training eu starters

— dinsdag 30 mei 2023, 16:50 | 0 reacties, praat mee

Topbestuurders waarschuwen voor ‘risico’s op uitsterven’ door AI

Kunstmatige intelligentie kan, indien het niet op tijd wordt beteugeld, niet minder dan het einde van de mensheid inluiden. Daarvoor waarschuwen honderden topbestuurders van bedrijven in kunstmatige intelligentie. Het toekomstbeeld bij dit stuk werd verzonnen door Midjourney.

Honderden topbestuurders van bedrijven in kunstmatige intelligentie hebben opgeroepen tot meer waakzaamheid over de mogelijke gevaren van de technologie. Een van hen is Sam Altman, topman van het bedrijf dat de AI-chatbot ChatGPT ontwikkelde. "Het verkleinen van de risico's op uitsterven als gevolg van AI moet een wereldwijde prioriteit zijn, net zoals andere maatschappelijke risico's zoals pandemieën en kernoorlogen", luidt hun korte statement. Laatste wijziging: 30 mei 2023, 16:56

De non-profitorganisatie Center for AI Safety (CAIS) publiceerde de verklaring, die ruim 350 keer is ondertekend. Die verschijnt op hetzelfde moment dat in Zweden politici uit de Europese Unie en de Verenigde Staten samenkomen om te praten over de mogelijkheden om AI-bedrijven aan meer regels te onderwerpen.

Altman leidt het bedrijf OpenAI, dat veel opzien baart met het AI-platform GPT. Dat is bijvoorbeeld via ChatGPT in staat om met kunstmatige intelligentie logisch klinkende teksten te produceren aan de hand van enkele aanwijzingen van de gebruiker. Ook leidinggevenden van AI-bedrijven DeepMind en Anthropic en techconcerns Microsoft en Google ondertekenden de boodschap.

De onderzoekers Geoffrey Hinton en Yoshua Bengio staan eveneens tussen ondertekenaars. Zij worden gezien als twee van de drie “peetvaders van AI”, omdat zij baanbrekend onderzoek deden naar manieren om computers te laten leren. De derde “peetvader”, Yann LeCun, ondertekende de oproep niet wat zijn werkgever Meta op kritiek kwam te staan. Meta is het moederbedrijf van Facebook en Instagram.

De snelle ontwikkeling van AI-platforms leidt tot zorgen over onder andere de snelheid waarmee desinformatie kan worden verspreid. Ook zijn er zorgen over “intelligente machines” die voor zichzelf zouden kunnen gaan denken. Onder andere Hinton, die onlangs vertrok bij Google, waarschuwt voor de gevaren als machines slimmer worden dan mensen. Hij noemde de risico’s voor de mensheid “urgenter” dan klimaatverandering.

Bekijk meer van

artificiële intelligentie

Tip de redactie

Wil je Villamedia tippen, maar is dat te gevoelig voor een gewone mail? Villamedia is aangesloten bij Publeaks, het platform waarmee je veilig en volledig anoniem materiaal met de redactie kunt delen: publeaks.nl/villamedia

Praat mee

Colofon

Villamedia is een uitgave van Villamedia Uitgeverij BV

Uitgever

Dolf Rogmans

Postadres

Villamedia Uitgeverij BV
Postbus 75997
1070 AZ Amsterdam

Bezoekadres

Johannes Vermeerstraat 22
1071 DR Amsterdam

Factuurgegevens

Villamedia Uitgeverij BV
Johannes Vermeerstraat 22
1071 DR Amsterdam

Contact

redactie@villamedia.nl

Redactie (tips?)

Chris Helt, hoofdredacteur

Marjolein Slats, adjunct-hoofdredacteur

Linda Nab, redacteur

Lars Pasveer, redacteur

Trudy Brandenburg-Van de Ven, redacteur

Rutger de Quay, redacteur

Nick Kivits, redacteur

Sales

Sofia van Wijk

Emiel Smit

Loes Smit

Webbeheer

Marc Willemsen

Vacatures & advertenties

vacatures@villamedia.nl

Bereik

Villamedia trekt maandelijks gemiddeld 120.000 unieke bezoekers. De bezoekers genereren momenteel zo’n 800.000 pageviews.

Rechten

Villamedia heeft zich ingespannen om alle rechthebbenden van beelden en teksten te achterhalen. Meen je rechten te kunnen doen gelden, dan kun je je bij ons melden.