— woensdag 4 mei 2016, 11:28 | 1 reactie, praat mee

Raad van State maant Plasterk opnieuw over tapstatistieken

Remko de Waal / ANP

De Raad van State heeft minister Plasterk opnieuw opgedragen beter te motiveren waarom hij weigert tapstatistieken van de veiligheidsdienst AIVD te openbaren. Digitale burgerrechtenorganisatie Bits of Freedom had een zaak aangespannen om die vrijgave af te dwingen.

Opmerkelijk gegeven is dat toezichthouder Commissie van Toezicht betreffende de Inlichtingen- en Veiligheidsdiensten (CTIVD) vindt dat meerjarige tapstatistieken de staatsveiligheid niet in gevaar brengen. De AIVD en de minister vinden van wel.

Inzage werd door de AIVD geweigerd met als redengeving dat deze informatie zicht biedt op de werkwijze van de AIVD. Rejo Zenger van Bits of Freedom zegt tegenover RTL Nieuws dat de minister de zienswijze van de CTIVD niet kan negeren.

Het is niet bekend wat Plasterk met deze recentste tik op de vingers doet. De eerste uitspraak van de Raad van State uit januari bleef zonder effect. Volledige uitspraak 201505432/1/A3

Praat mee

1 reactie

Wil van der Schans, 6 mei 2016, 13:50

Dat laatste is niet waar. Het betreft de zaak van Reporter Radio en daar heeft de Raad van State hetzelfde geoordeeld: de minister moet een nieuw besluit nemen. Daar had de minister wel ruim de tijd voor, 3 maanden en 4 weken. Dus reken maar uit: dat was op 13 januari .......

Colofon

Villamedia is een uitgave van Villamedia Uitgeverij BV

Postadres

Villamedia Uitgeverij BV
Postbus 75997
1070 AZ Amsterdam

Bezoekadres

Johannes Vermeerstraat 22
1071 DR Amsterdam

Contact

redactie@villamedia.nl

Redactie (tips?)

Dolf Rogmans
Hoofdredacteur

Marjolein Slats
Adjunct-hoofdredacteur

Linda Nab
Redacteur

Lars Pasveer
Redacteur

Trudy Brandenburg-Van de Ven
Redacteur

Anneke de Bruin
Vormgever

Marc Willemsen
Webontwikkelaar

Vacatures & advertenties

redactie@villamedia.nl

Bereik

Villamedia trekt maandelijks gemiddeld 120.000 unieke bezoekers. De bezoekers genereren momenteel zo’n 800.000 pageviews.

Rechten

Villamedia heeft zich ingespannen om alle rechthebbenden van beelden en teksten te achterhalen. Meen je rechten te kunnen doen gelden, dan kun je je bij ons melden.