— zaterdag 10 februari 2024, 08:08 | 0 reacties, praat mee

TikTok is er niet in geslaagd om zich van strengere Europese regels te ontdoen

© ANP / YuiMok

TikTok is er niet in geslaagd om zich via de rechter van strengere Europese regels voor grote techbedrijven te ontdoen. Binnenkort moeten 's werelds machtigste techbedrijven zich in de Europese Unie houden aan wetgeving die ze verplicht concurrenten de ruimte te geven op hun platforms. Laatste wijziging: 10 februari 2024, 08:11

TikTok ziet zichzelf niet als zo’n machtige ‘poortwachter’ en maakte bezwaar tegen die status. Bij het Gerecht van het Hof van Justitie van de EU eiste TikTok dat de strengere regels tijdens de behandeling van dit bezwaar niet zouden gelden voor de populaire filmpjesapp.

De op een na hoogste rechter van de Europese Unie ging daar vrijdag niet mee akkoord, omdat er geen urgente noodzaak is voor zo’n tussentijds besluit.

Grote macht
De strengere regels staan in de Wet op de Digitale Markten (DMA), die ook Facebook-eigenaar Meta, Microsoft, Google-moederbedrijf Alphabet, Apple en Amazon raken. Zij bieden met hun socialemediaplatforms, zoekmachines en besturingssystemen diensten waar je volgens de EU nauwelijks omheen kunt. Daarom hebben zij grote macht bij het bepalen welke andere diensten wel en niet het grote publiek bereiken, dus is de gedachte dat de EU ze ook strenger moet reguleren.

TikTok, dochterbedrijf van het Chinese ByteDance, is het enige niet-Amerikaanse bedrijf dat onder de DMA valt. De app maakte bezwaar omdat het techbedrijf concurrentiegevoelige informatie vreest te moeten delen, bijvoorbeeld over het creëren van gebruikersprofielen.

Bekijk meer van

TikTok

Tip de redactie

Wil je Villamedia tippen, maar is dat te gevoelig voor een gewone mail? Villamedia is aangesloten bij Publeaks, het platform waarmee je veilig en volledig anoniem materiaal met de redactie kunt delen: publeaks.nl/villamedia

Praat mee

Colofon

Villamedia is een uitgave van Villamedia Uitgeverij BV

Uitgever

Dolf Rogmans

Postadres

Villamedia Uitgeverij BV
Postbus 75997
1070 AZ Amsterdam

Bezoekadres

Johannes Vermeerstraat 22
1071 DR Amsterdam

Factuurgegevens

Villamedia Uitgeverij BV
Johannes Vermeerstraat 22
1071 DR Amsterdam

Contact

redactie@villamedia.nl

Redactie (tips?)

Chris Helt, hoofdredacteur

Marjolein Slats, coördinator magazine

Linda Nab, redacteur

Lars Pasveer, redacteur

Trudy Brandenburg-Van de Ven, redacteur

Rutger de Quay, redacteur

Nick Kivits, redacteur

Sales

Sofia van Wijk

Emiel Smit

Teddy van der Laan

Webbeheer

Marc Willemsen

Vacatures & advertenties

vacatures@villamedia.nl

Bereik

Villamedia trekt maandelijks gemiddeld 120.000 unieke bezoekers. De bezoekers genereren momenteel zo’n 800.000 pageviews.

Rechten

Villamedia heeft zich ingespannen om alle rechthebbenden van beelden en teksten te achterhalen. Meen je rechten te kunnen doen gelden, dan kun je je bij ons melden.