— woensdag 12 mei 2021, 14:46 | 0 reacties, praat mee

Tóch een uitzonderingspositie voor journalisten in uitreiswet terreurgebied

Zonder wijziging zou uitreizen naar terreurgebied voor journalisten een stuk moeilijker worden; bovendien zouden meer mensen van de reisplannen afweten, wat het gevaar verhoogt. | AFP

Er komt toch een wettelijk vastgelegde uitzonderingspositie voor journalisten en publicisten in de wet Strafbaarstelling verblijf in een door een terroristische organisatie gecontroleerd gebied. Dat was een vurige wens van journalistenvereniging NVJ, mediabedrijven en oorlogsverslaggevers.

Algemeen-secretaris Thomas Bruning is zeer verheugd over de toegezegde uitzonderingspositie. Hij noemt het een mooi resultaat na twee jaar strijd. “We zijn blij dat de regering heeft geluisterd naar de fundamentele bezwaren die er vanuit de NVJ en veel andere media zijn geuit tegen het oorspronkelijke voorstel”, aldus Bruning.

Het betekent dat journalisten zonder voorafgaande toestemming kunnen afreizen en zo hun onafhankelijkheid en veiligheid niet onnodig in gevaar komt, zegt Bruning.

In het oorspronkelijke wetsvoorstel moesten journalisten vooraf toestemming vragen bij Justitie. Dat die toestemming min of meer gegarandeerd verleend zou worden, was het probleem niet.

“Het bezwaar hiertegen is dat de overheid zo inzicht krijgt in de (voorgenomen) bewegingen van journalisten en ze vrij eenvoudig kan volgen, beïnvloeden en zelfs direct of indirect zou kunnen weerhouden van verslaggeving”, stelde de NVJ toen het voorstel in 2019 werd gelanceerd.

Journalisten wezen op toenemend gevaar, hoe meer mensen van afreisplannen weten. Verder zouden terreurgroepen officiële toestemming kunnen uitleggen als ‘in opdracht van’ de autoriteiten aanwezig zijn, wat de onafhankelijke positie van journalisten schaadt.

Ook de Eerste Kamer was eind vorig jaar kritisch op het wetsvoorstel Strafbaarstelling. Partijen wezen op wetgeving in andere landen, waar ook een uitzonderingspositie voor journalisten en hulpverleners was opgenomen.

Praat mee

Colofon

Villamedia is een uitgave van Villamedia Uitgeverij BV

Postadres

Villamedia Uitgeverij BV
Postbus 75997
1070 AZ Amsterdam

Bezoekadres

Johannes Vermeerstraat 22
1071 DR Amsterdam

Contact

redactie@villamedia.nl

Redactie (tips?)

Dolf Rogmans
Hoofdredacteur

Marjolein Slats
Adjunct-hoofdredacteur

Linda Nab
Redacteur

Lars Pasveer
Redacteur

Trudy Brandenburg-Van de Ven
Redacteur

Anneke de Bruin
Vormgever

Marc Willemsen
Webontwikkelaar

Vacatures & advertenties

redactie@villamedia.nl

Bereik

Villamedia trekt maandelijks gemiddeld 120.000 unieke bezoekers. De bezoekers genereren momenteel zo’n 800.000 pageviews.

Rechten

Villamedia heeft zich ingespannen om alle rechthebbenden van beelden en teksten te achterhalen. Meen je rechten te kunnen doen gelden, dan kun je je bij ons melden.