Privé-gegevens journalisten in strafdossier

UPDATE Volledige namen, geboorteplaats en -datum, woonadressen, foto’s en kentekens van journalisten en bezoekers van de rechtbank-bunker in Amsterdam-Osdorp zijn terechtgekomen in het strafdossier over de moorden in de Staatsliedenbuurt van 2012. Ook de eventuele relatie van personen met verdachten staat beschreven, dat meldt Crimesite. De consequentie van deze handelwijze van het Openbaar Ministerie is dat deze uiterst gevoelige informatie is terechtgekomen bij iedereen die dit dossier kan raadplegen. Dat zijn mensen van het parket in Amsterdam, de rechtbank en de politie maar ook de twee verdachten in de zaak, Adil A. en Anouar B. en hun beide raadslieden.
Bénédicte Ficq, de advocaat van verdachte Adil A. zegt geschrokken te zijn toen ze deze gegevens in het dossier las. Ficq tegen Crimesite: ‘Dit betekent dat de openbaarheid van de zitting geweld wordt aangedaan. Het is immers niet de bedoeling dat mensen afgeschrikt worden om naar een zitting gaan als ze weten dat ze met naam en toenaam in een strafdossier zullen worden opgenomen. Toen ik een journalist met al zijn privé-gegevens terugzag in het proces-verbaal vond ik het tijd om hier melding van te maken.’
Eén van de journalisten zegt boos te zijn dat deze gegevens in het strafdossier zijn meegenomen. ‘Ik ben ervan geschrokken. Schrijven over georganiseerde misdaad is niet zonder gevaar. Ik heb het gevoel dat mijn veiligheid in het geding is gekomen. Ik publiceer toch ook niet over de woonplaats van een officier van justitie?’
In een reactie zegt de rechtbank van Amsterdam dat het één keer eerder is voorgekomen dat identiteitsgegevens van bezoekers van de beveiligde rechtbank zijn doorgegeven aan de recherche.
Het Openbaar Ministerie maakt excuses voor het gebeurde. “Het had niet mogen gebeuren. [...] Die stukken zijn abusievelijk door het OM aan het strafdossier toegevoegd. OM Amsterdam betreurt ten zeerste dat dit is gebeurd. Omdat het dossier al verspreid is onder de rechtbank en de verdediging, is het niet mogelijk de stukken te verwijderen. Wel wordt aan de procespartijen verzocht deze informatie niet verder te verspreiden.”
Praat mee