— dinsdag 9 december 2014, 11:47

Nederlandse Staat schikt met Thuiskopie

De Nederlandse Staat zal auteursrechtenorganisatie Stichting de Thuiskopie een schadevergoeding van 33,5 miljoen euro betalen, voor de periode 2007-2012 toen de thuiskopieheffing werd bevroren. Volgens de stichting was die bevriezing onrechtmatig, omdat er daardoor alleen heffingen waren voor onbeschreven cd's en dvd's - niet voor de in populariteit toegenomen moderne apparatuur zoals muziekspelers of kabeldecoders met harde schijf. De opbrengsten uit de heffingen waren daardoor volgens Thuiskopie te laag om te kunnen gelden als de 'billijke vergoeding' waarop rechthebbenden aanspraak kunnen maken. De gerechtelijke conflict tussen Thuiskopie en de Staat is met de schikking beëindigd. In 2013 werd de regeling gewijzigd, die met ingang van dit jaar weer wordt aangepast. Lees ook ons artikel 'Facebook moet ook betalen' (gratis voor abonnees/NVJ-leden) uit het actuele nummer van Villamedia magazine, over de maar liefst zeventien organisaties die zich in Nederland met auteursrechten bezighouden.

Colofon

Villamedia is een uitgave van Villamedia Uitgeverij BV

Postadres

Villamedia Uitgeverij BV
Postbus 75997
1070 AZ Amsterdam

Bezoekadres

Johannes Vermeerstraat 22
1071 DR Amsterdam

Contact

redactie@villamedia.nl

Redactie (tips?)

Dolf Rogmans
Hoofdredacteur

Marjolein Slats
Adjunct-hoofdredacteur

Linda Nab
Redacteur

Lars Pasveer
Redacteur

Trudy Brandenburg-Van de Ven
Redacteur

Anneke de Bruin
Vormgever

Marc Willemsen
Webontwikkelaar

Vacatures & advertenties

redactie@villamedia.nl

Bereik

Villamedia trekt maandelijks gemiddeld 120.000 unieke bezoekers. De bezoekers genereren momenteel zo’n 800.000 pageviews.

Rechten

Villamedia heeft zich ingespannen om alle rechthebbenden van beelden en teksten te achterhalen. Meen je rechten te kunnen doen gelden, dan kun je je bij ons melden.