— woensdag 18 april 2018, 11:24 | 0 reacties, praat mee

Ton voor ambitieus poolproject Kadir Van Lohuizen en Yuri Kozyrev

Yuri Kozyrev en Nederlander Kadir Van Lohuizen | Carmignac Fondation / NOOR

De Russische fotograaf Yuri Kozyrev en Nederlander Kadir Van Lohuizen hebben de Carmignac Photojournalism Award van de Franse Carmignac Fondation gewonnen. Het prijzengeld van 100.000 euro stelt beiden in staat om het komend half jaar een ambitieus fotoproject te realiseren rond het verdwijnen van de poolkappen. Laatste wijziging: 18 april 2018, 11:31

Het smeltende poolijs door opwarming van de aarde zal de wereld ingrijpend veranderen, stelt de Carmignac-stichting. Tegelijk positioneren zowel de Verenigde Staten als Rusland zich om gebied op de Noordpool te claimen, met het oog op mineralen en andere grondstoffen. Voor het project Arctic: New Frontier reist Kozyrev naar het oosten en Van Lohuizen naar het westen. Ze vertrekken deze maand.

De twee zullen de tussenliggende landen aandoen en handelsroutes, gas- en oliewining, de impact van pooltoerisme en militarisering van grenzen fotografen. Kozyrev en Van Lohuizen zullen elkaar tegen september in de Beringstraat tussen Siberië en Alaska treffen.

De Carmignac Photojournalism Award heeft vaker een specifiek humanitair doel. Eerdere edities richtten zich op de situatie in bijvoorbeeld Gaza, Iran, Libië, Nepal en Zimbabwe. In juni opent op het Zuid-Franse eiland Porquerolles in Villa Carmignac een expositie.

De veranderingen in het poolgebied door verdwijnend zee-ijs en gletsjers en verdwijnen van permafrost heeft een uitwerking op leven in de zee en andere ecosystemen op de planeet, voorspelt de Carmignac-stichting.

De Franstalige krant Le Monde zal de expeditie Arctic: New Frontier volgens via krant en website. Er is ook een website waarop de reis te volgen zal zijn, maar nu is die nog vrij Spartaans van opzet.

Kozyrev en Van Lohuizen werken beiden voor het NOOR-fotobureau, dat ze mede hielpen oprichten.

Tip de redactie

Wil je Villamedia tippen, maar is dat te gevoelig voor een gewone mail? Villamedia is aangesloten bij Publeaks, het platform waarmee je veilig en volledig anoniem materiaal met de redactie kunt delen: publeaks.nl/villamedia

Praat mee

Colofon

Villamedia is een uitgave van Villamedia Uitgeverij BV

Uitgever

Dolf Rogmans

Postadres

Villamedia Uitgeverij BV
Postbus 75997
1070 AZ Amsterdam

Bezoekadres

Johannes Vermeerstraat 22
1071 DR Amsterdam

Factuurgegevens

Villamedia Uitgeverij BV
Johannes Vermeerstraat 22
1071 DR Amsterdam

Contact

redactie@villamedia.nl

Redactie (tips?)

Chris Helt, hoofdredacteur

Marjolein Slats, adjunct-hoofdredacteur

Linda Nab, redacteur

Lars Pasveer, redacteur

Trudy Brandenburg-Van de Ven, redacteur

Rutger de Quay, redacteur

Sales

Sofia van Wijk

Jenny Fritschy

Webontwikkeling

Marc Willemsen

Vacatures & advertenties

redactie@villamedia.nl

Bereik

Villamedia trekt maandelijks gemiddeld 120.000 unieke bezoekers. De bezoekers genereren momenteel zo’n 800.000 pageviews.

Rechten

Villamedia heeft zich ingespannen om alle rechthebbenden van beelden en teksten te achterhalen. Meen je rechten te kunnen doen gelden, dan kun je je bij ons melden.