website over journalistiek

x

Villamedia heeft een app

 

Ton voor ambitieus poolproject Kadir Van Lohuizen en Yuri Kozyrev

Lars Pasveer — Geplaatst in fotografie op woensdag 18 april 2018, 11:24

Yuri Kozyrev en Nederlander Kadir Van Lohuizen | Carmignac Fondation / NOOR

Yuri Kozyrev en Nederlander Kadir Van Lohuizen | Carmignac Fondation / NOOR

Nieuws De Russische fotograaf Yuri Kozyrev en Nederlander Kadir Van Lohuizen hebben de Carmignac Photojournalism Award van de Franse Carmignac Fondation gewonnen. Het prijzengeld van 100.000 euro stelt beiden in staat om het komend half jaar een ambitieus fotoproject te realiseren rond het verdwijnen van de poolkappen.

Het smeltende poolijs door opwarming van de aarde zal de wereld ingrijpend veranderen, stelt de Carmignac-stichting. Tegelijk positioneren zowel de Verenigde Staten als Rusland zich om gebied op de Noordpool te claimen, met het oog op mineralen en andere grondstoffen. Voor het project Arctic: New Frontier reist Kozyrev naar het oosten en Van Lohuizen naar het westen. Ze vertrekken deze maand.

De twee zullen de tussenliggende landen aandoen en handelsroutes, gas- en oliewining, de impact van pooltoerisme en militarisering van grenzen fotografen. Kozyrev en Van Lohuizen zullen elkaar tegen september in de Beringstraat tussen Siberië en Alaska treffen.

De Carmignac Photojournalism Award heeft vaker een specifiek humanitair doel. Eerdere edities richtten zich op de situatie in bijvoorbeeld Gaza, Iran, Libië, Nepal en Zimbabwe. In juni opent op het Zuid-Franse eiland Porquerolles in Villa Carmignac een expositie.

De veranderingen in het poolgebied door verdwijnend zee-ijs en gletsjers en verdwijnen van permafrost heeft een uitwerking op leven in de zee en andere ecosystemen op de planeet, voorspelt de Carmignac-stichting.

De Franstalige krant Le Monde zal de expeditie Arctic: New Frontier volgens via krant en website. Er is ook een website waarop de reis te volgen zal zijn, maar nu is die nog vrij Spartaans van opzet.

Kozyrev en Van Lohuizen werken beiden voor het NOOR-fotobureau, dat ze mede hielpen oprichten.

Nog geen reacties

Om te reageren moet je een Villamedia Account hebben en moet je eerst ingelogd zijn.

Villamedia Sluiten

Inloggen

Registreren

Vul onderstaande gegevens in voor exclusieve toegang voor NVJ-leden.