word studentlid

— woensdag 14 juni 2023, 12:49 | 0 reacties, praat mee

EU-parlement stemt in met wetgeving ChatGPT en andere AI

EU-parlement stemt in met wetgeving ChatGPT en andere AI
© Dalle

Het Europees Parlement heeft wetgeving over kunstmatige intelligentie (AI) goedgekeurd. De beoogde Europese verordening reguleert het ontwerpen van AI, het gebruik ervan en de verkoop van AI-systemen. Laatste wijziging: 14 juni 2023, 14:12

Gezichtsherkenning met slimme camera’s in de publieke ruimte wordt verboden en er komen bindende regels voor grote chatbotmodellen als ChatGPT.

Het parlement stemde met overgrote meerderheid (499 stemmen voor, 28 tegen en 93 onthoudingen) in met het AI-wetsvoorstel dat de Europese Commissie in 2021 presenteerde, maar diende wel veel amendementen in voor de eerste AI-wet ter wereld.

Geen regels voor AI-modellen
Zo wil het parlement onder meer regels en standaarden met ontwerp-, data-, veiligheids-, transparantie- en milieuverplichtingen. In het commissievoorstel zaten geen specifieke regels voor grote AI-modellen zoals die achter ChatGPT, Lensa of Dall-E. Ook komt er een verplichte mensenrechtentoets voorafgaand aan de inzet van AI en een sterk recht op uitleg voor mensen die benadeeld zijn door AI, als het aan het parlement ligt.

Volgens Europarlementariër Paul Tang (PvdA) betekent de AI-wet “een kentering in de ethische benadering van technologie”. “Gevaarlijke AI-toepassingen, zoals emotionele herkenning en voorspellend politiewerk op basis van AI zijn uit den boze. Deze wet is als een betrouwbare verkeersagent die ervoor zorgt dat AI niet als een ongeleid projectiel door onze samenleving raast”, zegt Tang.

‘Europa loopt voorop’
GroenLinks-collega Kim van Sparrentak vindt dat Europa wereldwijd voorop loopt. “We zien wat er gebeurt als we het aan bedrijven overlaten: een ChatGPT dat complottheorieën uitspuwt, onze privacy schendt, lak heeft aan intellectuele eigendomsrechten en ontzettend veel energie slurpt. Europa pakt de regie over AI terug met sterke regels die mensen, maatschappij en milieu centraal zetten.”

Jeroen Lenaers (CDA) spreekt van een goed en gebalanceerd kader om AI te reguleren. “We moeten de potentie van AI volop benutten, waar dat op een veilige en betrouwbare manier kan.” Hij is voorstander om bij uitzondering AI in te kunnen zetten om vermiste kinderen in levensgevaar sneller op te sporen en bij terreurdreiging, maar het parlement verwierp zijn amendement hierover.

Eurocommissaris Thierry Breton liet eerder weten zo snel mogelijk te willen beginnen met de zogeheten triloog, de onderhandelingen met de lidstaten en het parlement over de definitieve AI-wet. Naar verwachting kunnen de regels voor hoge-risico AI-toepassingen begin 2024 al in werking treden en overige bepalingen in 2026.

Tip de redactie

Logo Publeaks Wil je Villamedia tippen, maar is dat te gevoelig voor een gewone mail? Villamedia is aangesloten bij Publeaks, het platform waarmee je veilig en volledig anoniem materiaal met de redactie kunt delen: publeaks.nl/villamedia

Praat mee

Colofon

Villamedia is een uitgave van Villamedia Uitgeverij BV

Uitgever

Dolf Rogmans

Postadres

Villamedia Uitgeverij BV
Postbus 75997
1070 AZ Amsterdam

Bezoekadres

Johannes Vermeerstraat 22
1071 DR Amsterdam

Factuurgegevens

Villamedia Uitgeverij BV
Johannes Vermeerstraat 22
1071 DR Amsterdam

Contact

redactie@villamedia.nl

Redactie (tips?)

Chris Helt, hoofdredacteur

Marjolein Slats, adjunct-hoofdredacteur

Linda Nab, redacteur

Lars Pasveer, redacteur

Trudy Brandenburg-Van de Ven, redacteur

Rutger de Quay, redacteur

Sales

Sofia van Wijk

Emiel Smit

Teddy van der Laan

Webbeheer

Marc Willemsen

Vacatures & advertenties

vacatures@villamedia.nl

Bereik

Villamedia trekt maandelijks gemiddeld 120.000 unieke bezoekers. De bezoekers genereren momenteel zo’n 800.000 pageviews.

Rechten

Villamedia heeft zich ingespannen om alle rechthebbenden van beelden en teksten te achterhalen. Meen je rechten te kunnen doen gelden, dan kun je je bij ons melden.