banner festival 23

— dinsdag 30 maart 2010, 09:02 | 1 reactie, praat mee

‘Tijdschriften nemen verkeerde afslag’

Bij het herinrichten van tijdschriftredacties wordt tegenwoordig vaak de ‘verkeerde afslag’ genomen. Dat zei Theo Huibers gisteren tijdens de bijeenkomst Bladen in de Balie in Amsterdam. Huibers is verbonden aan adviesbureau Thaesis en bekend van het jaarlijkse onderzoek ‘De uitgever aan het woord.’ Laatste wijziging: 30 maart 2010, 14:37

Het zijn er de tijden niet naar om er, zoals vroeger, luxe redacties op na te houden. Directies experimenteren daarom steeds vaker met nieuwe vormen om een redactie in te richten. We zagen reeds voorbijkomen: overkoepelende hoofdredacteuren (Frans Lomans van Revu én concurrent Panorama), redactiedesks waar mensen voor meerdere titels tegelijk werken (Sanoma’s beautydesk), rompredacties (Revu), redacties zonder hoofdredacteur (Yes) en zelfs redacties zonder daadwerkelijke redactie (Hoe Overleef Ik…). Om de kosten te drukken, efficiënter te werken.

‘We willen meer inkomsten, meer kwaliteit, beter bereik en beter verbinden’, somt Huibers de algemene doelen op. ‘Maar wel met minder mensen. Die zetten we in een poule, en dan kan de rest eruit.’ Volgen Huibers leidt dat nergens toe. ‘Voor de duidelijkheid: ik zeg niet dat het niet efficiënter of effectiever kan. maar dit is geen duurzame oplossing.’ Wat volgens hem wel werkt: een gecentraliseerde, gefocuste redactie per titel, die de doelgroep kent, voelt en snuift. Iets anders dan dat, is wat de onderzoeker betreft gelijk aan ‘uitstel van executie’.

Bekijk meer van

Tip de redactie

Wil je Villamedia tippen, maar is dat te gevoelig voor een gewone mail? Villamedia is aangesloten bij Publeaks, het platform waarmee je veilig en volledig anoniem materiaal met de redactie kunt delen: publeaks.nl/villamedia

Praat mee

1 reactie

salomé, 30 maart 2010, 14:54

Je moet toch bezuinigen, anders weet je zeker dat je het niet redt.

Colofon

Villamedia is een uitgave van Villamedia Uitgeverij BV

Uitgever

Dolf Rogmans

Postadres

Villamedia Uitgeverij BV
Postbus 75997
1070 AZ Amsterdam

Bezoekadres

Johannes Vermeerstraat 22
1071 DR Amsterdam

Factuurgegevens

Villamedia Uitgeverij BV
Johannes Vermeerstraat 22
1071 DR Amsterdam

Contact

redactie@villamedia.nl

Redactie (tips?)

Chris Helt, hoofdredacteur

Marjolein Slats, adjunct-hoofdredacteur

Linda Nab, redacteur

Lars Pasveer, redacteur

Trudy Brandenburg-Van de Ven, redacteur

Rutger de Quay, redacteur

Nick Kivits, redacteur

Sales

Sofia van Wijk

Emiel Smit

Loes Smit

Webontwikkeling

Marc Willemsen

Vacatures & advertenties

redactie@villamedia.nl

Bereik

Villamedia trekt maandelijks gemiddeld 120.000 unieke bezoekers. De bezoekers genereren momenteel zo’n 800.000 pageviews.

Rechten

Villamedia heeft zich ingespannen om alle rechthebbenden van beelden en teksten te achterhalen. Meen je rechten te kunnen doen gelden, dan kun je je bij ons melden.