word studentlid

— donderdag 29 februari 2024, 10:43 | 2 reacties, praat mee

Toezichthouder WNL wuift kritiek op omroep weg: ‘Verhalen van teleurgestelde mensen’

Toezichthouder WNL wuift kritiek op omroep weg: ‘Verhalen van teleurgestelde mensen’
Fons van Westerloo - © Frans van Zijst

De toezichthouder van Omroep WNL is niet onder de indruk van berichten in het AD over een vermeende angstcultuur onder hoofdredacteur Bert Huisjes. Raad van Toezicht-voorzitter Fons van Westerloo stelt dat het AD "vooral verhalen heeft opgeschreven van mensen die teleurgesteld zijn weggegaan bij de omroep". De wegwuivende houding met betrekking tot mogelijke misstanden komt hem op kritiek te staan, ook vanuit de Nederlandse Publieke Omroep. Laatste wijziging: 29 februari 2024, 10:59

Het AD meldde woensdag dat vijftien anonieme (oud-)medewerkers en tien mensen (met naam) nare ervaringen hebben gemeld aan de krant. Vooral vrouwelijke medewerkers deden hun verhaal, onder wie Eva Jinek, Merel Westrik, Leonie ter Braak en Roos Moggré.

De medewerkers stelden onder meer dat Huisjes zich schuldig heeft gemaakt aan manipulatief gedrag en zwangerschapsdiscriminatie. Medewerkers voelen zich niet veilig om daar melding van te maken, luidt de kritiek.

“Kom op zeg”, reageert Van Westerloo in het AD. “Journalisten zijn toch geen doetjes? Iedereen weet dat ze altijd in alle vertrouwen bij mij kunnen aankloppen. Het is gek dat uit een journalistieke organisatie nooit iemand naar me toe kwam. Eén belletje was voldoende geweest.”

Een dergelijke opmerking maakte John de Mol ook, nadat bekend werd dat er bij het programma The Voice seksueel grensoverschrijdend wangedrag plaatsvond. Hij kwam later terug op die vermeende laagdrempeligheid.

“Grote namen als Sven Kockelmann en Rick Nieman werken al jaren voor de omroep en zij hebben nergens last van gehad”, aldus Van Westerloo eerder. Hij krijgt bijval van andere bestuurders die bij WNL betrokken waren, zoals Emile Bode. Bode noemt in een Facebookbericht Merel Westrik “erg aantrekkelijk” maar ook lui en “een zeurkous”. Eva Jinek was volgens Bode in het begin van haar carrière bij WNL “tamelijk hysterisch”.

Kritiek op uitspraken
De kritiek op dergelijke uitspraken en het gebrek aan inzicht neemt toe. “Als de directie van WNL nu zegt dat er niets aan de hand is, moeten ze vooral het rapport nog een keer lezen”, zegt Mariëtte Hamer, de regeringscommissaris seksueel grensoverschrijdend gedrag, in het NOS Radio 1 Journaal. “De Raad van Toezicht lijkt helemaal niets te hebben geleerd van het rapport van de commissie-Van Rijn.”

Hamer wil daarom dat de omroepen nu in gesprek gaan over hoe zij omgaan met meldingen van ongewenst gedrag. Zij noemt de zaak-Huisjes en de reactie van WNL “een heel slecht voorbeeld van hoe je met dit soort meldingen omgaat. Blijkbaar moeten de omroepen daar dus duidelijke afspraken over maken en moet ook daar een plan van aanpak voor komen.”

“Ik denk dat er een nieuwe hoofdredactie en nieuwe onafhankelijke RvT nodig zijn om de problemen op te lossen. Ik vind de reactie van vandaag van de RvT een klap in het gezicht voor alle medewerkers die zich onveilig voelen. Al die medewerkers die ook in het Van Rijn-rapport genoemd worden”, stelt Roos Moggré, een van de oud-presentatoren van Goedemorgen Nederland in het AD.

Ook de NPO veroordeelt de reactie van de raad van toezicht van Omroep WNL. Frederieke Leeflang, voorzitter van de raad van bestuur van de NPO, is daarom hierover “het gesprek aangegaan” met de omroep en de raad van toezicht. Dat laat de NPO donderdag weten. Bovendien verwijt de NPO de raad van toezicht “geen effectief bestuur en toezicht”. Het gebeurt niet vaak dat de raad van bestuur van de NPO op deze manier in gesprek gaat met de toezichthouders van een omroep.

WNL: we hebben serieus gereageerd
De raad van toezicht van Omroep WNL zegt zich niet in de kritiek van regeringscommissaris Mariëtte Hamer te herkennen. “We hebben wel zeer serieus gereageerd”, stelt Fons van Westerloo. “We hebben meteen na het rapport van Van Rijn een tevredenheidsonderzoek gedaan. We hebben voorgesteld de hoofdredactie uit te breiden en we hebben een onderzoek ingesteld naar de werksfeer bij Goedemorgen Nederland. Wat hadden we nog meer moeten doen?”

Van Westerloo herhaalt dat de positie van Huisjes “niet ter discussie staat”.

Algemeen-secretaris NVJ Thomas Bruning reageert op Twitter/X op de kwalificatie ‘doetjes’:

Volgens het AD heeft Huisjes woensdagavond intern laten weten dat bij de opbouw van Omroep WNL ‘veel is bereikt, maar er zijn ook door mij lelijke en onbedoelde fouten gemaakt’. Donderdagmiddag wordt een bijeenkomst belegd op de redactie van WNL, waar Huisjes samen met Loek Hermans in gesprek zal gaan met medewerkers van de omroep. “Er is veel voor verbetering vatbaar. Ik wil eerlijk kijken naar het verleden, naar het nu, en de nabije toekomst.”

Tip de redactie

Logo Publeaks Wil je Villamedia tippen, maar is dat te gevoelig voor een gewone mail? Villamedia is aangesloten bij Publeaks, het platform waarmee je veilig en volledig anoniem materiaal met de redactie kunt delen: publeaks.nl/villamedia

Praat mee

2 reacties

Idl, 29 februari 2024, 13:12

Bizarre reacties van Bode en Van Westerloo.

René Roodheuvel, 29 februari 2024, 16:28

Met Loek - laissez -faire - Hermans als vz van de Raad van Toezicht verbaast het ook niet, eigenlijk.  Zie ook: https://www.ftm.nl/tag/loek-hermans

Colofon

Villamedia is een uitgave van Villamedia Uitgeverij BV

Uitgever

Dolf Rogmans

Postadres

Villamedia Uitgeverij BV
Postbus 75997
1070 AZ Amsterdam

Bezoekadres

Johannes Vermeerstraat 22
1071 DR Amsterdam

Factuurgegevens

Villamedia Uitgeverij BV
Johannes Vermeerstraat 22
1071 DR Amsterdam

Contact

redactie@villamedia.nl

Redactie (tips?)

Chris Helt, hoofdredacteur

Marjolein Slats, adjunct-hoofdredacteur

Linda Nab, redacteur

Lars Pasveer, redacteur

Trudy Brandenburg-Van de Ven, redacteur

Rutger de Quay, redacteur

Sales

Sofia van Wijk

Emiel Smit

Teddy van der Laan

Webbeheer

Marc Willemsen

Vacatures & advertenties

vacatures@villamedia.nl

Bereik

Villamedia trekt maandelijks gemiddeld 120.000 unieke bezoekers. De bezoekers genereren momenteel zo’n 800.000 pageviews.

Rechten

Villamedia heeft zich ingespannen om alle rechthebbenden van beelden en teksten te achterhalen. Meen je rechten te kunnen doen gelden, dan kun je je bij ons melden.