word studentlid

— woensdag 28 februari 2024, 19:28 | 0 reacties, praat mee

Presentatrices beschuldigen WNL-baas Bert Huisjes van wangedrag

Presentatrices beschuldigen WNL-baas Bert Huisjes van wangedrag
WNL-baas Bert Huisjes zegt dat hij soms stevige inhoudelijke discussies voert en dat hij hard kan overkomen. | Robin Utrecht / ANP

Bekende presentatrices als Nikki Herr, Eva Jinek, Leonie ter Braak en Merel Westrik zeggen dat WNL-baas Bert Huisjes bij de omroep zorgt voor "een angstcultuur" en dat hij "onvoorspelbaar en onveilig" zou zijn. Dat vertellen zij, en verscheidene anonieme (oud-)medewerkers aan het AD. Laatste wijziging: 29 februari 2024, 07:20

Volgens Nikki Herr, die van 2017 tot 2022 onder meer Goedemorgen Nederland presenteerde, was “de strijd” met Huisjes niet te winnen. “Sterker: het kon ervoor zorgen dat je op het strafbankje moest. Dan werd je genegeerd of kreeg je te horen dat WNL misschien niet meer de plek voor jou was”, vertelt ze aan de krant.

Leonie ter Braak, ook voormalig presentatrice van Goedemorgen Nederland, spreekt van een “angstcultuur” bij WNL toen dat nog een aspirant-omroep was. “Ik ben vaak bang geweest mijn baan te verliezen.”

Ook Eva Jinek herkent zich in de verhalen van de presentatrices en (oud-)medewerkers, laat ze weten tegenover het AD. Jinek vertrok elf jaar geleden bij de omroep. “Het is niet voor niets dat ik daar zo kort heb gewerkt. Helaas, ik herken de verhalen.” Merel Westrik stelt dat Huisjes niet naar haar luisterde en dat er alleen maar “druk en dreiging” bij WNL was. De presentatrice besloot te vertrekken.

Er zijn ook medewerkers van WNL die Huisjes juist steunen. Presentator Rick Nieman (WNL op Zondag) herkent “echt niets” van de verhalen en Sven Kockelmann (Op1) zegt zich “geenszins te herkennen” in de beschuldigingen.

Het is “nodig” dat omroep WNL verbetert, reageert Huisjes. “Van de honderden medewerkers die in de afgelopen 12,5 jaar bij WNL werkten, hebben vijftien anonieme (oud-)medewerkers en tien mensen (met naam) nare ervaringen gemeld aan het AD. Dat vind ik erg te horen”, zegt de omroepbaas, die naar eigen zeggen al meerdere gesprekken heeft gevoerd over klachten.

Huisjes geeft toe dat hij in zijn werk “zeker fouten” maakt, maar dat het ook zijn taak is om de “redactionele koers” te bewaken. “Soms leidt dat tot stevige inhoudelijke discussies”, zegt hij. “Dat dit soms te stevig was, zoals genoemd, hoe menselijk ook, zegt alles over de ambities en betrokkenheid. Vroeger was dit meer dan nu. Te hard overkomen is zelden goed, dat onderschrijf ik.”

Omroep WNL laat een “onafhankelijk medewerkersonderzoek” uitvoeren door onderzoeksbureau Ipsos. Daarnaast gaat journalist Carel Kuyl een onderzoek doen bij het programma Goedemorgen Nederland.

De omroep kwam flink aan bod in het recent gepresenteerde rapport-Van Rijn, over de werkcultuur en grensoverschrijdend gedrag bij de publieke omroepen. In een enquête gaf 29 procent van de medewerkers het werk onder Huisjes een vijf of lager.

Tip de redactie

Logo Publeaks Wil je Villamedia tippen, maar is dat te gevoelig voor een gewone mail? Villamedia is aangesloten bij Publeaks, het platform waarmee je veilig en volledig anoniem materiaal met de redactie kunt delen: publeaks.nl/villamedia

Praat mee

Colofon

Villamedia is een uitgave van Villamedia Uitgeverij BV

Uitgever

Dolf Rogmans

Postadres

Villamedia Uitgeverij BV
Postbus 75997
1070 AZ Amsterdam

Bezoekadres

Johannes Vermeerstraat 22
1071 DR Amsterdam

Factuurgegevens

Villamedia Uitgeverij BV
Johannes Vermeerstraat 22
1071 DR Amsterdam

Contact

redactie@villamedia.nl

Redactie (tips?)

Chris Helt, hoofdredacteur

Marjolein Slats, adjunct-hoofdredacteur

Linda Nab, redacteur

Lars Pasveer, redacteur

Trudy Brandenburg-Van de Ven, redacteur

Rutger de Quay, redacteur

Sales

Sofia van Wijk

Emiel Smit

Teddy van der Laan

Webbeheer

Marc Willemsen

Vacatures & advertenties

vacatures@villamedia.nl

Bereik

Villamedia trekt maandelijks gemiddeld 120.000 unieke bezoekers. De bezoekers genereren momenteel zo’n 800.000 pageviews.

Rechten

Villamedia heeft zich ingespannen om alle rechthebbenden van beelden en teksten te achterhalen. Meen je rechten te kunnen doen gelden, dan kun je je bij ons melden.