Toegevoegde merkwaarde sociale media valt tegen

Uit Brits onderzoek door het Reuters Institute for the Study of Journalism blijkt dat gebruikers die hun nieuws via sociale media tot zich nemen veelal wel het platform onthouden, maar niet welk mediabedrijf het originele bericht produceerde.
Onderzoekers vroegen duizenden deelnemers twee dagen later naar een eerder gelezen nieuwsbericht: in 47 procent van de gevallen wisten deelnemers toen nog waar een bericht was gepubliceerd. Slechts 37 procent van gebruikers die via de zoekmachine kon het merk na twee dagen nog opdissen. Alleen wie direct bij een stuk uitkwam, bleek dat nog goed te weten: 81 procent wist dat na twee dagen nog.
De namen van het platform waar nieuws via binnen kwam, zit bij de ondervraagden sterker in het hoofd. Zoekmachinegebruikers wisten dat in 57 procent van de gevallen na twee nog. Wie het via sociale media had ontdekt, wist het specifieke merk in gemiddeld 67 procent van de gevallen nog.
“De constatering dat mensen vaker het platform waarop content stond nog weten dan het nieuwsmerk in kwestie, zal veel uitgevers zorgen baren”, aldus de onderzoekers. Het zou vooral voor kleinere merken betekenen dat ze hun inzet van sociale media als marketingtool mogelijk opnieuw moeten bekijken - aangezien de toegevoegde merkwaarde vooral naar de platformen gaat.
Een van de verklaringen die de onderzoekers geven voor het slechte onthouden is een grote uniformiteit in gebruikte koppen en korte aanprijzingen van content. De overgang van passieve ontvanger van nieuws naar ‘zelf ontdekken’ door consumenten speelt ook een rol, aldus de onderzoekers.
Bij politiek nieuws en gekke en opmerkelijke berichten wordt over het algemeen beter onthouden welk nieuwsmerk het bracht. Meer bij NiemanLab
Praat mee