word studentlid

— donderdag 24 oktober 2019, 14:04 | 0 reacties, praat mee

Toezichthouder: ‘BBC News onpartijdig, maar toon meer lef in standpunten’

Toezichthouder: ‘BBC News onpartijdig, maar toon meer lef in standpunten’
EPA

De Britse toezichthouder Ofcom heeft hun jaarlijkse evaluatie van de publieke omroep BBC en onderliggende diensten als BBC News gepubliceerd. De omroep levert op brede lijnen af wat ervan mag worden verwacht, aldus Ofcom. Laatste wijziging: 24 oktober 2019, 14:12

“In het bijzonder levert de omroep een significant aanbod van nieuws en actualiteiten, een breed aanbod van onderwijs- en opvoedkundige inhoud, met daarnaast kwalitatief hoogwaardige, onderscheidende en creative programma’s voor al hun publiek en verspreidt die over zowel mainstream als gespecialiseerde diensten”, aldus een lovende Ofcom.

De toezichthouder ziet een groei aan unieke, eigen series en programma’s, maar mist nog wel een helder overkoepelend doel. Ofcom ziet dat stappen zijn gezet op het gebied van representatie van verschillende bevolkingsgroepen, het aantrekken van jeugdige kijkers en het verhogen van het aantal vrouwen dat aanschuift bij interviewprogramma’s.

De BBC moet wel meer werk maken van een transparante afhandeling van klachten die het over de programmering krijgt, schrijft Ofcom in het vandaag verschenen Annual Report on the BBC.

De toezichthouder keek diepgaand naar BBC News, dat (net als onze NPO) regelmatig van vooringenomenheid bij onderwerpkeuze wordt beschuldigd. Interessant is de opmerking van Ofcom dat de vermeende partijdigheid van BBC News ook door de kijkers zelf wordt gevormd. Kijkers baseren hun mening op diverse factoren “waarvan er soms maar enkele direct gelinkt zijn aan nieuws- en actualiteitenprogramma’s”, aldus Ofcom.

“Het publiek heeft echter ontzag voor het kaliber van BBC-journalistiek, en dan zou BBC News meer vertrouwen moeten geven moediger te zijn”, aldus Ofcom. Gezien de omvangrijke middelen die tot haar beschikking staan, zou de omroep zich meer moeten inspannen om alle kijkers te bedienen, vindt de toezichthouder.

In een reactie zegt de BBC dat het dankbaar is voor de reputatie die het onder kijkers heeft. Het neemt de aanbevelingen mee in hun jaarplannen voor de toekomst. De omroep zegt hun publiek alltijd een brede reeks blikpunten te willen gunnen, “ook standpunten waar ze het misschien niet mee eens zijn.”

Bekijk meer van

Ofcom BBC News BBC

Tip de redactie

Logo Publeaks Wil je Villamedia tippen, maar is dat te gevoelig voor een gewone mail? Villamedia is aangesloten bij Publeaks, het platform waarmee je veilig en volledig anoniem materiaal met de redactie kunt delen: publeaks.nl/villamedia

Praat mee

Colofon

Villamedia is een uitgave van Villamedia Uitgeverij BV

Uitgever

Dolf Rogmans

Postadres

Villamedia Uitgeverij BV
Postbus 75997
1070 AZ Amsterdam

Bezoekadres

Johannes Vermeerstraat 22
1071 DR Amsterdam

Factuurgegevens

Villamedia Uitgeverij BV
Johannes Vermeerstraat 22
1071 DR Amsterdam

Contact

redactie@villamedia.nl

Redactie (tips?)

Chris Helt, hoofdredacteur

Marjolein Slats, adjunct-hoofdredacteur

Linda Nab, redacteur

Lars Pasveer, redacteur

Trudy Brandenburg-Van de Ven, redacteur

Rutger de Quay, redacteur

Sales

Sofia van Wijk

Emiel Smit

Teddy van der Laan

Webbeheer

Marc Willemsen

Vacatures & advertenties

vacatures@villamedia.nl

Bereik

Villamedia trekt maandelijks gemiddeld 120.000 unieke bezoekers. De bezoekers genereren momenteel zo’n 800.000 pageviews.

Rechten

Villamedia heeft zich ingespannen om alle rechthebbenden van beelden en teksten te achterhalen. Meen je rechten te kunnen doen gelden, dan kun je je bij ons melden.