mgm nvj maart

— donderdag 3 oktober 2013, 08:45 | 1 reactie, praat mee

TC Tubantia moet oproep wissen

Het artikel “Oproep: wat zijn uw ervaringen met Pretium?” en alle verwijzingen daar naartoe moeten van de website van De Twentsche Courant Tubantia verwijderd worden. Dat heeft de rechter bepaald in een kort geding dat door telecombedrijf Pretium was aangespannen. De rechter vindt de oproep niet objectief. Pretium spande een kort geding aan om de publicatie van meerdere artikelen te verwijderen van de site van de krant. Daarnaast eiste Pretium een rectificatie op straffe van een dwangsom. De rechter vindt de oproep onrechtmatig, maar de krant hoeft niet te rectificeren. Laatste wijziging: 24 april 2014, 15:40

De rechter oordeelde dat een oproep een erkend journalistiek middel is om mogelijke misstanden te onderzoeken, maar bepaalde daarbij dat die wel zorgvuldig geformuleerd moet zijn. Deze oproep zet een beeld neer dat door de reacties niet wordt beïnvloed. Daarnaast kan de krant niet bewijzen dat de signalen van lezers zijn gecontroleerd, terwijl die signalen de basis vormen voor de oproep. Volgens de rechter is de persvrijheid een groot goed, maar brengt dat ook verantwoordelijkheden met zich mee, omdat het de publieke opinie en beeldvorming beïnvloedt. In een eerder kort geding is al bepaald dat de andere artikelen van de krant over Pretium gepubliceerd mogen blijven.

Tip de redactie

Logo Publeaks Wil je Villamedia tippen, maar is dat te gevoelig voor een gewone mail? Villamedia is aangesloten bij Publeaks, het platform waarmee je veilig en volledig anoniem materiaal met de redactie kunt delen: publeaks.nl/villamedia

Praat mee

1 reactie

Otto Volgenant, 3 oktober 2013, 09:45

De Rechtbank Overijssel veroordeelt Tubantia te makkelijk om het internetarchief aan te passen en de oproep te verwijderen. Dat is in strijd met rechtspraak van het Europese Hof voor de Rechten van de Mens. Daarin wordt de archieffunctie van de pers benadrukt. De Rechtbank Overijssel houdt met dat belang geen rekening.

Colofon

Villamedia is een uitgave van Villamedia Uitgeverij BV

Uitgever

Dolf Rogmans

Postadres

Villamedia Uitgeverij BV
Postbus 75997
1070 AZ Amsterdam

Bezoekadres

Johannes Vermeerstraat 22
1071 DR Amsterdam

Factuurgegevens

Villamedia Uitgeverij BV
Johannes Vermeerstraat 22
1071 DR Amsterdam

Contact

redactie@villamedia.nl

Redactie (tips?)

Chris Helt, hoofdredacteur

Marjolein Slats, adjunct-hoofdredacteur

Linda Nab, redacteur

Lars Pasveer, redacteur

Trudy Brandenburg-Van de Ven, redacteur

Rutger de Quay, redacteur

Nick Kivits, redacteur

Sales

Sofia van Wijk

Emiel Smit

Teddy van der Laan

Webbeheer

Marc Willemsen

Vacatures & advertenties

vacatures@villamedia.nl

Bereik

Villamedia trekt maandelijks gemiddeld 120.000 unieke bezoekers. De bezoekers genereren momenteel zo’n 800.000 pageviews.

Rechten

Villamedia heeft zich ingespannen om alle rechthebbenden van beelden en teksten te achterhalen. Meen je rechten te kunnen doen gelden, dan kun je je bij ons melden.