banner anp

— donderdag 21 mei 2015, 16:46 | 1 reactie, praat mee

Mirror Group moet portemonnee trekken

1,2 miljoen Britse ponden moet de Mirror Group Newspapers betalen aan acht bekende Britse slachtoffers van het hackschandaal. Zo krijgt actrice Sadie Frost ruim 260.000 pond en voormalig voetballer Paul Gascoine ruim 188.000 pond. Het zijn de grootste schadevergoedingen die zijn uitgekeerd in civiele zaken sinds het hackschandaal in 2010 bekend werd. Niet eerder werden zulke hoge bedragen uitgekeerd. De voormalige baas van de Formule 1, Max Mosley, kreeg in 2008 60.000 pond van de Britse tabloid News of the World (NotW), omdat die een verhaal publiceerden over zijn seksuele contacten met prostituees.

De bedragen liggen zo hoog omdat volgens het hooggerechtshof het afluisterschandaal van NotW verbleekte bij de praktijken van de uitgever van Trinity Mirror, the Daily en the Sunday Mirror. Trinity Mirror overweegt in hoger beroep te gaan. Er zou een verkeerde berekening zijn gemaakt. Maar om de te verwachten nieuwe rechtszaken het hoofd te kunnen bieden zet de uitgever wel meer geld opzij: in plaats van 12 miljoen pond, 28 miljoen pond. Een schijntje vergeleken met News Group; daar is meer dan 500 miljoen pond opzij gezet. Alleen al het laatste kwartaal werd 15 miljoen pond uitgekeerd.

Volgens The Guardian kunnen de hoge uitbetalingen grote gevolgen hebben voor andere uitgevers die te maken hebben met civiele rechtszaken vanwege het hacken van telefoons. Zo lopen er bijvoorbeeld nog rechtszaken tegen de dagbladengroep van mediamagnaat Rupert Murdoch: News UK.

Praat mee

1 reactie

Paul van den Dungen, 21 mei 2015, 21:03

Financieel gezien is de journalistiek allang geen vetpot meer, maar als je het woord portemonnee niet eens juist kunt schrijven dan ziet je toekomst er nog veel bedroevender uit….

Colofon

Villamedia is een uitgave van Villamedia Uitgeverij BV

Postadres

Villamedia Uitgeverij BV
Postbus 75997
1070 AZ Amsterdam

Bezoekadres

Johannes Vermeerstraat 22
1071 DR Amsterdam

Contact

redactie@villamedia.nl

Redactie (tips?)

Dolf Rogmans
Hoofdredacteur

Marjolein Slats
Adjunct-hoofdredacteur

Linda Nab
Redacteur

Lars Pasveer
Redacteur

Trudy Brandenburg-Van de Ven
Redacteur

Anneke de Bruin
Vormgever

Marc Willemsen
Webontwikkelaar

Vacatures & advertenties

redactie@villamedia.nl

Bereik

Villamedia trekt maandelijks gemiddeld 120.000 unieke bezoekers. De bezoekers genereren momenteel zo’n 800.000 pageviews.

Rechten

Villamedia heeft zich ingespannen om alle rechthebbenden van beelden en teksten te achterhalen. Meen je rechten te kunnen doen gelden, dan kun je je bij ons melden.