— dinsdag 12 juli 2022, 11:40 | 0 reacties, praat mee

Tooltip: Negen toffe tools die je misschien hebt gemist

© Pixabay

Al dik 4,5 jaar laten we je via onze weekendnieuwsbrief iedere twee weken kennis maken met een toffe tool. Sommige van die tools brengen we graag nóg een keer bij je onder de aandacht. Heb je mooi wat uit te proberen tijdens de zomermaanden. Laatste wijziging: 11 oktober 2022, 09:32

1. Deze tool houdt veranderingen op webpagina’s voor je bij
Een kleine wijziging op een website kan al groot nieuws zijn. Maar dan moet je die wijziging wel spotten. Versionista houdt automatisch webpagina’s voor je in de gaten en geeft je een seintje als er iets op die pagina’s wordt gewijzigd.

2. Rechtstreeks linken naar passages in online publicaties
Wie in een ver verleden zelf websites in elkaar knutselde met html, kent het anchor-element vast nog wel. Met dat element link je rechtstreeks naar een plek op een webpagina. De Google Chrome-plugin TLDRify doet hetzelfde. Maar dan op een manier die voor iedereen toegankelijk is.

3. Niet continu gestoord worden door mails
Wil je een fatsoenlijke hoeveelheid werk verzetten op een dag, dan check je je mail alleen op een beperkt aantal momenten. Voor wie het moeilijk vindt zijn mail met rust te laten, biedt Adios uitkomst. De tool houdt alle binnenkomende mailtjes tegen en laat ze allemaal tegelijk op door jou gekozen tijdstip je inbox in stromen. Zodat je niet continu wordt gestoord.

4. Bestanden vergelijken met Diffchecker
Een oud en nieuw tekstbestand met elkaar vergelijken om wijzigingen op te sporen, dat doe je natuurlijk gewoon in Google Docs of Office 365. Maar oude en nieuwe versies van PDF-bestanden, PowerPoints en zelfs afbeeldingen vergelijken, is lastiger. Diffchecker to the rescue.

5. Aantekeningen maken op websites
Spit je papieren documenten door tijdens je research, dan is de kans groot dat je al bladerend en lezend talloze aantekeningen maakt. Bij online research gaat dat een stuk lastiger. Gelukkig laat de Google Chrome-plugin Beanote je rechtstreeks notities maken op websites. Die digitale krabbels zijn alleen zichtbaar voor jou en blíjven zichtbaar, ook als je de website verlaat en later weer bezoekt.

6. Google voor de gek houden doe je zo
Google houdt nauwgezet bij waar je naar zoekt op het wereld wijde web. Heb je daar geen zin in, dan biedt TrackMeNot uitkomst. De tool voert talloze nep-zoekopdrachten in op Google, wat het voor de zoekreus lastiger maakt om een profiel van je te maken.

7. Zo kopieer je tabellen uit PDF-bestanden
PDF-bestanden zijn handig als je een document mooi wil opmaken. Maar tekst of data uit een PDF kopiëren kan een crime zijn. Helemaal als die data in handige (of in dit geval: onhandige) tabellen zit verwerkt. Tabula helpt je en kopieert data uit tabellen, zodat je er makkelijk mee verder kunt datajournalistieken.

8. Van video naar Twitter-draadje
Tweets met videobeelden erin, kunnen gemiddeld op tien keer meer interactie rekenen dan tweets zonder beeld. Maar Twitter is niet het medium waar internetters minuten bij een tweet blijven hangen om een filmpje te bekijken. Met clippost knip je video’s op in hapklare brokken en stuur je ze de wijde wereld in via een Twitter-draadje.

9. Artikelen waar je net geen tijd voor hebt naar je inbox sturen
De tool Email This stuurt met één druk op de knop de tekst van het artikel dat je aan het lezen bent naar je mailbox. Handig voor die momenten waarop je interessante stukken tegenkomt, maar net even geen tijd hebt om ze helemaal te lezen.

Tip de redactie

Wil je Villamedia tippen, maar is dat te gevoelig voor een gewone mail? Villamedia is aangesloten bij Publeaks, het platform waarmee je veilig en volledig anoniem materiaal met de redactie kunt delen: publeaks.nl/villamedia

Praat mee

Colofon

Villamedia is een uitgave van Villamedia Uitgeverij BV

Uitgever

Dolf Rogmans

Postadres

Villamedia Uitgeverij BV
Postbus 75997
1070 AZ Amsterdam

Bezoekadres

Johannes Vermeerstraat 22
1071 DR Amsterdam

Factuurgegevens

Villamedia Uitgeverij BV
Johannes Vermeerstraat 22
1071 DR Amsterdam

Contact

redactie@villamedia.nl

Redactie (tips?)

Chris Helt, hoofdredacteur

Marjolein Slats, adjunct-hoofdredacteur

Linda Nab, redacteur

Lars Pasveer, redacteur

Trudy Brandenburg-Van de Ven, redacteur

Rutger de Quay, redacteur

Nick Kivits, redacteur

Sales

Sofia van Wijk

Emiel Smit

Loes Smit

Webbeheer

Marc Willemsen

Vacatures & advertenties

vacatures@villamedia.nl

Bereik

Villamedia trekt maandelijks gemiddeld 120.000 unieke bezoekers. De bezoekers genereren momenteel zo’n 800.000 pageviews.

Rechten

Villamedia heeft zich ingespannen om alle rechthebbenden van beelden en teksten te achterhalen. Meen je rechten te kunnen doen gelden, dan kun je je bij ons melden.