sterke band” met de Nederlandse Belastingdienst ervoer.
Onderling zeiden Uber-werknemers dat de dienst zich “meewerkend” en “beschermend” opstelde ten opzicht van de multinational.
Nederland beloofde dat “het delen van partner-data absoluut de laagste prioriteit” heeft, schreef een Europese Uber-werknemer aan het hoofdkantoor.

Lekken
Uit de documenten blijkt volgens de journalisten ook dat een contact bij de Belastingdienst meerdere malen vertrouwelijke informatie over het onderzoek lekt aan Uber.

“De Belastingdienst is hier flagrant in overtreding”, zegt hoogleraar belastingrecht Jan van de Streek van de Universiteit Leiden tegen Investico over het heimelijk delen van informatie Uber.
“Dat is op z’n minst een integriteitsschending, maar dit onderzoek doet denken dat Nederland de geheimhoudingsplicht opzettelijk geschonden heeft ten faveure van Uber.
Dat is strafbaar.”

Bovendien lijkt het volgens de hoogleraar niet om “een soloactie van een losgeslagen inspecteur” te gaan.
“Het ministerie lijkt aan de touwtjes te trekken, ingegeven door de wens om Uber een fiscaal aantrekkelijk vestigingsklimaat te bieden.”

De Belastingdienst heeft naar aanleiding van vragen van Investico, Trouw en FD intern onderzoek gedaan.
De dienst herkent zich op basis daarvan niet in het verhaal.
Er zou geen sprake zijn van het schenden van de geheimhoudingsplicht, het traineren van informatieverzoeken of het bevoordelen van Uber.

In het algemeen zegt de fiscus tegen de NOS: “De Belastingdienst houdt zich zover mogelijk aan de internationaal afgesproken termijnen, maar is daarbij onder meer afhankelijk van de kwaliteit van het informatieverzoek, de benaderbaarheid van de data en de medewerking van de informatiehouder.
” De informatiehouder zou in dit geval Uber zijn.

Geen excuses van Uber
“Uber is vandaag de dag een ander bedrijf”, laat Uber-topvrouw Jill Hazelbaker in reactie op vragen over het lek weten aan het journalistieke consortium.
Uber zegt zich overal aan belastingwetten en regels te houden, en naar een open en transparante relatie met belastingautoriteiten te streven.

“We zullen geen excuses aanbieden voor gedrag uit het verleden dat niet in overeenstemming is met onze huidige waarden”, zegt het bedrijf aan de journalisten.
“We vragen het publiek ons te beoordelen op wat we de laatste vijf jaar gedaan hebben, en wat we in komende jaren doen.”

Bron: N.O.S.

Colofon

Villamedia is een uitgave van Villamedia Uitgeverij BV

Uitgever

Dolf Rogmans

Postadres

Villamedia Uitgeverij BV
Postbus 75997
1070 AZ Amsterdam

Bezoekadres

Johannes Vermeerstraat 22
1071 DR Amsterdam

Factuurgegevens

Villamedia Uitgeverij BV
Johannes Vermeerstraat 22
1071 DR Amsterdam

Contact

redactie@villamedia.nl

Redactie (tips?)

Chris Helt, hoofdredacteur

Marjolein Slats, adjunct-hoofdredacteur

Linda Nab, redacteur

Lars Pasveer, redacteur

Trudy Brandenburg-Van de Ven, redacteur

Rutger de Quay, redacteur

Nick Kivits, redacteur

Sales

Sofia van Wijk

Emiel Smit

Teddy van der Laan

Webbeheer

Marc Willemsen

Vacatures & advertenties

vacatures@villamedia.nl

Bereik

Villamedia trekt maandelijks gemiddeld 120.000 unieke bezoekers. De bezoekers genereren momenteel zo’n 800.000 pageviews.

Rechten

Villamedia heeft zich ingespannen om alle rechthebbenden van beelden en teksten te achterhalen. Meen je rechten te kunnen doen gelden, dan kun je je bij ons melden.