banner festival 23

— donderdag 16 december 2010, 10:02 | 0 reacties, praat mee

De Allerslimste Mens

Vanochtend, op een afstand van nauwelijks een paar honderd meter, ben ik door twintig mensen die ik van haar noch pluim ken aangesproken. Het ging niet over dat groot interview met Doug Sanders, de Canadese journalist die een briljant boek heeft geschreven over de wereldwijde trek naar de steden. Al evenmin over een achtergrondstuk over de rol van privé-toestanden in de Wetstraat en al evenmin op het commentaar dat ik de ‘Terzake’-uitzending op Canvas had geleverd op de regeringsvorming.

Laatste wijziging: 16 december 2010, 11:51

Nee, alle twintig wensten ze me uitbundig te feliciteren omdat ik de eerste aflevering van ‘De Allerslimste Mens’ had overleefd.

Dat programma op Eén is nu al acht seizoenen lang de grootste televisiehype in Vlaanderen. Een grappige quiz, aan elkaar gepraat door de ideale schoonzoon Eric Van Looy, wiens hinnikende lach zijn handelsmerk is geworden. Voorzien van commentaar door een jury van columnisten, politici en stand-up comedians, die de kandidaten goedmoedig afzeiken, en grove grappen vertellen. Genre: een man vraagt in bed zijn vrouw of ze geen zin heeft om te vrijen. Waarop ze antwoordt: ‘Vanavond niet, schat, ik heb morgenvroeg een afspraak met de gynaecoloog.’ Waarop hij even nadenkt en vraagt: ‘En heb je ook een afspraak met de tandarts?’

Tot slot dertig kandidaten uit de vergaarbak ‘Bekende Vlamingen’ die het risico willen lopen genadeloos af te gaan wanneer ze niet op het woordje ‘dagboek’ kunnen komen als de vraag gesteld wordt om vier trefwoorden rond Anne Frank te bedenken.

Dit seizoen zijn de deelnemers de finalisten uit de afgelopen acht seizoenen, en het zenuwengehalte is nooit hoger geweest. De eerste aflevering haalde al meteen 1,5 miljoen kijkers, de finale zal hoe dan ook het best bekeken programma van het jaar worden, of koning Albert moet schielijk komen te overlijden. En dan nog.

Grote namen zijn er roemloos afgegaan, voorheen onbekende mensen zijn er in Vlaanderen wereldberoemd mee geworden. Marktonderzoeker Jan Callebaut, onze Maurice de Hond, heeft becijferd dat N-VA voorman Bart De Wever aan het programma een stemmenwinst van 5 procent heeft overgehouden. Hij slaagde erin om in een fotoronde tien verschillende soorten dierenkeutels en -vlaaien te herkennen. Gevraagd waar die expertise vandaan kwam, antwoordde hij: ‘Je kan in de Wetstraat niet alle dagen stront naar je kop krijgen zonder daar toch iets van te leren.’

Het is een zoveelste magische formule van het productiehuis Woestijnvis, en als deelnemer weet je dat je de hele tijd publiek bezit bent, en dat alle gesprekken die je de volgende dagen zal voeren, uitsluitend daarover zullen gaan. Zelfs als ik ’s ochtends op de krant binnenkom, gaan alle kopjes omhoog met de onuitgesproken vraag of ik er nog in zit.

Nee dus, al heb ik ook geen modderfiguur geslagen. Maar de Allerslimste Mens zal ik niet worden. Gelukkig maar of ik zou een jaar lang nergens anders meer over moeten spreken en schrijven.

.(JavaScript moet ingeschakeld zijn om dit e-mail adres te bekijken)

Yves Desmet is hoofdredacteur van De Morgen

Bekijk meer van

Yves Desmet België

Tip de redactie

Wil je Villamedia tippen, maar is dat te gevoelig voor een gewone mail? Villamedia is aangesloten bij Publeaks, het platform waarmee je veilig en volledig anoniem materiaal met de redactie kunt delen: publeaks.nl/villamedia

Praat mee

Colofon

Villamedia is een uitgave van Villamedia Uitgeverij BV

Uitgever

Dolf Rogmans

Postadres

Villamedia Uitgeverij BV
Postbus 75997
1070 AZ Amsterdam

Bezoekadres

Johannes Vermeerstraat 22
1071 DR Amsterdam

Factuurgegevens

Villamedia Uitgeverij BV
Johannes Vermeerstraat 22
1071 DR Amsterdam

Contact

redactie@villamedia.nl

Redactie (tips?)

Chris Helt, hoofdredacteur

Marjolein Slats, adjunct-hoofdredacteur

Linda Nab, redacteur

Lars Pasveer, redacteur

Trudy Brandenburg-Van de Ven, redacteur

Rutger de Quay, redacteur

Nick Kivits, redacteur

Sales

Sofia van Wijk

Emiel Smit

Loes Smit

Webontwikkeling

Marc Willemsen

Vacatures & advertenties

redactie@villamedia.nl

Bereik

Villamedia trekt maandelijks gemiddeld 120.000 unieke bezoekers. De bezoekers genereren momenteel zo’n 800.000 pageviews.

Rechten

Villamedia heeft zich ingespannen om alle rechthebbenden van beelden en teksten te achterhalen. Meen je rechten te kunnen doen gelden, dan kun je je bij ons melden.