banner festival 23

— dinsdag 15 december 2009, 09:02 | 0 reacties, praat mee

Euthanasie

Een journaliste van de krant interviewt een alleenstaande, intelligente, wereldwijze vrouw van 70. Ze voelt haar einde stilaan naderen, en wanneer dat daar is, wil ze geëuthanaseerd worden. Daar kan ze mee leven. Alleen kan ze niet verdragen dat haar dochter alleen zal achterblijven, want die is sinds haar geboorte zwaar gehandicapt, en niet tot enige communicatie in staat. Ook zij gaat achteruit, maar terminaal zijn ze geen van beiden. De moeder wil dat er bij haar dood ook euthanasie wordt uitgevoerd op haar dochter, of dat ze er anders samen mee van de 11de verdieping springt. ‘Dat zal dan mijn laatste daad van liefde en zorg voor haar zijn’, zegt ze.
Laatste wijziging: 18 maart 2014, 12:59

De journaliste twijfelt, wij ook. Van euthanasie is hier geen sprake, volgens de wet zou zo’n doding puur moord zijn. En zijn we, nu we dat weten, niet in een juridische positie geplaatst van schuldig verzuim, het weigeren van hulp aan een persoon in nood, wanneer we de bevoegde hulpinstanties niet op de hoogte brengen? Maar wanneer we dat doen, riskeren we dan niet dat de dochter bij de vrouw wordt weggehaald, en dat zijzelf vervolgd zou kunnen worden, terwijl het overduidelijk is dat ze vooral een liefdevolle noodkreet slaakt?

De hele dag gaat op aan telefoontjes en mails: een paar rechters en openbare aanklagers, euthanasiespecialisten, een professor medisch recht, in strafrecht gespecialiseerde advocaten. Uiteindelijk tekent zich een consensus af.

Er is geen sprake van een acute situatie, de dreiging zal zich niet volgende week voltrekken. Dat maakt de uitspraak van de moeder juridisch hooguit tot ‘het uitdrukken van een intentie tot het plegen van een misdrijf’, en dat is op zich niet strafbaar. Bovendien heeft de journaliste ook gepraat met de betrokken arts, die van de situatie op de hoogte blijkt. Dat ontslaat onze journaliste volgens alle experts van iedere juridische verantwoordelijkheid voor wat zou kunnen gebeuren.

We gaan dus publiceren, omdat het verhaal aantoont hoe de euthanasiewetgeving belangrijke lacunes vertoont, en geen antwoord biedt op noodsituaties als deze.

Maar we weten nu al dat, ondanks onze twintig telefoons, we weer eens beschuldigd zullen worden van het onverantwoordelijk in de krant gooien van om het even welk sensationeel verhaal, als het maar verkoopt. Yeah, right.

.(JavaScript moet ingeschakeld zijn om dit e-mail adres te bekijken)

Bekijk meer van

Yves Desmet België

Tip de redactie

Wil je Villamedia tippen, maar is dat te gevoelig voor een gewone mail? Villamedia is aangesloten bij Publeaks, het platform waarmee je veilig en volledig anoniem materiaal met de redactie kunt delen: publeaks.nl/villamedia

Praat mee

Colofon

Villamedia is een uitgave van Villamedia Uitgeverij BV

Uitgever

Dolf Rogmans

Postadres

Villamedia Uitgeverij BV
Postbus 75997
1070 AZ Amsterdam

Bezoekadres

Johannes Vermeerstraat 22
1071 DR Amsterdam

Factuurgegevens

Villamedia Uitgeverij BV
Johannes Vermeerstraat 22
1071 DR Amsterdam

Contact

redactie@villamedia.nl

Redactie (tips?)

Chris Helt, hoofdredacteur

Marjolein Slats, adjunct-hoofdredacteur

Linda Nab, redacteur

Lars Pasveer, redacteur

Trudy Brandenburg-Van de Ven, redacteur

Rutger de Quay, redacteur

Nick Kivits, redacteur

Sales

Sofia van Wijk

Emiel Smit

Loes Smit

Webontwikkeling

Marc Willemsen

Vacatures & advertenties

redactie@villamedia.nl

Bereik

Villamedia trekt maandelijks gemiddeld 120.000 unieke bezoekers. De bezoekers genereren momenteel zo’n 800.000 pageviews.

Rechten

Villamedia heeft zich ingespannen om alle rechthebbenden van beelden en teksten te achterhalen. Meen je rechten te kunnen doen gelden, dan kun je je bij ons melden.