— vrijdag 8 oktober 2021, 10:47 | 0 reacties, praat mee

KB koppelt krantenfoto’s aan archiefbeelden met kunstmatige intelligentie

© Koninklijke Bibliotheek

De Koninklijke Bibliotheek (KB) heeft technologie ontwikkeld die krantenfoto’s automatisch koppelt aan archieffoto’s van hetzelfde onderwerp. Dankzij het systeem kunnen consumenten die in een archief door oude krantenartikelen bladeren, doorklikken naar gearchiveerde foto’s die niet in de krant zijn verschenen.

Om de kranten- en archieffoto’s aan elkaar te koppelen, maakte de KB gebruik van kunstmatige intelligentie. De onderzoekers zetten daarbij beeldherkenningssoftware in. Die software analyseert wat hij ziet op een foto en vergelijkt die informatie met archiefbeelden. Op die manier zijn inmiddels duizenden archiefbeelden aan krantenartikelen gelinkt.

De technologie moet vanaf januari beschikbaar zijn op de website krant-en-fotos.nl. In eerste instantie kan alleen doorgebladerd worden bij foto’s die in de jaren 70 verschenen zijn in het Nieuwsblad van het Noorden, de IJmuider Courant en het Haarlems Dagblad. Meer bij de Koninklijke Bibliotheek

Bekijk meer van

Koninklijke Bibliotheek

Praat mee

Colofon

Villamedia is een uitgave van Villamedia Uitgeverij BV

Postadres

Villamedia Uitgeverij BV
Postbus 75997
1070 AZ Amsterdam

Bezoekadres

Johannes Vermeerstraat 22
1071 DR Amsterdam

Contact

redactie@villamedia.nl

Redactie (tips?)

Dolf Rogmans
Hoofdredacteur

Marjolein Slats
Adjunct-hoofdredacteur

Linda Nab
Redacteur

Lars Pasveer
Redacteur

Trudy Brandenburg-Van de Ven
Redacteur

Anneke de Bruin
Vormgever

Marc Willemsen
Webontwikkelaar

Vacatures & advertenties

redactie@villamedia.nl

Bereik

Villamedia trekt maandelijks gemiddeld 120.000 unieke bezoekers. De bezoekers genereren momenteel zo’n 800.000 pageviews.

Rechten

Villamedia heeft zich ingespannen om alle rechthebbenden van beelden en teksten te achterhalen. Meen je rechten te kunnen doen gelden, dan kun je je bij ons melden.