persveilig seminar

— woensdag 19 november 2008, 11:32 | 0 reacties, praat mee

To shock and disturb


Twee censuurgevallen in één maand tijd, Vlaanderen is weer met stip gestegen op het lijstje van landen waar het met de persvrijheid niet zo nauw genomen wordt.

Laatste wijziging: 19 november 2008, 12:57

Eerst was er ‘Plat préféré’, een televisieprogramma waarin kok Jeroen Meus de lievelingsgerechten van beroemdheden zoals Johnny Cash, Maria Callas en Roald Dahl bereidt. Maar de redactie vond het wel een geinig idee om er ook ‘forel in botersaus’ tussen te draaien, naar verluidt het lievelingskostje van een zekere Adolf Hitler. Dat vonden de Joodse gemeenschap en oud-strijders geen goed idee en hun protesten deed de Raad van Bestuur van de openbare omroep VRT ertoe besluiten het programma uiteindelijk niet uit te zenden.


Even daarna besliste een rechter via een eenzijdig verzoekschrift – een hoogst ongewone procedure waarin slechts één partij gehoord wordt – om het weekblad Humo uit de rekken te laten halen. Dat gebeurde na een klacht van de hoogste politiebaas van het land, die in de satirische rubriek van het tijdschrift via overduidelijk gebruik van Photoshop in een hogelijk pikante fotomontage met zijn secretaresse werd afgebeeld. Die had even daarvoor een superpromotie gekregen, waarvoor ze niet de vereiste diploma’s bezat.


Over de opportuniteit en het smaakgevoel van de beide ideeën kan een behoorlijke boom worden opgezet, en het staat iedereen vrij om er behoorlijk aanstoot aan te nemen.


Alleen zouden een Raad van Bestuur en een rechtbank zich niet mogen laten leiden door opportuniteit of smaak. Het Europees Hof voor de Rechten van de Mens heeft bij herhaling arresten geveld waarin gesteld wordt dat de vrijheid van meningsuiting redelijk absoluut is, en ook geldt voor meningen ‘who shock and disturb’. Niet alleen wat de inhoud betreft, maar ook in de toonzetting ervan.
Niemand twijfelt er dan ook aan dat het vonnis dat het tijdschrift uit de rekken haalde, vroeg of laat ongedaan zal worden gemaakt door een hogere rechtbank, maar ondertussen is het leed al wel geleden, en zijn tienduizenden exemplaren bij het oud papier terecht gekomen.


Voor Mohammed-cartoons moet alles mogelijk zijn, anders bedreigen we een van de pijlers van onze rechtsstaat. Maar een kookprogramma en pikante satire, nee, dat kan hier in Vlaanderen voorlopig even niet meer door de beugel.

Bekijk meer van

Yves Desmet België

Tip de redactie

Wil je Villamedia tippen, maar is dat te gevoelig voor een gewone mail? Villamedia is aangesloten bij Publeaks, het platform waarmee je veilig en volledig anoniem materiaal met de redactie kunt delen: publeaks.nl/villamedia

Praat mee

Colofon

Villamedia is een uitgave van Villamedia Uitgeverij BV

Uitgever

Dolf Rogmans

Postadres

Villamedia Uitgeverij BV
Postbus 75997
1070 AZ Amsterdam

Bezoekadres

Johannes Vermeerstraat 22
1071 DR Amsterdam

Factuurgegevens

Villamedia Uitgeverij BV
Johannes Vermeerstraat 22
1071 DR Amsterdam

Contact

redactie@villamedia.nl

Redactie (tips?)

Chris Helt, hoofdredacteur

Marjolein Slats, adjunct-hoofdredacteur

Linda Nab, redacteur

Lars Pasveer, redacteur

Trudy Brandenburg-Van de Ven, redacteur

Rutger de Quay, redacteur

Sales

Sofia van Wijk

Jenny Fritschy

Webontwikkeling

Marc Willemsen

Vacatures & advertenties

redactie@villamedia.nl

Bereik

Villamedia trekt maandelijks gemiddeld 120.000 unieke bezoekers. De bezoekers genereren momenteel zo’n 800.000 pageviews.

Rechten

Villamedia heeft zich ingespannen om alle rechthebbenden van beelden en teksten te achterhalen. Meen je rechten te kunnen doen gelden, dan kun je je bij ons melden.