mgm nvj maart

— donderdag 27 juli 2017, 10:11 | 0 reacties, praat mee

Trouw-journalist over racisme in de journalistiek

Trouw-journalist over racisme in de journalistiek

Waar bleven mijn collega's? Dat vraagt Seada Nourhussen zich vandaag af in haar opinie voor Trouw toen ze voor de zoveelste keer haat over zich heen kreeg, omdat ze vragen stelde over het katteninterview dat Eva Jinek vrijdag hield met PVV-leider Geert Wilders. Ze vertelt over de afgelopen week. Laatste wijziging: 27 juli 2017, 16:06

“Op Twitter vroeg ik me af of Jinek hiermee de journalistiek vaarwel had gezegd. Ze liet zich gebruiken door een controversiële politicus die weigert interviews te geven aan de publieke omroep - behalve aan de rechtse zender WNL - en sprak hem over zijn poezen en niet over zijn politiek.”

Antwoord op haar vragen kreeg Nourhussen niet, ze belandde met haar opmerkingen wel op The Post Online (TPO). “Als ik daar word genoemd, leidt dat tot racistische, seksistische en islamofobe tirades van anonieme toetsenbordtreurneuzen.”

In een gezamenlijke podcast van TPO met RTL Z-journalist Roderick Veelo werd de Trouw-columniste door de oprichter van TPO, Bert Brussen ‘negerin van Trouw’ genoemd. Nourhussen: “Nul ‘ophef’. Mag gewoon. Ik, en vele anderen, vroegen RTL Z op Twitter waarom ze banden willen met zo’n racistisch treiterplatform. Weer geen antwoord. De aanvallen gingen door.”

“Ik ben eraan gewend dat mijn kritiek wordt gesmoord in een moeras van haat. Ik ken het proces, ik vrees het niet en toch werd ik er nu intens verdrietig van, omdat niet één collega me de hand reikte. Weer niet. Ze kijken mee, dat weet ik omdat ze me vaak aanspreken met ‘wat jij over je heen krijgt, is niet normaal’. Maar mij openlijk verdedigen, doet niemand. Te bang om zelf doelwit te worden? Terwijl ik het heb over ons vak.”

Het duurde even, maar uiteindelijk was daar dan toch steun. “Een twitteraar bracht de stilte van mijn vakgenoten ter sprake en ik brak vanachter mijn telefoonscherm. Mijn eenzaamheid in dit veld, als zwarte vrouw en als openlijk antiracist, werd benoemd en alle stress perste zich door mijn traanbuizen. Zondagavond schreef een directe collega op Twitter ‘Steun voor collega Seada Nourhussen die racisme in de journalistiek aanklaagt. Taaie strijd’. Collega’s retweetten het. Iemand van NRC en iemand van Dagblad van het Noorden schreven iets soortgelijks. Weer kwamen er tranen. Maar nu van opluchting.”

 

Bekijk meer van

Saeda Nourhoussen

Tip de redactie

Logo Publeaks Wil je Villamedia tippen, maar is dat te gevoelig voor een gewone mail? Villamedia is aangesloten bij Publeaks, het platform waarmee je veilig en volledig anoniem materiaal met de redactie kunt delen: publeaks.nl/villamedia

Praat mee

Colofon

Villamedia is een uitgave van Villamedia Uitgeverij BV

Uitgever

Dolf Rogmans

Postadres

Villamedia Uitgeverij BV
Postbus 75997
1070 AZ Amsterdam

Bezoekadres

Johannes Vermeerstraat 22
1071 DR Amsterdam

Factuurgegevens

Villamedia Uitgeverij BV
Johannes Vermeerstraat 22
1071 DR Amsterdam

Contact

redactie@villamedia.nl

Redactie (tips?)

Chris Helt, hoofdredacteur

Marjolein Slats, adjunct-hoofdredacteur

Linda Nab, redacteur

Lars Pasveer, redacteur

Trudy Brandenburg-Van de Ven, redacteur

Rutger de Quay, redacteur

Nick Kivits, redacteur

Sales

Sofia van Wijk

Emiel Smit

Teddy van der Laan

Webbeheer

Marc Willemsen

Vacatures & advertenties

vacatures@villamedia.nl

Bereik

Villamedia trekt maandelijks gemiddeld 120.000 unieke bezoekers. De bezoekers genereren momenteel zo’n 800.000 pageviews.

Rechten

Villamedia heeft zich ingespannen om alle rechthebbenden van beelden en teksten te achterhalen. Meen je rechten te kunnen doen gelden, dan kun je je bij ons melden.