— maandag 16 november 2020, 09:33 | 0 reacties, praat mee

Terug naar de verzuiling met elke partij zijn eigen ‘journaal’?

Een still uit de YouTube-uitzending van het Forum voor Democratie - © Forum voor Demcoratie

Het FvD Journaal, SP, Studio SGP, opiniepeiler Maurice de Hond, en online-omroep Ongehoord Nederland (ON), allemaal hebben ze hun eigen 'journaal' online. "Dit is 'Zendtijd voor Politieke Partijen', maar dan op YouTube", zegt mediahistoricus Huub Wijfjes (RUG) bij de NOS. Of is het een manier om een nieuwe doelgroep te bereiken?

“Politieke partijen en belangenorganisaties willen steeds minder afhankelijk zijn van de traditionele media. En zo hebben ze niet meer te maken met ‘vervelende journalisten’ die moeilijke vragen stellen,” aldus de mediahistoricus bij de NOS. Veel van deze nieuwe, alternatieve journaals stellen dat ze een geluid willen laten horen dat bij de traditionele media niet of te weinig aan bod komt.

Het doet Wijfjes sterk denken aan een nieuwe vorm van verzuiling, de periode in de vorige eeuw waarin alle media gelieerd waren aan de politieke opvattingen van hun katholieke, protestantse, liberale of sociaaldemocratisch zuil. “De tijd waarin media alleen gericht waren op de eigen achterban. Een combinatie van het bevestigen van het eigen gelijk en het bevechten van de andere groep.”

Volgens columnist Elma Drayer, auteur van het boek ‘Witte Schuld over identiteitspolitiek in Nederland’, is die situatie nu zelfs nog extremer dan tijdens de verzuiling. “Tijdens de verzuiling zorgden de voormannen van elke zuil ervoor dat de partijen toch met elkaar in gesprek bleven.” Dat is volgens Drayer nu niet het geval.

De trend van ‘een eigen journaal beginnen’ sluit volgens beide experts naadloos aan op die van de zogenoemde filterbubbel. Het is het resultaat van een gepersonaliseerde zoekopdracht, waarbij een website-algoritme selectief probeert te bepalen welke informatie de gebruiker zou willen zien, gebaseerd op informatie over die gebruiker. Bezoekers kunnen daardoor in een spiraal van eenzijdige informatie terechtkomen.

“De naam ‘journaal’ geeft de illusie dat er echt journalistiek wordt bedreven”, zegt Drayer. “Maar dat is flauwekul, ze willen alleen hun eigen boodschap kwijt.” Uiteindelijk zijn de journaals volgens Wijfjes vooral een manier om een andere doelgroep te bereiken. “In de reclamespotjes van de Zendtijd voor Politieke Partijen steken partijen nauwelijks nog moeite. YouTube zit vol nieuwe kijkers, vooral jongeren en iets oudere mensen, die afhaken bij de reguliere media.”

Tip de redactie

Wil je Villamedia tippen, maar is dat te gevoelig voor een gewone mail? Villamedia is aangesloten bij Publeaks, het platform waarmee je veilig en volledig anoniem materiaal met de redactie kunt delen: publeaks.nl/villamedia

Praat mee

Colofon

Villamedia is een uitgave van Villamedia Uitgeverij BV

Uitgever

Dolf Rogmans

Postadres

Villamedia Uitgeverij BV
Postbus 75997
1070 AZ Amsterdam

Bezoekadres

Johannes Vermeerstraat 22
1071 DR Amsterdam

Factuurgegevens

Villamedia Uitgeverij BV
Johannes Vermeerstraat 22
1071 DR Amsterdam

Contact

redactie@villamedia.nl

Redactie (tips?)

Chris Helt, hoofdredacteur

Marjolein Slats, adjunct-hoofdredacteur

Linda Nab, redacteur

Lars Pasveer, redacteur

Trudy Brandenburg-Van de Ven, redacteur

Rutger de Quay, redacteur

Nick Kivits, redacteur

Sales

Sofia van Wijk

Emiel Smit

Loes Smit

Webbeheer

Marc Willemsen

Vacatures & advertenties

vacatures@villamedia.nl

Bereik

Villamedia trekt maandelijks gemiddeld 120.000 unieke bezoekers. De bezoekers genereren momenteel zo’n 800.000 pageviews.

Rechten

Villamedia heeft zich ingespannen om alle rechthebbenden van beelden en teksten te achterhalen. Meen je rechten te kunnen doen gelden, dan kun je je bij ons melden.