onderzoek covid en journalistiek

— woensdag 23 december 2020, 15:11 | 0 reacties, praat mee

TijdschriftenBieb laat lezers digitale tijdschriften lenen

© Pixabay

Wie lid is van de bibliotheek kan niet alleen boeken, maar ook tijdschriften lenen. Althans, offline. Want waar het al sinds juni 2017 mogelijk is om via de Online Bibliotheek digitale boeken te lenen, waren tijdschriften lange tijd niet te vinden in de digitale bieb.

De Koninklijke Bibliotheek (KB) wil daar verandering in brengen. De nationale bibliotheek lanceerde eind november een nieuwe app, waarmee bibliotheekleden ook digitaal magazines kunnen lenen.

De app TijdschriftenBieb (beschikbaar voor iOS en Android) is in eerste instantie bedoeld als experiment. In 2021 wordt samen met bibliotheken bepaald of tijdschriften definitief worden opgenomen in de digitale collectie.

Dat TijdschriftenBieb nu nog een test is, is vooral te zien aan de hoeveelheid titels die de app kent. Op het moment van de lancering zijn dat er zestien, waaronder AutoWeek, Flair, Story, Viva, Margriet, Happinez, Psychologie Magazine en Vrij Nederland.

Van alle titels in de app zijn de edities van heel 2020 in de app te vinden. Bibliotheekleden die dus nog een artikel willen teruglezen uit januari of februari, kunnen dat doen.

Een tijdschrift lezen kan alleen nadat je bent ingelogd met je lidmaatschapsgegevens van de bibliotheek, al zijn er ook previews van magazines beschikbaar die je door een paar pagina’s laten bladeren.

De magazines worden in de app gepresenteerd als doorbladerbare PDF’s. Dat betekent dat je door edities bladert door met je vinger over het scherm te vegen. De app is bedoeld voor tablets en smartphones, al komen tijdschriften vooral bij die eerste tot hun recht.

De vergelijking met digitale kiosken zoals Readly en Blendle is natuurlijk snel gemaakt. Met als een van de belangrijkste verschillen dat je voor de TijdschriftenBieb geen apart abonnement hoeft af te sluiten als je al lid bent van de bibliotheek.

Opvallend is ook dat de app niet altijd meteen de nieuwste edities van tijdschriften klaar heeft staan. Op het moment van testen was de nieuwste Viva die van week 50, terwijl de editie van week 51/52 al uit was.

Hoewel het aantal titels in de TijdschriftenBieb-app nog beperkt is, staan er een aantal bij die niet te vinden zijn in de eerder genoemde digitale kiosken, waaronder woontijdschrift Ariadne at Home, de glossy Nouveau en autotijdschrift AutoWeek.

Als de KB erin slaagt de digitale catalogus aan te vullen met andere titels, zou de TijdschriftenBieb-app in ieder geval voor leden van de bibliotheek een handige toevoeging kunnen zijn op het aanbod.

Praat mee

banner tegelwinnaars

Colofon

Villamedia is een uitgave van Villamedia Uitgeverij BV

Postadres

Villamedia Uitgeverij BV
Postbus 75997
1070 AZ Amsterdam

Bezoekadres

Johannes Vermeerstraat 22
1071 DR Amsterdam

Contact

redactie@villamedia.nl

Redactie (tips?)

Dolf Rogmans
Hoofdredacteur

Marjolein Slats
Adjunct-hoofdredacteur

Linda Nab
Redacteur

Lars Pasveer
Redacteur

Trudy Brandenburg-Van de Ven
Redacteur

Anneke de Bruin
Vormgever

Marc Willemsen
Webontwikkelaar

Vacatures & advertenties

redactie@villamedia.nl

Bereik

Villamedia trekt maandelijks gemiddeld 120.000 unieke bezoekers. De bezoekers genereren momenteel zo’n 800.000 pageviews.

Rechten

Villamedia heeft zich ingespannen om alle rechthebbenden van beelden en teksten te achterhalen. Meen je rechten te kunnen doen gelden, dan kun je je bij ons melden.