banner printplaza 1

— woensdag 27 januari 2010, 08:50 | 4 reacties, praat mee

Telegraaf-journaliste niet langer vervolgd

Het OM in Den Haag heeft dinsdag besloten de zaak tegen Jolande van der Graaf te seponeren. De Telegraaf-journaliste wordt dus niet langer vervolgd. Van der Graaf werd verdacht van het publiceren en in het bezit hebben van staatsgeheime informatie. In juni 2009 deed de rijksrecherche een inval in de woning van Van der Graaf, die in de maanden daarvoor regelmatig artikelen publiceerde over de Algemene Inlichtingen en Veiligheidsdienst (AIVD). De inval volgde na arrestatie van twee mensen die ervan worden verdacht staatsgeheime informatie naar de journaliste te hebben gelekt. Van der Graaf werd vervolgens ook als verdachte aangemerkt, al is ze nooit aangehouden.

Reden om de zaak te seponeren is het feit dat er, zoals al eerder bekend werd, geen staatsgeheime documenten bij Van der Graaf zijn gevonden.

Ook verloor justitie twee kort gedingen die De Telegraaf samen met de NVJ aanspande over de zaak. Mede daardoor werd door De Telegraaf en de NVJ de druk op justitie opgevoerd de zaak te seponeren. Hoofdredacteur Sjuul Paradijs liet enkel het woord “gerechtigheid” achter op de voicemail van Van der Graaf. In een reactie laat Paradijs weten in eerste plaats blij te zijn voor de journaliste, die in principe zes jaar celstraf had kunnen krijgen. “Het is niet niks om al die tijd zo’n dreiging boven je hoofd te hebben hangen.” Anderzijds is het een overwinning voor de journalistiek in Nederland.

Thomas Bruning, algemeen secretaris van de Nederlandse Vereniging van Journalisten (NVJ), is eveneens zeer verheugd over het besluit de zaak te laten rusten. Bruning vindt wel dat het OM er lang over heeft gedaan de knoop door te hakken. “Deze conclusie had absoluut eerder gemogen”, zegt hij in De Telegraaf.

De twee verdachten die naar Van der Graaf gelekt zouden hebben –een AIVD-medewerkster en een ex AIVD-medewerker– moeten later dit jaar nog wel voor de rechter verschijnen.

Bekijk meer van

Praat mee

4 reacties

Herman Spinhof, 26 januari 2010, 20:36

Na een dwaling, een verstandig besluit van ‘t OM

Nick Kivits, 26 januari 2010, 22:07

Verstandig besluit en een overwinning voor de persvrijheid, dacht ik zo!

Jan Dijkgraaf, 27 januari 2010, 07:54

Beter ten halve gekeerd… Felicitaties aan Jolande en de voortreffelijk voor verslaggeefster en zichzelf strijdende Telegraaf. Jan Blokker, die zich in zijn nieuwste boekje boos maakt om bukkende en buigende journalisten van ‘kwaliteitskranten’, kan trots zijn!

AIRVD, 27 januari 2010, 16:26

Telegraaf is de spreekbuis van de AIVD. Mooi stuk theater dit.

banner loopbaanontwikkeling NVJ

Colofon

Villamedia is een uitgave van Villamedia Uitgeverij BV

Postadres

Villamedia Uitgeverij BV
Postbus 75997
1070 AZ Amsterdam

Bezoekadres

Johannes Vermeerstraat 22
1071 DR Amsterdam

Contact

redactie@villamedia.nl

Redactie (tips?)

Dolf Rogmans
Hoofdredacteur

Marjolein Slats
Adjunct-hoofdredacteur

Linda Nab
Redacteur

Lars Pasveer
Redacteur

Trudy Brandenburg-Van de Ven
Redacteur

Anneke de Bruin
Vormgever

Marc Willemsen
Webontwikkelaar

Vacatures & advertenties

redactie@villamedia.nl

Bereik

Villamedia trekt maandelijks gemiddeld 120.000 unieke bezoekers. De bezoekers genereren momenteel zo’n 800.000 pageviews.

Rechten

Villamedia heeft zich ingespannen om alle rechthebbenden van beelden en teksten te achterhalen. Meen je rechten te kunnen doen gelden, dan kun je je bij ons melden.