— donderdag 25 november 2021, 11:41 | 0 reacties, praat mee

Toezichthouder: optreden Pfizer Nederland bij NOS/RTL was geneesmiddelenreclame

De afvalbak van een vaccinatiestraat in Dordrecht. Comirnaty is sinds begin dit jaar de officiële merknaam van het Pfizer-vaccin. | ANP

De Stichting Code Geneesmiddelenreclame (CGR) heeft geoordeeld dat commentaar door medisch directeur Marc Kaptein van Pfizer Nederland in journaals van NOS en RTL Nieuws in strijd is met regels rond geneesmiddelenreclame. Op 5 november mocht Kaptein commentaar geven op een recent ontwikkelde pil tegen coronavirus.

Het bewuste middel Paxlovid is in Nederland nog niet geregistreerd. Kaptein sprak over bemoedigende onderzoeksresultaten, maar de exacte methodiek en data van dat onderzoek is niet openbaar. Verder beschreef Kaptein opties voor prijsstelling en distributie.

CGR boog zich over klachten dat het Pfizer-nieuws geneesmiddelenreclame betrof.

Het persbericht van 5 november stond alleen op de Amerikaanse website van Pfizer. Kaptein bracht het aanprijzende nieuws echter in Nederland onder de aandacht door het via LinkedIn te delen. Dat leidde tot verzoeken van Nederlandse media.

“Door zelf actief een rol te spelen in de betreffende nieuwsitems en in die nieuwsitems de conclusies van de studies te benadrukken en daarenboven ook nog iets te melden over distributie en prijsstelling, terwijl het product niet geregistreerd is en nog niet ter beoordeling bij de EMA is ingediend, vestigt Pfizer Nederland aandacht op het bericht en wordt daarmee mede verantwoordelijk voor het geheel van de gewraakte uitingen”, aldus CGR in het oordeel dat begin deze week werd gepubliceerd.

Pfizer verweerde zich door te stellen dat het enkel is ingegaan op een informatieverzoek van gerenommeerde media en daarmee niet verantwoordelijk kan worden gehouden voor het uiteindelijk geproduceerde nieuwsitem. Universitair docent Journalistiek & Nieuwe Media Alexander Pleijter vraagt zich af of het journalistiek juist was gezien de omstandigheden aandacht aan het nieuwe geneesmiddel te besteden.

Pfizer Nederland trok het door Kaptein gedeelde bericht later terug. Het lichtte daarnaast NOS en RTL in dat de uitspraken die de uitzendingen haalden in strijd waren met de gedragscode. Gezien deze correcties legt CGR geen verdere sancties op. Pfizer is veroordeeld in de kosten van de Keuringsraad, begroot op 3000 euro.

Bekijk meer van

Pfizer Nederland coronavirus

Praat mee

Colofon

Villamedia is een uitgave van Villamedia Uitgeverij BV

Postadres

Villamedia Uitgeverij BV
Postbus 75997
1070 AZ Amsterdam

Bezoekadres

Johannes Vermeerstraat 22
1071 DR Amsterdam

Contact

redactie@villamedia.nl

Redactie (tips?)

Dolf Rogmans
Hoofdredacteur

Marjolein Slats
Adjunct-hoofdredacteur

Linda Nab
Redacteur

Lars Pasveer
Redacteur

Trudy Brandenburg-Van de Ven
Redacteur

Anneke de Bruin
Vormgever

Marc Willemsen
Webontwikkelaar

Vacatures & advertenties

redactie@villamedia.nl

Bereik

Villamedia trekt maandelijks gemiddeld 120.000 unieke bezoekers. De bezoekers genereren momenteel zo’n 800.000 pageviews.

Rechten

Villamedia heeft zich ingespannen om alle rechthebbenden van beelden en teksten te achterhalen. Meen je rechten te kunnen doen gelden, dan kun je je bij ons melden.