— donderdag 16 november 2023, 13:55 | 0 reacties, praat mee

Transfer Thursday: Andrew Makkinga aan de slag voor NTR, Mandy Woelkens voor Omroep Zwart en Tom Waes voor KRO-NCRV

Televisiemaker Tom Waes gaat voor KRO-NCRV een vervolg op zijn reisprogramma Reizen Waes én een nieuwe fictieserie maken, meldt de omroep. | Belga

Het team van NTR-radioprogramma Kunststof is versterkt met een nieuwe presentator. Puck Sie is nieuwe politiek verslaggever voor het FD en Mandy Woelkens gaat vanaf volgend jaar weer radiomaken, dit keer voor Omroep Zwart. Dit en meer in de Transfer Thursday, waarin Villamedia de ontwikkelingen op de journalistieke arbeidsmarkt volgt. Laatste wijziging: 17 november 2023, 07:56

De Vlaamse presentator en acteur Tom Waes is de komende drie jaar exclusief te zien bij de publieke omroep in Nederland en België. Dit is het eerste resultaat van de vorig jaar aangekondigde samenwerking tussen NPO en VRT. De komende periode werkt Tom Waes voor KRO-NCRV aan een vervolg op zijn reisprogramma Reizen Waes en een nieuwe fictieserie. Waes zegt vereerd te zijn nu ook programma’s voor Nederlandse kijkers te mogen maken.

Met ingang van volgend jaar zal Andrew Makkinga het presentatieteam van Kunststof (NTR) op NPO Radio 1 versterken. Dat meldt NTR in een persbericht. Makkinga zal afwisselend met Willemijn Veenhoven het programma presenteren. “Kunststof is al 20 jaar een instituut, maar gaat tegelijk met de kunst en cultuur natuurlijk met haar tijd mee. Ik ben trots en blij dat ik nu mag aantreden om mijn bijdrage te leveren”, zegt Makkinga.

Journalist Puck Sie, die zich tot november met de financiële markten bezighield, is bij Het Financieele Dagblad intern overgestapt om politiek verslaggever te worden. “Dit is - om maar eens een cliché te gebruiken - een droom die uitkomt, zeker in verkiezingstijd”, schrijft Sie op LinkedIn.

Onderzoeksjournalist Jelle Krekels meldt op LinkedIn dat hij de onderzoeksredactie van het Eindhovens Dagblad, Brabants Dagblad en BN/DE Stem verruilt voor het videoplatform AD Play. Hij wordt een van de vaste gezichten van de dienst. Krekels gaat journalistieke docuseries en zogeheten explainer video’s maken. Het vertrek is bitterzoet, zegt Krekels: “Daarmee komt een eind aan tien jaar Eindhovens Dagblad. Nooit gedacht dat ik zo van de krant en de mensen zou gaan houden. Maar ik krijg er energie van dat ik weet dat er nu iemand heel gelukkig gaat worden op de onderzoeksplek die vrij komt.”

Journalist Noelle Zarges begint als trainee op diezelfde onderzoeksredactie, meldt ze op LinkedIn.

David Zandbergen is begonnen als redacteur Podcasts bij omroep BNNVARA. Hij werkt eerst aan Alledaagse Vragen, waarin elke dag één alledaagse vraag van een luisteraar wordt beantwoord. “Daarna bij de verschillende podcasts die er al zijn én die nog gaan komen”, schrijft hij op LinkedIn.

Voormalig voetbalster Leonne Stentler wordt onderdeel van het team van NOS Studio Sport Eredivisie. Ze gaat voetbalanalyses verzorgen. Stentler komt niet onbeslagen ten veld: ze is al vast gezicht van NOS Eredivisie op Vrijdag en verzorgt al sinds 2019 onder meer analyses bij het WK/EK voetbal.

Jan van Helden vertrekt later dit jaar bij uitgeverij Atlas Contact. In een mail aan de redactie scrhijft hij: “Eind dit jaar stopt het voor mij bij de uitgeverij, omwille van de veranderingen in de organisatie. Het is nog allemaal niet zeker, maar er is een grote kans dat ik echt iets nieuws wil doen buiten het boekenvak. Journalistiek, fotografie of de droom van een eigen galerie? Het is jammer dat dit stopt, maar ik kijk ook uit naar een nieuwe tijd.”

Mandy Woelkens gaat met ingang van volgend jaar voor Omroep Zwart radio maken op NPO Radio 1. Woelkens werkte jaren bij de ochtendschow GIEL (3FM) maar was klaar met op onchristeiljke tijden opstaan, grapt ze op Instagram. Dat hoeft voor Omroep Zwart straks niet: Woelkens is elke zondag in de avond tussen 21-22 uur te horen.

Niet een klassieke transfer, maar met enige goede wil een transfer richting het witte doek: Yelle Tieleman meldt op LinkedIn dat zijn dit jaar verschenen boek De Hedelse afpersingszaak Cocaïne, terreur en de ontwrichtende macht van criminelen de interesse heeft gewekt van filmproducenten. “Het lijkt wel een film, heb ik al meermaals gehoord van lezers”, aldus Tieleman.

Eerste gesprekken met producenten starten ‘binnenkort’, zegt hij.

Nieuwe stap in je loopbaan of ken je iemand die een transfer maakt? Laat het Villamedia weten. Mail de redactie via redactie@villamedia.nl o.v.v. ‘Transfer’

Bekijk meer van

Transfer Thursday

Tip de redactie

Wil je Villamedia tippen, maar is dat te gevoelig voor een gewone mail? Villamedia is aangesloten bij Publeaks, het platform waarmee je veilig en volledig anoniem materiaal met de redactie kunt delen: publeaks.nl/villamedia

Praat mee

Colofon

Villamedia is een uitgave van Villamedia Uitgeverij BV

Uitgever

Dolf Rogmans

Postadres

Villamedia Uitgeverij BV
Postbus 75997
1070 AZ Amsterdam

Bezoekadres

Johannes Vermeerstraat 22
1071 DR Amsterdam

Factuurgegevens

Villamedia Uitgeverij BV
Johannes Vermeerstraat 22
1071 DR Amsterdam

Contact

redactie@villamedia.nl

Redactie (tips?)

Chris Helt, hoofdredacteur

Marjolein Slats, adjunct-hoofdredacteur

Linda Nab, redacteur

Lars Pasveer, redacteur

Trudy Brandenburg-Van de Ven, redacteur

Rutger de Quay, redacteur

Nick Kivits, redacteur

Sales

Sofia van Wijk

Emiel Smit

Loes Smit

Webbeheer

Marc Willemsen

Vacatures & advertenties

vacatures@villamedia.nl

Bereik

Villamedia trekt maandelijks gemiddeld 120.000 unieke bezoekers. De bezoekers genereren momenteel zo’n 800.000 pageviews.

Rechten

Villamedia heeft zich ingespannen om alle rechthebbenden van beelden en teksten te achterhalen. Meen je rechten te kunnen doen gelden, dan kun je je bij ons melden.