— woensdag 11 januari 2023, 13:44 | 0 reacties, praat mee

Ministers Bruins Slot en Yeşilgöz-Zegerius in de race voor prijs privacyschender

Hanke Bruins Slot, minister van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties, en Minister van Justitie en Veiligheid, Dilan Yeṣilgöz bij aankomst op het Binnenhof voor de wekelijkse ministerraad. - © ANP / Laurens van Putten

De ministers Hanke Bruins Slot (Binnenlandse Zaken) en Dilan Yeşilgöz-Zegerius (Justitie en Veiligheid), burgemeester Femke Halsema van Amsterdam en eurocommissaris Ylva Johansson kunnen dit jaar een 'prijs' krijgen als grootste privacyschender. Organisatie Bits of Freedom, een Nederlandse stichting die opkomt voor digitale burgerrechten, heeft hen genomineerd voor een Big Brother Award. Laatste wijziging: 11 januari 2023, 13:48

Halsema is voorgedragen vanwege het zogeheten Top400-programma van de gemeente Amsterdam. Jongeren die in aanraking met de politie zijn geweest, worden nauw gevolgd door gemeente, politie, GGD en jeugdbescherming. Zo moeten ze bijvoorbeeld hulp krijgen bij het vinden van een opleiding of een stage. Dat moet voorkomen dat de jongeren afglijden en dieper in de criminaliteit komen. Bits of Freedom vindt dat “de gemeente zich structureel indringend mengt in de levens van kinderen en jongvolwassenen”.

Bruins Slot is als minister verantwoordelijk voor de inlichtingendienst AIVD. Volgens Bits of Freedom helpt ze bij “faciliteren van de grenzeloze datahonger van de geheime diensten en het afbreken van het toezicht op diezelfde diensten”. Achter de nominatie van Yeşilgöz-Zegerius zit een vergelijkbare reden. Zij zou proberen “de illegale surveillancepraktijken van de Nationale Coördinator Terrorismebestrijding en Veiligheid (NCTV) te legaliseren.”

Johansson is binnen de Europese Commissie verantwoordelijk voor ‘binnenlandse zaken’. Ze gaat onder meer over de bestrijding van terrorisme en misdaad. Johansson werkt aan maatregelen tegen online seksueel misbruik van kinderen. Zo zouden veelgebruikte diensten de opdracht kunnen krijgen om te zoeken naar kindermisbruik op hun platforms, een ‘detection order’. Alles wat ze vinden, zouden ze dan moeten melden. Zo’n bevel “slaat de plank volledig mis”, vindt Bits of Freedom. Alleen kunstmatige intelligentie is in staat om zulke massale scans uit te voeren, en die kunnen de context van een foto niet inschatten, aldus de organisatie. “Het voorstel uit Brussel zal ertoe leiden dat heel veel onschuldige chats, foto’s en video’s worden gecriminaliseerd. Het zorgt er ook voor dat veel mensen onterecht zullen worden beschuldigd van seksueel misbruik van kinderen.”

De vier kandidaten zijn genomineerd voor de publieksprijs, waarvoor mensen de komende weken hun stem kunnen uitbrengen. De winnaar wordt op 13 februari bekendgemaakt. Dan reikt Bits of Freedom ook een expertprijs uit, evenals een prijs voor iemand die zich juist heeft ingezet voor privacy.

Tip de redactie

Wil je Villamedia tippen, maar is dat te gevoelig voor een gewone mail? Villamedia is aangesloten bij Publeaks, het platform waarmee je veilig en volledig anoniem materiaal met de redactie kunt delen: publeaks.nl/villamedia

Praat mee

Colofon

Villamedia is een uitgave van Villamedia Uitgeverij BV

Uitgever

Dolf Rogmans

Postadres

Villamedia Uitgeverij BV
Postbus 75997
1070 AZ Amsterdam

Bezoekadres

Johannes Vermeerstraat 22
1071 DR Amsterdam

Factuurgegevens

Villamedia Uitgeverij BV
Johannes Vermeerstraat 22
1071 DR Amsterdam

Contact

redactie@villamedia.nl

Redactie (tips?)

Chris Helt, hoofdredacteur

Marjolein Slats, adjunct-hoofdredacteur

Linda Nab, redacteur

Lars Pasveer, redacteur

Trudy Brandenburg-Van de Ven, redacteur

Rutger de Quay, redacteur

Nick Kivits, redacteur

Sales

Sofia van Wijk

Emiel Smit

Loes Smit

Webbeheer

Marc Willemsen

Vacatures & advertenties

vacatures@villamedia.nl

Bereik

Villamedia trekt maandelijks gemiddeld 120.000 unieke bezoekers. De bezoekers genereren momenteel zo’n 800.000 pageviews.

Rechten

Villamedia heeft zich ingespannen om alle rechthebbenden van beelden en teksten te achterhalen. Meen je rechten te kunnen doen gelden, dan kun je je bij ons melden.