Smartocto userneeds

— donderdag 20 juli 2017, 09:04 | 0 reacties, praat mee

Toegevoegde merkwaarde sociale media valt tegen

Uit Brits onderzoek door het Reuters Institute for the Study of Journalism blijkt dat gebruikers die hun nieuws via sociale media tot zich nemen veelal wel het platform onthouden, maar niet welk mediabedrijf het originele bericht produceerde. Laatste wijziging: 28 februari 2018, 21:52

Onderzoekers vroegen duizenden deelnemers twee dagen later naar een eerder gelezen nieuwsbericht: in 47 procent van de gevallen wisten deelnemers toen nog waar een bericht was gepubliceerd. Slechts 37 procent van gebruikers die via de zoekmachine kon het merk na twee dagen nog opdissen. Alleen wie direct bij een stuk uitkwam, bleek dat nog goed te weten: 81 procent wist dat na twee dagen nog.

De namen van het platform waar nieuws via binnen kwam, zit bij de ondervraagden sterker in het hoofd. Zoekmachinegebruikers wisten dat in 57 procent van de gevallen na twee nog. Wie het via sociale media had ontdekt, wist het specifieke merk in gemiddeld 67 procent van de gevallen nog.

“De constatering dat mensen vaker het platform waarop content stond nog weten dan het nieuwsmerk in kwestie, zal veel uitgevers zorgen baren”, aldus de onderzoekers. Het zou vooral voor kleinere merken betekenen dat ze hun inzet van sociale media als marketingtool mogelijk opnieuw moeten bekijken - aangezien de toegevoegde merkwaarde vooral naar de platformen gaat.

Een van de verklaringen die de onderzoekers geven voor het slechte onthouden is een grote uniformiteit in gebruikte koppen en korte aanprijzingen van content. De overgang van passieve ontvanger van nieuws naar ‘zelf ontdekken’ door consumenten speelt ook een rol, aldus de onderzoekers.

Bij politiek nieuws en gekke en opmerkelijke berichten wordt over het algemeen beter onthouden welk nieuwsmerk het bracht. Meer bij NiemanLab

Tip de redactie

Wil je Villamedia tippen, maar is dat te gevoelig voor een gewone mail? Villamedia is aangesloten bij Publeaks, het platform waarmee je veilig en volledig anoniem materiaal met de redactie kunt delen: publeaks.nl/villamedia

Praat mee

Colofon

Villamedia is een uitgave van Villamedia Uitgeverij BV

Uitgever

Dolf Rogmans

Postadres

Villamedia Uitgeverij BV
Postbus 75997
1070 AZ Amsterdam

Bezoekadres

Johannes Vermeerstraat 22
1071 DR Amsterdam

Factuurgegevens

Villamedia Uitgeverij BV
Johannes Vermeerstraat 22
1071 DR Amsterdam

Contact

redactie@villamedia.nl

Redactie (tips?)

Chris Helt, hoofdredacteur

Marjolein Slats, adjunct-hoofdredacteur

Linda Nab, redacteur

Lars Pasveer, redacteur

Trudy Brandenburg-Van de Ven, redacteur

Rutger de Quay, redacteur

Sales

Sofia van Wijk

Jenny Fritschy

Webontwikkeling

Marc Willemsen

Vacatures & advertenties

redactie@villamedia.nl

Bereik

Villamedia trekt maandelijks gemiddeld 120.000 unieke bezoekers. De bezoekers genereren momenteel zo’n 800.000 pageviews.

Rechten

Villamedia heeft zich ingespannen om alle rechthebbenden van beelden en teksten te achterhalen. Meen je rechten te kunnen doen gelden, dan kun je je bij ons melden.