website over journalistiek

x

Villamedia heeft een app

 

Teeven bezig met aanklacht tegen auteur Groene Amsterdammer

Raymond Bruijns — Geplaatst in discussie op vrijdag 19 mei 2017, 14:37

© Bart Maat / ANP

Nieuws

Fred Teeven bereidt een aanklacht voor tegen auteur Henri Beunders. De oud-staatssecretaris van Justitie is van mening dat hij verkeerd geciteerd is in een artikel over de advocatuur in De Groene Amsterdammer. De ‘verkeerde’ citaten zorgden voor ophef in de advocatuur.

De uitspraken van Teeven gingen over bezuinigingen in de advocatuur. In het artikel komt het over alsof de oud-staatssecretaris heeft bezuinigd op de advocatuur, omdat Teeven zijn verstrenging van het strafrecht er niet doorheen kreeg toen de VVD en PvdA samen gingen regeren. De PvdA ging namelijk niet akkoord met zijn plan.

Het citaat gaat als volgt: “Toen heb ik me toegelegd op de bezuiniging op de advocatuur”, citeert Beunders Teeven. “Het is een andere manier om hetzelfde effect te bereiken. Als je aan een advocaat niet al te veel tijd geeft om aan een verdachte te besteden, dan wordt het ook niet zo veel, die verdediging.”

Teeven beweert dat hij de citaten nooit heeft gezien en het dus ook nooit heeft goedgekeurd. De twee eerdere artikelen, in een reeks over de vraag ‘Beleven we een emotionalisering van het strafrecht?’, heeft hij wel ingezien en goedgekeurd. Volgens Teeven kan het ook zo zijn dat Beunders het artikel naar zijn mail van de Tweede Kamer heeft gestuurd, nadat hij was vertrokken als Kamerlid. Desalniettemin bereidt Teeven zich nu met zijn advocaat voor op een aanklacht. “Niet tegen de Groene Amsterdammer, maar tegen Henri Beunders. Die had mij de gebruikte citaten in het derde stuk moeten voorleggen”. Meer bij de NOS

 

 

Nog geen reacties

Om te reageren moet je een Villamedia Account hebben en moet je eerst ingelogd zijn.

Festival vrije woord