data als kans

— donderdag 24 augustus 2017, 11:47 | 0 reacties, praat mee

Telegraaf verlaagt tarieven freelancers per 1 oktober

ANP / Vincent Jannink

Freelance journalisten die werken voor De Telegraaf moeten het per 1 oktober met een stuk minder financiële compensatie stellen. Vanaf die datum hanteert de krant nieuwe standaardtarieven voor schrijvende journalisten die per woord betaald krijgen. Journalisten die artikelen leveren voor de binnenland- en regiopagina's van De Telegraaf krijgen vanaf 1 oktober 30 cent per woord. Voor buitenlandcorrespondenten wordt het woordtarief bijgesteld naar 40 cent. Laatste wijziging: 24 augustus 2017, 12:05

Dat blijkt uit een mail die de afdeling Inkoop van De Telegraaf onlangs aan freelancers stuurde en die in het bezit is van Villamedia. Momenteel werken veel freelancers met in het verleden gemaakte (mondelinge) afspraken. Deze komen per ingang van 1 oktober te vervallen. Voor een groot deel van de freelancers (zowel binnen- als buitenland) betekende die afspraken een woordvergoeding van 50 cent, blijkt uit cijfers van de Nederlandse Vereniging van Journalisten (NVJ).

De nieuwe tarieven gelden volgens de brief “voor iedere aangeleverde bijdrage [..] in TMG-uitgave De Telegraaf, inclusief Telesport, Privé en DFT (in print en online)”. Ook mogen freelancers vanaf 1 oktober geen telefoonkosten meer declareren bij De Telegraaf. De krant laat in de brief nog wel ruimte over voor eventuele aangepaste tarieven: “Afwijkende en/of aanvullende vergoedingen [..] zijn uitsluitend mogelijk na voorgaande schriftelijke bevestiging van TMG”. Enkele freelance journalisten laten desgevraagd aan Villamedia weten dat er inderdaad ruimte is om andere prijsafspraken te maken.

De NVJ heeft in een brief aan De Telegraaf om opheldering gevraagd.

Bekijk meer van

De Telegraaf

Tip de redactie

Wil je Villamedia tippen, maar is dat te gevoelig voor een gewone mail? Villamedia is aangesloten bij Publeaks, het platform waarmee je veilig en volledig anoniem materiaal met de redactie kunt delen: publeaks.nl/villamedia

Praat mee

Colofon

Villamedia is een uitgave van Villamedia Uitgeverij BV

Uitgever

Dolf Rogmans

Postadres

Villamedia Uitgeverij BV
Postbus 75997
1070 AZ Amsterdam

Bezoekadres

Johannes Vermeerstraat 22
1071 DR Amsterdam

Factuurgegevens

Villamedia Uitgeverij BV
Johannes Vermeerstraat 22
1071 DR Amsterdam

Contact

redactie@villamedia.nl

Redactie (tips?)

Chris Helt, hoofdredacteur

Marjolein Slats, adjunct-hoofdredacteur

Linda Nab, redacteur

Lars Pasveer, redacteur

Trudy Brandenburg-Van de Ven, redacteur

Sales

Sofia van Wijk

Jenny Fritschy

Webontwikkeling

Marc Willemsen

Vacatures & advertenties

redactie@villamedia.nl

Bereik

Villamedia trekt maandelijks gemiddeld 120.000 unieke bezoekers. De bezoekers genereren momenteel zo’n 800.000 pageviews.

Rechten

Villamedia heeft zich ingespannen om alle rechthebbenden van beelden en teksten te achterhalen. Meen je rechten te kunnen doen gelden, dan kun je je bij ons melden.