training eu starters

— dinsdag 30 januari 2018, 16:40 | 0 reacties, praat mee

Tapstatistieken AIVD/MIVD vanaf nu tóch openbaar

In de langslepende zaak rond tapstatistieken van inlichtingendiensten AIVD en MIVD hebben ministers Ollongren van Binnenlandse Zaken en Bijleveld van Defensie besloten toch cijfers bekend te maken. Laatste wijziging: 31 januari 2018, 08:48

Digitale burgerrechtenbeweging Bits of Freedom wilde het bekend maken van cijfers afdwingen via een rechtszaak. In 2016 maande de Raad van State toenmalig minster Plasterk nog om met de cijfers op de proppen te komen.

Toezichthouder Commissie van Toezicht betreffende de Inlichtingen- en Veiligheidsdiensten (CTIVD) stelden dat meerjarige tapstatistieken (dus niets over de inhoud van het taps) de staatsveiligheid niet in gevaar brengen. De AIVD en Plasterk vonden toen van wel.

De Raad van State vond de argumentatie vóór geheimhouding van de cijfers onvoldoende en droeg Plasterk op die opnieuw te doen. De ministers willen nu “transparant als dat kan” zijn. De manier van werken van de inlichtingendiensten wordt niet onthuld.

In maart zullen tapstatisieken over de afgelopen jaren op de site van de AIVD en ministerie van Defensie worden gepubliceerd. Vanaf nu zal dat bovendien jaarlijks op een gestandaardiseerde manier gebeuren.

Een tap is het afluisteren van een telefoon of het gericht plaatsen van een microfoon. De AIVD en MIVD plaatsen nooit een tap zonder reden of zonder toestemming, aldus het kabinet.

 

Bekijk meer van

MIVD AIVD

Tip de redactie

Wil je Villamedia tippen, maar is dat te gevoelig voor een gewone mail? Villamedia is aangesloten bij Publeaks, het platform waarmee je veilig en volledig anoniem materiaal met de redactie kunt delen: publeaks.nl/villamedia

Praat mee

Colofon

Villamedia is een uitgave van Villamedia Uitgeverij BV

Uitgever

Dolf Rogmans

Postadres

Villamedia Uitgeverij BV
Postbus 75997
1070 AZ Amsterdam

Bezoekadres

Johannes Vermeerstraat 22
1071 DR Amsterdam

Factuurgegevens

Villamedia Uitgeverij BV
Johannes Vermeerstraat 22
1071 DR Amsterdam

Contact

redactie@villamedia.nl

Redactie (tips?)

Chris Helt, hoofdredacteur

Marjolein Slats, adjunct-hoofdredacteur

Linda Nab, redacteur

Lars Pasveer, redacteur

Trudy Brandenburg-Van de Ven, redacteur

Rutger de Quay, redacteur

Nick Kivits, redacteur

Sales

Sofia van Wijk

Emiel Smit

Loes Smit

Webbeheer

Marc Willemsen

Vacatures & advertenties

vacatures@villamedia.nl

Bereik

Villamedia trekt maandelijks gemiddeld 120.000 unieke bezoekers. De bezoekers genereren momenteel zo’n 800.000 pageviews.

Rechten

Villamedia heeft zich ingespannen om alle rechthebbenden van beelden en teksten te achterhalen. Meen je rechten te kunnen doen gelden, dan kun je je bij ons melden.