e learning nvj

— maandag 2 juni 2014, 09:11

Tadzjikistan: veroordeling om belediging

In Tadzjikistan heeft een rechtbank de site Asia Plus en de hoofdredacteur ervan gestraft voor belediging. Er werd een boete opgelegd van 30 duizend somoni (bijna 4500 euro) wat ongeveer derig gemiddelde Tadzjiekse maandsalarissen vertegenwoordigt. Het conflict draait om een artikel uit mei 2013, waarin hoofdredactrice Olga Tutubalina kritisch schreef over de Tadzjiekse dichter Bozor Sobir, die uit vrijwillige ballingschap terugkeerde naar het land, maar ondanks zijn oppositie tegen de autoriteiten de president ronduit prees. Ook vond Sobir dat er "te veel politieke partijen" in Tadzjikistan waren. Tutubalina was ook kritisch op die uitspraak en haalde een aan Lenin toegeschreven uitspraak aan dat intellectuelen niet het brein maar de stront der natie vormen. Daarop werd Tutubalina door drie niet nader genoemde 'intellectuelen' en vijf staatsvakbonden (van schrijvers, componisten tot architecten) aangeklaagd voor belediging. Diverse rechtszaken en beroepszaken volgden. Meer bij Human Rights Watch Laatste wijziging: 2 juni 2014, 11:34

Bekijk meer van

Colofon

Villamedia is een uitgave van Villamedia Uitgeverij BV

Uitgever

Dolf Rogmans

Postadres

Villamedia Uitgeverij BV
Postbus 75997
1070 AZ Amsterdam

Bezoekadres

Johannes Vermeerstraat 22
1071 DR Amsterdam

Factuurgegevens

Villamedia Uitgeverij BV
Johannes Vermeerstraat 22
1071 DR Amsterdam

Contact

redactie@villamedia.nl

Redactie (tips?)

Chris Helt, hoofdredacteur

Marjolein Slats, adjunct-hoofdredacteur

Linda Nab, redacteur

Lars Pasveer, redacteur

Trudy Brandenburg-Van de Ven, redacteur

Sales

Sofia van Wijk

Jenny Fritschy

Webontwikkeling

Marc Willemsen

Vacatures & advertenties

redactie@villamedia.nl

Bereik

Villamedia trekt maandelijks gemiddeld 120.000 unieke bezoekers. De bezoekers genereren momenteel zo’n 800.000 pageviews.

Rechten

Villamedia heeft zich ingespannen om alle rechthebbenden van beelden en teksten te achterhalen. Meen je rechten te kunnen doen gelden, dan kun je je bij ons melden.