training eu starters

— donderdag 3 november 2022, 12:03 | 0 reacties, praat mee

Een terugkeer naar de journalistiek én een nieuw gezicht bij Villamedia

Het Binnenhof in Den Haag heeft een nieuwe bewoner, maar liefst twee terugkeerders naar de journalistiek én bij Villamedia is er een nieuw - vast - gezicht. Dit en meer in de Transfer Thursday, waarin Villamedia de laatste ontwikkelingen op de journalistieke arbeidsmarkt volgt. Laatste wijziging: 4 november 2022, 12:38

Per 1 november neemt Liam van der Ven afscheid van de Volkskrant en stapt hij over naar NRC, waar hij ‘voor de krant aan het Rokin’ zal beginnen als nieuwsredacteur. ‘Deze mooie stap betekent ook dat ik afzwaai bij de Volkskrant. De krant waarmee ik opgroeide, waar ik stage liep en waar ik mijn eerste betaalde journalistieke functie kreeg bij de nieuwsredactie, en die ik ga missen. Bovendien is het de krant die zelfs deze pretpakketleerling met een doodsangst voor cijfers (profielkeuze: Cultuur en Maatschappij met Wiskunde C) heeft leren schrijven over de economie’, schrijft Van der Ven op LinkedIn.

Mats Cooper heeft zich ingeschreven bij de Kamer van Koophandel en is daarmee begonnen als freelancer in de journalistiek. Hij heeft direct ook zijn eerste klus binnen op z’n oude stageplek bij Omroep WNL als redacteur voor tv-programma Goedemorgen Nederland, schrijft Cooper op LinkedIn. ‘Ik sta zeer open voor andere journalistieke klussen! Stuur mij vooral een berichtje en dan praten we verder.’

Journalistiek bloed kruipt waar het niet gaan kan. Thijs Rösken verliet De Telegraaf na zeven jaar om woordvoerder te worden bij verzekeraar Interpolis. Maar na twee jaar komt hij toch terug op zijn besluit. Per 1 november is Rösken weer terug in de journalistiek op de economieredactie van NU.nl. ‘Daarmee volg ik m’n hart en ga ik weer als financieel journalist aan de slag. Ik heb erg veel zin om bij dit mooie nieuwsmerk aan de slag te gaan. Juist in deze economisch spannende tijden is dit een mooie kans om te jagen op nieuws met grote impact op ieders portemonnee en het bedrijfsleven’, schrijft Rösken op LinkedIn.

Mark Voortman werkte al enige tijd als bureauredacteur voor Langs de Lijn van de NOS op NPO Radio 1, maar was afgelopen weekend voor het eerst te horen in de uitzending zelf. ‘In Langs de Lijn gaf ik zaterdag ieder uur een update van het buitenlands voetbal’, blikt Voortman terug. In het verleden werkte Voortman als freelancer voor het Dagblad van het Noorden, RTV Drenthe, De Telegraaf en de NOS.

Ook Sophie Kluivers keert terug naar de journalistiek. ‘De afgelopen twee jaar heb ik met veel plezier bij het Commissariaat voor de Media gewerkt. Ik heb onder meer bijgedragen aan een onderzoek naar redactiestatuten en naar de betrouwbaarheid van journalistiek aanbod bij de landelijke publieke omroepen. Maar het bloed kruipt waar het niet gaan kan, zeggen ze dan…’, schrijft Kluivers. Per 1 november is ze begonnen als coördinator print bij magazine Ouders van Nu. ‘Daarom ben ik ontzettend blij dat ik me weer mag storten op het maken van mooie printproducties. Als coördinator ga ik onder meer verhalen bedenken, freelancers aansturen en teksten redigeren.’ En ze nodigt freelance journalisten direct uit om hun verhaalideeën bij haar te pitchen.

Na ruim 44 jaar op de sportredactie van Trouw neemt Fred Buddenberg afscheid. Hij gaat alleen nog maar boodschappenbriefjes schrijven, zegt zijn chef John Graat.

Per 1 november is Ariana Manduzai begonnen als de nieuwe hoofdredacteur van Vastgoedjournaal.nl. ‘Een geweldige uitdaging die ik met veel plezier aanga met een mooi team. Dank John Kerkhoven voor het vertrouwen, we gaan er wat moois van maken’, schrijft Manduzai.

De Haagse kaassstolp heeft een nieuwe bewoner. Wouter Peer is de nieuwe parlementair verslaggever voor het Algemeen Dagblad. ‘Ik heb altijd gezegd: ‘Als ik de journalistiek in ga, dan wil ik naar de Tweede Kamer.’ Wat ik natuurlijk niet wist is dat deze wens al zo snel uit zou komen! Ik heb er al even aan mogen proeven in mei, maar nu is het ook definitief’, blikt Peer terug.

Mandy van der Wal wordt de nieuwe directeur van Audiohuis, de poot van Mediahuis waarin alle audioactiviteiten gebundeld zijn. Van der Wal was tot nu toe Directeur Video en Platforms bij Mediahuis Nederland, waarbij zij verantwoordelijk was voor de video-activiteiten op onder andere de platformen van De Telegraaf, NSMBL, Manners en Dumpert. ‘Wij hebben een enorm geloof in het potentieel van on-demand audio binnen het bestaande medialandschap. Dat zien we terug in het luistergedrag van consumenten en dat merken we aan het succes van de audioproducten die wij lanceren’, zegt Van der Wal.

Sabine Waasdorp terug naar de universiteit. ‘Vanaf heden ben ik werkzaam als Redacteur bij de Universiteit Leiden. Het komende jaar mag ik verslag doen van het onderzoek, het onderwijs, het beleid en de impact van dit 447-jarige instituut’, schrijft Waasdorp.

En dan, last but not least: deze editie van Transfer Thursday staat ook een beetje in het teken van ‘Wij van WC-Eend’. Per 1 december treedt Rutger de Quay in dienst bij Villamedia als redacteur. De Quay (26) werkte jarenlang als freelancer voor onder andere Villamedia, NRC, het Leidsch Dagblad, Profielen en andere media. Hij is daarnaast adjunct-hoofdredacteur van Red Pers én Rotterdammer in Amsterdamse dienst. Er werd op de redactie een klein glaasje gedronken, en de hoofdredacteur zag dat het goed was.

Heb je een nieuwe baan of ken je iemand die een transfer maakt in de journalistiek? Tip Villamedia via redactie@villamedia.nl o.v.v. Transfer.

Tip de redactie

Wil je Villamedia tippen, maar is dat te gevoelig voor een gewone mail? Villamedia is aangesloten bij Publeaks, het platform waarmee je veilig en volledig anoniem materiaal met de redactie kunt delen: publeaks.nl/villamedia

Praat mee

Colofon

Villamedia is een uitgave van Villamedia Uitgeverij BV

Uitgever

Dolf Rogmans

Postadres

Villamedia Uitgeverij BV
Postbus 75997
1070 AZ Amsterdam

Bezoekadres

Johannes Vermeerstraat 22
1071 DR Amsterdam

Factuurgegevens

Villamedia Uitgeverij BV
Johannes Vermeerstraat 22
1071 DR Amsterdam

Contact

redactie@villamedia.nl

Redactie (tips?)

Chris Helt, hoofdredacteur

Marjolein Slats, adjunct-hoofdredacteur

Linda Nab, redacteur

Lars Pasveer, redacteur

Trudy Brandenburg-Van de Ven, redacteur

Rutger de Quay, redacteur

Nick Kivits, redacteur

Sales

Sofia van Wijk

Emiel Smit

Loes Smit

Webbeheer

Marc Willemsen

Vacatures & advertenties

vacatures@villamedia.nl

Bereik

Villamedia trekt maandelijks gemiddeld 120.000 unieke bezoekers. De bezoekers genereren momenteel zo’n 800.000 pageviews.

Rechten

Villamedia heeft zich ingespannen om alle rechthebbenden van beelden en teksten te achterhalen. Meen je rechten te kunnen doen gelden, dan kun je je bij ons melden.