banner anp

— donderdag 23 juli 2009, 15:50 | 3 reacties, praat mee

AIVD mag journalisten niet afluisteren

De AIVD moet het afluisteren van Telegraaf-journalisten staken. Dat heeft de rechtbank in Amsterdam bepaald. Volgens de advocaat van de krant moet de veiligheidsdienst binnen twee dagen stoppen met afluisteren. In het vonnis is ook bepaald dat de AIVD de informatie die zij al heeft verkregen niet mag gebruiken of over mag dragen aan het openbaar ministerie. Het dagblad had samen met journalistenvereniging NVJ en het Genootschap van Hoofdredacteuren een kort geding aangespannen over de afluisterpraktijken van de veiligheidsdienst. De krant wilde details horen over de redenen achter taps op telefoons van onder meer journaliste Jolande van der Graaf, hoofdredacteur Sjuul Paradijs en adjunct-hoofdredacteur Joost de Haas.

Het Nederlands Genootschap van Hoofdredacteuren is verheugd over de uitspraak. Voorzitter Arendo Joustra: ‘Een terecht overwinning. In een democratie hoort de geheime dienst geen journalisten te bespioneren. Dit soort zware middelen moet de geheime dient maar gebruiken om levens te redden en terroristen het leven zuur te maken.’

Overigens oordeelde de rechtbank in Haarlem eerder vandaag dat er terecht huiszoeking is gedaan bij Telegraafjournaliste Jolande van der Graaf om daar mogelijk staatsgeheime documenten van de Algemene Inlichtingen- en Veiligheidsdienst (AIVD) terug te halen. Van der Graaf “hoort niet te beschikken over staatsgeheime stukken”, aldus de rechtbank. “Het was van groot belang dat deze stukken terugkwamen bij de AIVD.”

De informatie zou aan de journaliste zijn gelekt door een AIVD-medewerkster en haar partner. De rechtbank oordeelde verder dat justitie alle documenten die niet mogelijk staatsgeheim zijn, ongezien aan Van der Graaf moet teruggeven. Meer bij Rechtspraak.nl / De Pers

Bekijk meer van

Praat mee

3 reacties

Peter Olsthoorn, 24 juli 2009, 05:39

Gelukkig maar, zo’n uitspraak van Amsterdam; Haarlemse uitspraak leert je op de hoede te zijn. Goed commentaar van Arendo Joustra.

Maar toch zijn de lessen hiervan:

1. Zorg altijd dat je één of meer prepaid kaartjes hebt om ‘ongehoord’ te bellen; en bronnen ook als het kan.

2. Bewaar staats- en andere geheimen als journalist niet thuis in je keukenla (...) maar zorg dat je een kluis hebt op naam van een kennis als dat kan;

3. Houd echt geheim werk zo veel mogelijk offline en als het kan versleuteld;

4. Compromitteer je bronnen niet als het kan; nog een heel gedoe trouwens, maar toch.

Het kan geen kwaad om paranoia te zijn als het moet. Privédetectives kunnen ook ver gaan. Simpele kosten/opbrengsten som van damage control van eventueel dure publicitaire schade.

Wie nog meer tips, of kritiek op bovenstaande?

NN, 26 juli 2009, 16:13

Tuurlijk, helemaal waar. Wat niet wegneemt dat ook de AIVD wel eens aan een gedegen (zelf)onderzoek onderworpen zou kunnen worden. Niet als kritiek, maar gewoon, omdat het voor organisaties altijd goed is te bezien hoe hun organisatie georganiseerd is, of dit er ook andere manieren zijn waarop zij zich zou kunnen organiseren, of zij nog de rol spelen die ze zouden moeten spelen/kunnen spelen/zouden moeten willen spelen, of hun uitgangspunten nog uptodate zijn en aangepast aan de huidige tijd (wat is staatsveiligheid nou helemaal? die kan van zowel buitenaf als democratisch van binnenuit worden ondermijnd). Helemaal aardig zou het natuurlijk zijn als de AIVD zich zo kwetsbaar op zou durven stellen (en o, wat is zo’n transparantie gewenst) en de journalistiek hier eens een kritisch onderzoekje naar zou laten verrichten. Tja.

Arie Muller, 27 juli 2009, 19:38

Peter,

Dat prepaid verhaal gaat niet op. Als je iets wilt doen wissel dan ook het toestel. Elk toestel heeft een eigen IMEI zeg maar unieke identificatienummer. Een belkaart wisselen heeft geen zin het toestel is gelabeld. In de zaak de telegraaf heeft men meerdere malen de IMSI catcher ingezet. Omdat men wist dat Mw. meerdere telefoons en kaarten had hebben ze een IMSI catcher ingezet. Meerdere malen zelfs. Waardoor buiten de provider om gesprekken met haar en haar ‘informanten’ werden vastgelegd. Ook is de catcher ingezet in de buurt van de basisweg om de contacten vanuit het HQ van de krant van wakker Nederland te monitoren. Tip: niet bellen! Gewoon ff een op een bij de febo :-)

Colofon

Villamedia is een uitgave van Villamedia Uitgeverij BV

Postadres

Villamedia Uitgeverij BV
Postbus 75997
1070 AZ Amsterdam

Bezoekadres

Johannes Vermeerstraat 22
1071 DR Amsterdam

Contact

redactie@villamedia.nl

Redactie (tips?)

Dolf Rogmans
Hoofdredacteur

Marjolein Slats
Adjunct-hoofdredacteur

Linda Nab
Redacteur

Lars Pasveer
Redacteur

Trudy Brandenburg-Van de Ven
Redacteur

Anneke de Bruin
Vormgever

Marc Willemsen
Webontwikkelaar

Vacatures & advertenties

redactie@villamedia.nl

Bereik

Villamedia trekt maandelijks gemiddeld 120.000 unieke bezoekers. De bezoekers genereren momenteel zo’n 800.000 pageviews.

Rechten

Villamedia heeft zich ingespannen om alle rechthebbenden van beelden en teksten te achterhalen. Meen je rechten te kunnen doen gelden, dan kun je je bij ons melden.