— woensdag 29 april 2015, 13:05 | 0 reacties, praat mee

Laster-rechtszaak Ramesar geseponeerd

ANP

Het Openbaar Ministerie (OM) heeft geoordeeld dat in de zaak die activist Frank van der Linde eind vorig jaar aanspande tegen voormalig Trouw-journalist Perdiep Ramesar, er geen strafbare feiten zijn gepleegd. Van der Linde begon de zaak vanwege de verzinsels van Ramesar rond wat de 'Shariadriehoek' is gaan heten, een vermeend mini-kalifaat in de Haagse Schilderswijk. Volgens Van der Linde had Ramesar met zijn verzonnen artikelen onder meer laster bedreven en aangezet tot haat tegen een bevolkingsgroep, in dit geval orthodoxe moslims. Het OM stelt dat de wijze waarop de situatie in de Schilderswijk is beschreven, geen houvast geeft om te stellen dat rechtspersonen of groepen zijn beledigd. Enkel de suggestie dat er daar een klein kalifaat zou zijn ontstaan, is geen bewijs dat Ramesar tot discriminatie wilde aanzetten. De zaak werd vorige week geseponeerd, meldt Van der Linde.

Van der Linde reageert teleurgesteld op het besluit: “Het is triest dat in Nederland een journalist 5,5 jaar lang een groep mensen doelbewust kan stigmatiseren op basis van verzonnen bronnen, en dat er dan kennelijk geen enkel haakje in de wet is om zo’n persoon strafrechtelijk te vervolgen.” Van der Linde wil pas na overleg met zijn advocaat beslissen of er een zogeheten artikel 12-procedure wordt begonnen.

Praat mee

Colofon

Villamedia is een uitgave van Villamedia Uitgeverij BV

Postadres

Villamedia Uitgeverij BV
Postbus 75997
1070 AZ Amsterdam

Bezoekadres

Johannes Vermeerstraat 22
1071 DR Amsterdam

Contact

redactie@villamedia.nl

Redactie (tips?)

Dolf Rogmans
Hoofdredacteur

Marjolein Slats
Adjunct-hoofdredacteur

Linda Nab
Redacteur

Lars Pasveer
Redacteur

Trudy Brandenburg-Van de Ven
Redacteur

Anneke de Bruin
Vormgever

Marc Willemsen
Webontwikkelaar

Vacatures & advertenties

redactie@villamedia.nl

Bereik

Villamedia trekt maandelijks gemiddeld 120.000 unieke bezoekers. De bezoekers genereren momenteel zo’n 800.000 pageviews.

Rechten

Villamedia heeft zich ingespannen om alle rechthebbenden van beelden en teksten te achterhalen. Meen je rechten te kunnen doen gelden, dan kun je je bij ons melden.