NVJ compleet lid

— maandag 25 maart 2024, 15:27 | 0 reacties, praat mee

Rechtbank geeft NOS en Egbers tot na Pasen om te schikken

Rechtbank geeft NOS en Egbers tot na Pasen om te schikken
Egbers weet na een jaar thuiszitten niet waarom hij niet weer aan het werk kan bij de NOS, werd tijdens de zitting van vandaag duidelijk. - © ANP / Jeroen Jumelet

Tom Egbers en de NOS krijgen van de rechtbank de tijd tot de dinsdag na Pasen om gezamenlijk tot een oplossing te komen in het geschil over de terugkeer van Egbers op televisie. Als beide partijen er dan niet uit zijn, gaat de rechtbank een vonnis vellen. De uitspraak zal dan worden gedaan op 16 april. Laatste wijziging: 25 maart 2024, 16:42

Normaal gesproken worden de partijen zelf de gang op gestuurd, maar dat vond de rechter in deze kwestie lastig. Hij wilde dat Egbers en de NOS in volledige beslotenheid over een oplossing konden praten. Als de partijen er onderling niet uitkomen doet de rechter over twee weken uitspraak.

In eerste instantie maakten enkele media bezwaar, waarna de rechter om hun vertrek verzocht. Volgens de rechter was in dit geval maatwerk nodig, wat hier zwaarder woog dan de openbaarheid.

Weer aan het werk
Egbers vreest dat hij na veertig jaar de NOS via de achterdeur moet verlaten. Dat zei zijn advocaat Joost Quant tijdens de behandeling van het kort geding dat de Studio Sport-presentator tegen zijn werkgever heeft aangespannen.

Egbers weet na een jaar thuiszitten niet waarom hij niet weer aan het werk kan bij de NOS. Volgens Quant is niet duidelijk wat voor meldingen van grensoverschrijdend gedrag er tegen hem liggen en kan de NOS die ook niet bewijzen. Ondertussen wordt de presentator “verguisd in de media” en zou er een andere werkelijkheid zijn ontstaan.

Er is in het afgelopen jaar wel gesproken over een terugkeer, maar de NOS zou een eventuele terugkeer steeds hebben uitgesteld tot de publicatie van het rapport van de Commissie-Van Rijn. De resultaten van dat onderzoek naar grensoverschrijdend gedrag bij de publieke omroep verschenen op 1 februari.

Het alternatief na zo lang wachten is afscheid nemen, stelde Quant. “Daar sta je dan na veertig jaar met de gedachten dat je weer aan het werk zou gaan, nadat er concrete verwachtingen waren gewekt door de NOS”, zei de advocaat. Volgens hem gaat Egbers “zwaar gebukt” onder de situatie en is hij in elk jaaroverzicht en elke conference bespot.

Dat de 66-jarige Egbers bijna zijn pensioenleeftijd heeft bereikt, maakt volgens Quant niet uit. Het is volgens de advocaat “essentieel” dat de presentator terugkeert. “Deze man gaat kapot als hij zijn werk niet mag afmaken. Het is nu tijd om daad bij woord te voegen”, vond hij.

Volgens Quant is maandag “een van de moeilijkste dagen” van Egbers’ leven. Vooral omdat dit geschil “in aanwezigheid van zoveel pers” wordt uitgevochten.

Bekijk meer van

Tom Egbers

Tip de redactie

Logo Publeaks Wil je Villamedia tippen, maar is dat te gevoelig voor een gewone mail? Villamedia is aangesloten bij Publeaks, het platform waarmee je veilig en volledig anoniem materiaal met de redactie kunt delen: publeaks.nl/villamedia

Praat mee

Colofon

Villamedia is een uitgave van Villamedia Uitgeverij BV

Uitgever

Dolf Rogmans

Postadres

Villamedia Uitgeverij BV
Postbus 75997
1070 AZ Amsterdam

Bezoekadres

Johannes Vermeerstraat 22
1071 DR Amsterdam

Factuurgegevens

Villamedia Uitgeverij BV
Johannes Vermeerstraat 22
1071 DR Amsterdam

Contact

redactie@villamedia.nl

Redactie (tips?)

Chris Helt, hoofdredacteur

Marjolein Slats, adjunct-hoofdredacteur

Linda Nab, redacteur

Lars Pasveer, redacteur

Trudy Brandenburg-Van de Ven, redacteur

Rutger de Quay, redacteur

Nick Kivits, redacteur

Sales

Sofia van Wijk

Emiel Smit

Teddy van der Laan

Webbeheer

Marc Willemsen

Vacatures & advertenties

vacatures@villamedia.nl

Bereik

Villamedia trekt maandelijks gemiddeld 120.000 unieke bezoekers. De bezoekers genereren momenteel zo’n 800.000 pageviews.

Rechten

Villamedia heeft zich ingespannen om alle rechthebbenden van beelden en teksten te achterhalen. Meen je rechten te kunnen doen gelden, dan kun je je bij ons melden.