banner anp

— woensdag 23 september 2020, 11:05 | 0 reacties, praat mee

Toezichthouder CTIVD: inlichtingendiensten verzamelen te veel en bewaren te lang

Inlichtingenwet Wiv, in de volksmond sleepwet genoemd, blijkt die bijnaam eer aan te doen.

Inlichtingendiensten AIVD en MIVD verzamelen en bewaren veel te veel informatie, zegt toezichthouder CTIVD over werking van de Wiv-inlichtingenwet uit 2018. Gegevens van miljoenen Nederlanders worden veel langer bewaard dan wettelijk is toegestaan. CTIVD-voorzitter Nico van Eijk pleit in de Volkskrant voor aanpassing van de wet.

Bij zogeheten bulksets verzamelen de inlichtingendiensten ongericht grote hoeveelheden data. De Wet op de inlichtingen- en veiligheidsdiensten (Wiv) bepaalt dat de diensten binnen anderhalf jaar relevante gegevens uit die bulk moeten destilleren en de rest vernietigen.

Van Eijk zegt dat die maximale bewaartermijn met een trucje wordt omzeild, door de hele dataset relevant te verklaren. Zo kan er op een later moment, als na onderzoek andere gegevens interessant blijken, alsnog in worden gezocht. De meeste gegevens handelen echter over gewone Nederlanders, die geen doelwit van gericht onderzoek zijn.

De toezichthouder stelt dat de inlichtingendiensten ook na twee jaar de Wiv nog altijd niet volledig hebben geïmplementeerd.

Ook zitten er gegevens van journalisten en advocaten in de datasets, die zonder rechterlijke toestemming eigenlijk niet gevolgd mogen worden. “Daarmee doet de wet onvoldoende recht aan de bescherming van de fundamentele rechten van personen die niet in onderzoek zijn en dat ook nooit zullen worden”, aldus Van Eijk. Meer bij de Volkskrant

Bekijk meer van

Wiv CTIVD

Praat mee

Colofon

Villamedia is een uitgave van Villamedia Uitgeverij BV

Postadres

Villamedia Uitgeverij BV
Postbus 75997
1070 AZ Amsterdam

Bezoekadres

Johannes Vermeerstraat 22
1071 DR Amsterdam

Contact

redactie@villamedia.nl

Redactie (tips?)

Dolf Rogmans
Hoofdredacteur

Marjolein Slats
Adjunct-hoofdredacteur

Linda Nab
Redacteur

Lars Pasveer
Redacteur

Trudy Brandenburg-Van de Ven
Redacteur

Anneke de Bruin
Vormgever

Marc Willemsen
Webontwikkelaar

Vacatures & advertenties

redactie@villamedia.nl

Bereik

Villamedia trekt maandelijks gemiddeld 120.000 unieke bezoekers. De bezoekers genereren momenteel zo’n 800.000 pageviews.

Rechten

Villamedia heeft zich ingespannen om alle rechthebbenden van beelden en teksten te achterhalen. Meen je rechten te kunnen doen gelden, dan kun je je bij ons melden.