— dinsdag 7 juli 2020, 12:59 | 1 reactie, praat mee

Tech- en social mediabedrijven geven geen gebruikersdata aan autoriteiten Hongkong

Politie loopt langs een barricade in Hongkong tijdens een betoging tegen de nationale veiligheidswet - © Jerome Favre / EPA

Facebook, WhatsApp en Twitter geven geen gebruikersdata meer aan de autoriteiten in Hongkong. Ze stoppen met het verwerken van alle verzoeken terwijl zij de door China opgelegde nationale veiligheidswet in Hongkong evalueren. Ook Telegram heeft de samenwerking stopgezet. En het Chinese TikTok, stopt met het verkopen van zijn app in Hongkong.

De afgelopen maanden is in Hongkong massaal gedemonstreerd tegen invoering van de nieuwe veiligheidswet. Er is veel tegen gedemonstreerd. ondanks de kritiek en protesten is vorige week de wet aangenomen. Volgens critici zijn de nieuwe regels alleen bedoeld om tegenstanders van het regime in Peking de mond te snoeren. Gegevens van techbedrijven, die volgens de wet op verzoek moeten worden afgestaan, zouden de autoriteiten kunnen helpen bij het opsporen en aanpakken van demonstranten, meldt de NOS.

WhatsApp stelt dat het stopt met meewerken “in afwachting van een verdere evaluatie van de impact van de nationale veiligheidswet, met inbegrip van mensenrechtenonderzoek en overleg met mensenrechtendeskundigen”. Moederbedrijf Facebook volgde vlak daarna. “Wij geloven dat vrijheid van meningsuiting een fundamenteel mensenrecht is en steunen het recht van mensen om zichzelf te uiten zonder bang te hoeven zijn voor hun veiligheid of andere gevolgen”, aldus een woordvoerder.

The Guardian meldt dat Hongkong, in tegenstelling tot China, onbeperkte interntoegang heeft. In China worden Google, Twitter en Facebook geblokkeerd, meldt The Guardian. Een ander verschil is dat bedrijven in China en internetserviceproviders persoonsgegevenslogboeken zo lang als vijf jaar moeten bewaren en zelfcensuurmechanismen moeten creëren. Ook moeten alle internetgebruikers zijn geregistreerd. Dergelijke specifieke beperkingen zijn er niet in Hongkong, meldt Reuters.

Volgens het Parool hebben de tech- en social mediabedrijven de keuze om mee te werken aan de verregaande privacywetgeving of afstand te doen van een van de grootste advertentiemarkten van Azië. Meer bij de NOS / Het Parool / The Guardian / Reuters

Praat mee

1 reactie

K. Meerman, 7 juli 2020, 14:27

Dus het feit dat Facebook, WhatsApp en Twitter géén data aan een autoriteit overhandigen is nieuws. Gaan nu al wat meer alarmbellen af?

Colofon

Villamedia is een uitgave van Villamedia Uitgeverij BV

Postadres

Villamedia Uitgeverij BV
Postbus 75997
1070 AZ Amsterdam

Bezoekadres

Johannes Vermeerstraat 22
1071 DR Amsterdam

Contact

redactie@villamedia.nl

Redactie (tips?)

Dolf Rogmans
Hoofdredacteur

Marjolein Slats
Adjunct-hoofdredacteur

Linda Nab
Redacteur

Lars Pasveer
Redacteur

Trudy Brandenburg-Van de Ven
Redacteur

Anneke de Bruin
Vormgever

Marc Willemsen
Webontwikkelaar

Vacatures & advertenties

redactie@villamedia.nl

Bereik

Villamedia trekt maandelijks gemiddeld 120.000 unieke bezoekers. De bezoekers genereren momenteel zo’n 800.000 pageviews.

Rechten

Villamedia heeft zich ingespannen om alle rechthebbenden van beelden en teksten te achterhalen. Meen je rechten te kunnen doen gelden, dan kun je je bij ons melden.